Skandinaviško dizaino užuomazgos atsirado XIX amžiaus pabaigoje. Nuo to laiko imperijos klestėjo ir žlugo, pasaulėžiūra keitėsi, pasaulis kariavo du kartus, o menas, filosofija ir dizainas nebebuvo matomi taip, kaip iki šiol.

Prasidėjus XX amžiui, pasaulis sparčiai keitėsi. Industrinė revoliucija keitė gyvenimą, prekybą ir politiką globaliu mąstu. Gimė modernizmas, pasireiškęs visomis gyvenimo formomis.

Pagrindiniai skandinaviško dizaino elementai

Skandinaviškas dizainas pasižymi tokiomis savybėmis kaip aiškios paprastos linijos, minimalizmas ir funkcionalumas, dėl kurio nereikia aukoti estetikos.

Viena iš skandinaviško stiliaus patrauklumo priežasčių – chaoso ir netvarkos nebuvimas. Skandinaviško dizaino būstuose nerasite nereikalingų perteklinių daiktų. Visi daiktai čia turi savo vietą. Nieko nereikalingo. Nieko, kas tiesiog užimtų vietą.

Nors nemažą dalį sprendimų skandinaviškas stilius pasiskolino iš modernizmo, jis teikia pirmenybę šviesioms spalvos ir erdvėms, nors modernizmas visada pasisako už tamsesnius atspalvius ir tamsesnes erdves.

Be to, skandinavai itin vertina gamtą ir buvimą lauke – tai atsispindi ir jų būsto interjere.

Skandinavai nelinkę slėpti po kilimais medžio grindų. Vienas populiariausių dekoro sprendimų yra naminiai augalai, padedantys į vidų įnešti bent šiek tiek gamtos žalumos.

Kalbant apie gamtą, skandinaviškos žiemos – tik patiems ištvermingiausiems, taigi jaukus laikas namuose laikomas viena iš svarbiausių duotybių. Štai kodėl skandinaviškame interjere dominuoja šiltos ir malonios liesti tekstūros (dirbtinis kailis ir mezginiai).

Skandinaviškos spalvos

Skandinaviško dizaino pagrindas – neutralūs atspalviai: balta, juoda ir rusva. Tai tikrai nereiškia, kad skandinaviškame interjere nerasite spalvų, tačiau bendra tendencija – vienspalviai sprendimai. Kalbant apie skandinaviškame interjere populiariausias spalvas, verta paminėti rausvą ir visus pilkšvai melsvos atspalvius.

Kaip jau buvo minėta, skandinaviškas stilius neatsiejamas nuo natūralaus medžio, o prie jo idealiai dera šilti natūralūs atspalviai arba spalvos, atkeliavusios tiesiai iš gamtos, pavyzdžiui, samanų žalia.

Skandinaviško dizaino populiarumo paslaptis

Bent dalis skandinaviško dizaino patrauklumo slypi jo patrauklume ir paprastume pritaikant praktikoje. Natūralumas ir lengvumas kuria ramybės ir jaukumo įspūdį, kurio namuose ilgisi dauguma žmonių.

Galiausiai po streso pilnos dienos užvėrę biuro duris, žmonės nenori grįžti į sunkiais baldais ir daugybę daiktų užgriozdintus namus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)