Prieš tai kai paklausite „Ar taisyklės sugalvotos tam, kad jas laužytume?“, turėtumėte išklausyti. Šios taisyklės yra etalonas ne šiaip sau. Esame tikri, jeigu jas įgyvendinsite, nesunkiai pamatysite skirtumą, kiek jos gali pakeisti.

3/3 vertikalioji taisyklė

Naujausias 3/3 vertikaliosios taisyklės paminėjimas – dizainerio Marko McCauley knygoje „Color Therapy at Home: Real-Life Solutions for Adding Color to Your Life“. Kaip ir daugelis kitų dabartinių tendencijų, ši taisyklė grįsta mūsų nuolatiniu troškimu gamtą įsisavinti savo interjero estetikoje.

M. McCauley koncepcija veikia taip: jeigu gamtos vaizdą įrėmintume, tamsiausios spalvos būtų ties žeme (tamsi žolė, akmenys, purvas), vidutiniai tonai būtų ties viduriu (medžiai ir augalai), o šviesiausi – viršuje (dangus).

Pasak dizainerio, elegantiškas interjero dizainas grįstas labai panašiu principu: tamsiausi atspalviai apačioje, vidutiniai – ties viduriu, o šviesiausi – viršuje. Tai gali labai pasitarnauti bandant suformuoti spalvų paletę. 3/3 vertikalioji taisyklė galioja ir vienai spalvai ir margiems interjero sprendimams.

Interjero dizainas

10-30-60 taisyklė

Kai jau nusprendėte, kurias spalvas norite naudoti, metas apsispręsti, kokį vaidmenį jos atliks jūsų interjere. Būtent iš čia ir kilusi 10-30-60 taisyklė. Ji padės išsirinkti dominuojantį atspalvį, antrinį atspalvį ir spalvinį akcentą.

Kaip suponuoja taisyklės pavadinimas, jūsų dominuojantis atspalvis užims apie 60 procentų kambario. Kadangi jam tenka toks svarbus vaidmuo interjere, greičiausiai jums norėsis, kad tai būtų pati neutraliausia spalva. Dominuojantis atspalvis turėtų būti pasirenkamas tokiems elementams kaip sienos ar grindys. Tada pereikite prie antrinio atspalvio, kuris gali būti kiek ryškesnis ir jam tenka 30 procentų. Paprastai šis atspalvis parenkamas baldams. Ir paskutiniai 10 procentų – akcentams, nes tai yra ryškiausia spalva, paprastai įkūnijama aksesuaruose.

Bohemiškas interjero stilius

Trijų taisyklė

Kai spalvas jau suvaldėte, metas atkreipti dėmesį į aksesuarus. Jau kalbėjome apie tai, kaip svarbu tikslingai projektuoti paviršius ir grupuoti akcentus, tačiau ne mažiau svarbu visa tai daryti laikantis trijų taisyklės.

Nelyginio skaičiaus daiktų grupės vizualiai atrodo įdomiau nei lyginio. O trys atrodo kaip idealus skaičius grupei, palyginti su vienu, penkiais ar net septyniais, nes pirmasis gali atrodyti per paprastas, o pastarieji du rizikuoja apsunkinti erdvę.

Kai renkatės daiktus savo grupėms, turite pasirūpinti, kad jie būtų pakankamai skirtingi, kad sukurtų vizualinį susidomėjimą, tačiau tuo pat metu privalo turėti kažką bendro, kas juos sies į visumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją