Viena didžiausių klaidų, kurias žmonės daro dekoruodami mažas erdves, yra tai, kad visas dėmesys sutelkiamas į funkcionalumą, o ne dizainą. Tai klaidingas sprendimas. Gal jūsų būste ir trūksta vietos, bet jame neturėtų trūkti stiliaus.

Pateikiame patarimus, kaip dekoruoti mažą būstą, kad kuo veiksmingiau išnaudotumėte turimą erdvę, bet kartu ir atskleistumėte savo asmenybę. Tinkmai įrengtame būste, kad ir koks jis mažas būtų, galima gyventi ne prasčiau, o kartais net patogiau nei erdviame.

1. Atskirkite zonas

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad mažame būste tinka tik atviras išplanavimas. Vis dėlto visiškai atviras išplanavimas gali varginti akį, o ilgainiui būstas, kuriame nėra atskirų zonų, gali atrodyti netvarkingas.

Pasistenkite atskirti zonas ir suteikti kievienai zonai specifinę paskirtį. Pastatykite paltų kabyklą ir batų lentyną prie durų – taip apibrėšite prieškambarį. Tarp virtuvės ir valgomojo erdvių
pastatykite bufetą – taip bus lengviau serviruoti maistą, be to, turėsite papildomą vietą indams laikyti. Pristumkite sovą prie lovos kojūgalio, kad akis kryptų į svetainės zoną.

2. Identifikuokite nenaudojamas erdves

Ilgą laiką gyvenant vienoje vietoje, lengva įstrigti rutinoje ir naudoti būsto ervdes tik taip, kaip esame įpratę. Pavyzdžiui, papildomas kepimo skardas laikyti orkaitėje, žvakes – viename iš paslėptų virtuvės spintelių stalčiukų, o švarią patalynę dėžėje po lova.

Bet ar kada susimąstėte, kad galbūt veiksmingai neišnaudojate visų būsto erdvių?

Įdėmiai apžiūrėkite savo būstą ir nustatykite, kurių jo zonų ar vietų tinkamai neišnaudojate. Ypatingą dėmesį atkreipkite į nenaudojamus kampus ir tuščias sienas. O tada pabandykite sugalvoti, kaip pritaikyti šias neišnaudotas vietas savo ir šeimynykščių poreikiams.

3. Vertikalios daiktų laikymo sistemos

Prie durų ar lango iš abiejų pusių pastatykite vienodas knygų lentynas – jos atrodys lyg integruotos. O didelė lentyna nuo grindų iki lubų puikiai gali atskirti miegamojo ir svetainės zonas.

Drąsus ir erdvę tikrai veiksmingai taupantis sprendimas – prie tuščių sienų pritvirtinti atlenkiamus baldus, kurie, kai jų nereikia, prišliejami prie sienos ir visiškai neužima grindų ploto.

Prie sienos dažniausiai tvirtinamos lovos, tačiau taip pat galima tvirtinti ir atlenkiamą pietų ar darbo stalą.

Mažas butas

4. Rinkitės šviesių spalvų paletę

Sodrios, tamsios spalvos dažniausiai vizualiai sumažina erdvę, o šviesios spalvos, atvirkščiai, vizualiai ją atveria. Rinkdamiesi spalvas mažam būstui, pasistenkite išnaudoti šį dėsningumą.

Rinkdamiesi paletę susitelkite į tris spalvas: dviem šviesesniais, ryškesniais atspalviais dekoruokite didžiąją dalį erdvės. Tada išsirinkite vieną tamsesnę spalvą kaip akcentą – taip
dekoruota erdvė atrodys įdomesnė akiai.

5. Reguliariai atsikratykite nenaudojamų daiktų

Vieną ar du kartus per metus peržiūrėkite turimus daiktus ir įvertinkite, ar visų jų jums vis dar reikia. Nustebsite pamatę, be kiek daiktų galite puikiausiai apsieiti, ir kokie erdvūs ir švarūs taps jūsų namai, kai jų atsikratysite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)