Vilniečio žvejo p. Stasio garažas – ir sandėliukas, kuriame laikomi daiktai, ir žvejo dirbtuvės, kur dorojamas bei šaldomas laimikis. Vyras prisipažįsta, kad seniai norėjo garažą atnaujinti, bet pritrūkdavo ir laiko, ir idėjų.

„Jau seniai galvojau tą garažą susitvarkyti dėl šventos ramybės, kad žmona nebebambėtų, bet vis tai laiko trūko, tai finansų, tai taip ir liko“, – sako garažo šeimininkas Stasys. Jis dizaineriui sakė, kad garaže trūko ir plautuvės rankoms, ir erdvės darbams, jau nekalbant apie tvarką.

Surūšiuokite daiktus

„Kaip ir pas daugelį, šiame garaže daiktai buvo sumesti į bendrą krūvą. Tai trukdė pasiekti darbastalius, lentynas, o prireikus konkretaus daikto, jį rasti buvo labai sunku“, – apie darbų pradžią pasakojo dizaineris.

Kad reikalingus daiktus rasti būtų lengviau, M. Breivė pataria pirmiausia daiktus suskirstyti pagal funkciją ir dydį, o tada išsirinkti atitinkamus jų laikymo sprendimus. Permatomos dėžės, kurios leis suskirstyti daiktus ir patogiai juos laikyti kainuoja vos kelis eurus, o nauda jų didelė – visas turtas matomas ir pasiekiamas. Be to, dėžės gali būti rikiuojamos viena ant kitos, taip taupant erdvę. Kita vertus, gerai pagalvokite, ar visi daiktai jums išties reikalingi – galbūt tai puiki proga pavasariniam tvarkymuisi?

Garažo atnaujinimas

„Naujų daiktų žmonų namuose atsiranda nuolat, tad pradėjus atnaujinimo darbus, numatykite tuščios erdvės būsimiems pirkiniams ar kitiems daiktams. Taip pat reikėtų rasti vietą darbiniams rūbams, kad šių nereikėtų mesti kur papuolė. Tai ypač svarbu, jei patalpa naudojama ir kaip dirbtuvės ar joje persirengiama prieš einant dirbti lauko darbų“, – pasakoja interjero dizaineris.

Apšvietimas saugumui

Atsinaujinimo kryptį lemia ir pastato amžius. Naujuose namuose paprastai pakaks funkciškai suskirstyti erdvę ir bendro patalpos plano keisti nereiks. Kiek kitaip yra senuose pastatuose – čia dizaineriams tenka sukti galvą, kaip iš naujo suplanuoti erdvę. Dizaineris pataria sudaryti aiškų erdvės atnaujinimo planą ir skirti tikslų biudžetą – kuo daugiau detalių bus apgalvota iš anksto, tuo sklandesni bus darbai.

Remonto darbai eisis sklandžiau prieš akis turint ir aiškią būsimos patalpos viziją. Joje reikėtų apibrėžti, kur bus laikomi baldai ar daiktai ir kokia veikla bus užsiimama. M. Breivė pataria dažniau naudojamus daiktus laikyti arčiau ir lengvai pasiekiamose vietose, o rečiau naudojamus sudėti lentynų viršuje. Pasak jo, lentynas galima įrengti iki pat lubų – kopėtėlės padės reikiamus daiktus pasiekti, o aukštos lentynos bus žymiai talpesnės, negu dėžės sustatytos ant grindų. Nereikėtų pamiršti ir ergonomiškumo – sunkius daiktus laikykite apatinėse lentynose, kad jų nereikėtų aukštai kelti.

Daiktams laikyti nebūtina pirkti vis papildomas lentynas, dizaineris sako, kad tam gali pasitarnauti paprasčiausi kabliai. „Pono Stasio garaže viena siena su langais, radiatoriais ir vamzdžiais buvo nenaudojama. Ant jų pakabinus kablius, ši erdvė buvo pritaikyta lengvesnių daiktų laikymui. Tokį pat sprendimą galima pritaikyti ir sandėliukuose, balkonuose. Pastaruosiuose ant specialių kablių galima laikyti net dviratį, taip sutaupant daug naudingos vietos kitiems daiktams ar tiesiog pasisėdėjimui gryname ore“, – patarimais dalijasi M. Breivė.

Kitas veiksnys, į ką reikėtų atkreipti dėmesį yra patalpos apšvietimas. Net talpiausias sandėlis ar garažas bus nefunkcionalus, jeigu jame trūks šviesos.

„Dažnai tokiose sandėliavimo patalpose pritrūksta apgalvotų apšvietimo sprendimų. Viena vertus, jis būtinas tam, kad reikalingus daiktus galėtumėte lengvai rasti. Kita vertus, jei čia užsiimama kokia nors veikla, prastas apšvietimas didina riziką susižeisti. Tad tai – ir patogumo, ir saugumo klausimas. Juo labiau, kad papildomus taškinius šviestuvus galima įsigyti net jeigu nėra papildomų elektros įvadų – dalis lempų šviečia baterijų pagalba“, – sako M. Breivė. Atnaujintame pono Stasio garaže jis pasirinko reguliuojamo ilgio ir krypties šviestuvus – šviesos srautą jais galima nukreipti ten, kur reikia, ir išvengti šešėlių.

Garažo atnaujinimas

Ir garažui reikia grožio

Nors paprastai įrengiant daiktų laikymo erdves galvojama tik apie funkciją, dizaineris mano, kad ir garažas ar sandėliukas gali būti stilingas. Planuodamas žvejo garažą interjero dizaineris stengėsi patalpą įrengti žaismingai ir nenuobodžiai.

„Įprastai gyvenamose namų patalpose vengiame naudoti ryškias spalvas. Garažas, kuriame dirbama ir laikomi daiktai – puiki vieta saikingai išbandyti kitokias, dėmesį atkreipiančias spalvas. Pono Stasio garažo sieną išdažėme ryškiai oranžine spalva, kurią įkvėpė žvejybos priemonė – plūdė“, – pasakoja M. Breivė.

Kadangi daugelis garaže laikomų daiktų ar įrankių tepasi, pasirinkti baldų paviršiai turėtų būti atsparūs nešvarumams arba lengvai valomi. Tai M. Breivę paskatino pono Stasio garaže įrengti medines ir metalines lentynas, o daiktų laikymui parinkti plastiko dėžes, kurias galima sudėti viena ant kitos. Interjero dizaineris siūlo tokio tipo patalpose įrengti ir praustuvą, kuriame būtų galima nusiplauti rankas ar nuvalyti įrankius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)