Vilniečių Samogorockų šeima kartu su teta gyvena tipiškame daugiabučio būste. Poros vaikai, trylikametė dukra ir suaugęs sūnus, įsikūrę pereinamajame kambaryje. Tamsus, pailgos formos kambarys, kuriame sunku apsisukti dėl ištiestų sofų ne tik turi tarnauti kaip vaikų miegamasis ir darbo kambarys, tačiau ir svetainė, kai lankosi svečiai, ar gyvenamasis kambarys šeimos pasisėdėjimams. Privatumo stoka kambaryje jaučiasi ne tik dėl nuolatinio šeimos narių vaikščiojimo tarp kambarių, bet ir dėl skirtingos vaikų dienotvarkės – sesuo keliasi gerokai anksčiau nei brolis ir besiruošdama į mokyklą jam trukdo. Tad dizainerei teko išspręsti ne tik kambario estetinius klausimus, tačiau ir patogiai jį suplanuoti.

Pertvaros padės kurti privatumą

„Geriausias signalas, kad atėjo metas atsinaujinti – kasdienę veiklą trikdančios kliūtys, bendras būsto nusidėvėjimas ar, kaip šios šeimos atveju, šviesos ir erdvės trūkumas bei noras sukurti bent iš dalies privačią erdvę jauniems žmonėms. Papildomas iššūkis, pasitikęs Samogorockų šeimos namuose – ilga kambario forma, reikalaujanti ypač tiksliai numatyti patogų baldų ir kitų objektų išdėstymą. O kur dar visos kambariui tenkančios funkcijos – ir darbo kambarys, ir svetainė, ir laisvalaikio zona“, – pasakoja T. Montvilaitė.

„Atnaujindami pereinamąjį kambarį, įvertinkite, kokia veikla jame bus užsiimama ir pagal tai suskirstykite jį į funkcines zonas“, - pataria dizainerė. Pirmiausia derėtų įvertinti esamas aplinkybes – elektros ir vėdinimo įvadų bei langų vietą – ir tik tada planuoti, kokius baldus ar aksesuarus rinktis. Kambario skirstymas padės sukurti tinkamą ir harmoningą aplinką. Pereinamajame kambaryje reikės sukurti ir privatumą.

Pereinamojo kambario pokyčiai

„Paprasčiausias sprendimas - skirtingas pereinamojo kambario erdves atskirti pertvaromis. Tačiau tai neturi būti statiški ar sunkiai surenkami sprendimai. Pasitelkus vaizduotę, kambario erdves ar nišas galima atskirti tankaus audinio užuolaidomis. Jas prireikus galima patraukti, o panorus atsinaujinti – nesunkiai pakeisti naujomis“, – pataria IKEA dizainerė. Tą dizainerė ir padarė šiame kambaryje – dalį pereinamojo kambario erdvės atitvėrė užuolaida ir taip suformavo koridorių. Juo šeimos nariai galės patekti į savo kambarius netrukdydami vaikams, mat iki šiol pastarųjų nakties poilsį blaškydavo uždegta šviesa ar namiškių keliami garsai. Kambario gale už užuolaidų T. Montvilaitė įrengė spintą, ant kurios įrengti šviestuvai apšviečia susidariusią koridoriaus erdvę.

Užuolaidos – ne vienintelis pasirinkimas dalinanti erdvę. Skirtingas zonas galima atskirti augalais, lentynomis ar spintomis.

Geras apšvietimas padidins kambarį

Samogorockų šeima pabrėžė, kad jų namuose trūksta dienos šviesos ir kambarys atrodo tamsus. Norėdama sukurti šviesią atmosferą, T. Montvilaitė pasiūlė dvi išeitis – kambario kolorito atnaujinimą ir apšvietimo įvairovę.

„Kambario spalvoms reikia skirti ne mažesnį dėmesį nei baldų išdėstymui, nes jos sustiprina dienos šviesos pojūtį. Jei kambaryje gyvena ir laiką leidžia skirtingų lūkesčių turintys žmonės, spalvų gama turėtų būti šviesi ir neutrali. Kita vertus, neutralią spalvą lengva praturtinti ryškesniais akcentais – tekstile, pagalvėlėmis ar sienų dekoracijomis. Šiame kambaryje parinkau abiems jaunuoliams tikusią ir patikusią žalią spalvą“, – pasakoja ji.

Tinkamos spalvos išsprendžia tamsios erdvės problemą dieną, tačiau sutemus neapsieinama be apgalvoto apšvietimo. Jei pereinamasis kambarys yra dažnai naudojamas gyvenamasis ar darbo kambarys, dizainerė pataria rinktis prie lubų tvirtinamus šviesą išsklaidančius šviestuvus ar jų gaubtus. Mat kuo šviesos šaltinis aukščiau, tuo daugiau erdvės jis apšviečia. Ji pataria vengti šviestuvų su matiniu gaubtu, mat tokie slopina šviesą. Taškinis apšvietimas irgi nepadės apšviesti visos kambario erdvės – jį vertėtų palikti tik darbo stalui, pasirinktiems akcentams apšviesti.

„Reguliuoti šviesos srautą padeda ir tinkamai pasirinkti langų aksesuarai. Įprasta, kad pakabinę ritinines užuolaidas, lietuviai nesuka galvos dėl papildomų sprendimų – tokį sprendimą buvo pasirinkę ir vilniečiai. Tačiau dieninės užuolaidos erdvei suteiks lengvumo įspūdį, o naktinės – ne tik atliks ritininių užuolaidų funkciją, bet ir puoš kambarį. Tiesa, žemesnėse patalpose užuolaidas patarčiau kabinti ne virš lango, bet prie lubų – taip vizualiai patalpa atrodys aukštesnė – ypač jei ji, kaip ir šios šeimos namuose, yra ilga ir siaura“, – pasakoja T. Montvilaitė.

Pereinamojo kambario pokyčiai

Būtini daugiafunkciai baldai

Jei pereinamajame kambaryje susiduriate su erdvės stoka, vietos sutaupysite rinkdamiesi daugiafunkcius baldus. Jie padės suderinti ir skirtingus gyventojų poreikius. Pavyzdžiui, šiame pereinamajame kambaryje gyvenančiai moksleivei dukrai prie darbo stalo buvo prijungtas kosmetinis stalelis.

„Pagrindiniai pereinamojo kambario baldai buvo dvi į priekį išsiskleidžiančios sofos–lovos, kurios užėmė visą siauros patalpos plotį. Jas pakeičiau kušetėmis, kurių nereikia išskleisti ir kurios turi patogias dėžes patalynei ir kitiems daiktams susidėti. Paradoksalu, bet, nors išskleidžiami baldai dažnai padeda taupyti būsto erdvę, viską lemia individuali situacija – ilgose, siaurose ir pereinamose patalpose sofos–lovos yra nepraktiškos“, – atskleidžia dizainerė.

Atnaujinto pareinamojo kambario gale atsiradusioje spintoje tilpo abiejų kambario gyventojų daiktai bei drabužiai. Spintos viduryje įsiteko ir televizorius, o ant viršaus – antresolė bendriems šeimos daiktams. Taip drabužių spinta tapo estetišku kambario baldu ir sutaupė daug brangios erdvės.
Jei viename kambaryje reikia suderinti kelių asmenų poreikius, interjero dizainerė siūlo rinktis vietą keisti galinčius baldus arba net patiems tokius susikurti. Pavyzdžiui, pavertę tuščią medinę dėžę ir priveržę ratukus, sukursite stumdomą lentynėlę, o jei jos viršų paminkštinsite pagalvėle, ji taps patogiu pufu užsukusiems svečiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)