Naujienas iš parodos pristato Namų idėjų centro „NIC“ atstovas Nerijus Urbonavičius.

Pasaulyje jau kurį laiką auga individualių dizaino sprendimų poreikis – noras susikurti išskirtinius namus. Naujausiose gamintojų kolekcijose tam skiriama vis daugiau dėmesio, neatsilieka ir vonios baldų bei įrangos gamintojai. Industrija tenkina individualaus ir ultramodernaus dizaino vonios kambario poreikį.

Naujosios tendencijos pasiekė čiaupus, maišytuvus, baldus, paviršius ir aksesuarus. Įvairovės poreikį išpildo ne tik spalvos, bet ir medžiagos. Mediena, marmuras ir nauji metalo lydiniai tapo vonios kambario dalimi.

Vonios kambario naujienos

Nors pastaraisiais dešimtmečiais būtent minimalistinės spalvos reiškė eleganciją bei gerą skonį, šiais laikais tokį vaidmenį perima drąsios spalvos. Tarp spalvinių potėpių vonioje randama net tokių ekstravagantiškų sprendimų, kaip dažų tiškalai ant įvairių paviršių. Tuo pačiu metu madingas spalvingumas nereiškia pernelyg plačios spalvų gamos vienoje erdvėje. Tai gali būti tiesiog perėjimas nuo baltos iki neutralių atspalvių, žalsvos ir rudos spalvų. Net toks nuosaikus perėjimas gali pagyvinti vonios kambarį.

Šių metų vonios kambario spalvos

Pilka – puikus pagrindas dizaino sprendimams su raiškesnėmis spalvomis. Siekiant sukurti šiuolaikišką vonios kambario dizainą bei užtikrinti jo ilgaamžiškumą, šią spalvą galima naudoti kaip pagrindą. Nors ši spalva vonioje nebenauja, tačiau ji – puikus pasirinkimas spalvingam ir ilgaamžiam dizainui.

Modernūs architektūriniai ir interjero sprendimai nebūtų įsivaizduojami be smėlio ir pilkos spalvų mišinio. Ši spalva primena natūralią aplinką, poilsiavietę gamtoje. Puikiai dera su vintažu, taip pat ir su minimalistiniu industriniu stiliumi. Ši spalva išvesta iš pilkos spalvos, todėl, kaip ir pastaroji, ji taps puikiu pagrindu vonios interjerui. Smėlio ir pilkos spalvų derinys – modernus, neutralus ir harmoningas, tai geras pagrindas ryškesnių spalvų paletei.

Šiuo metu stebime rudų atspalvių atgimimą. Vis dažniau interjero dizaineriai atsigręžia į šią neutralią ir šiltą spalvą iš gamtos, siekdami sukurti jaukumą vonios kambaryje. Kaip ir naudojant pilką spalvą, galioja ta pati taisyklė: nereikia rinktis paprastos, lygios spalvos. Siekiant sukurti „gyvą“ atmosferą, galima naudoti terakotos, bronzos ar rūdžių, alyvuogių, pušies ar kedro atspalvius. Ruda spalva interjere gali egzistuoti keliais būdais: kaip gamtos įkvėptas spektras, kuris dažniausiai derinamas su natūraliomis medžiagomis, siekiant sukurti harmoningą spalvų paletę, arba kaip aliuzija į praeities stilistikas, kurios pasirenkamos kuriant menišką efektą.

Auksinė spalva, priklausanti šiltų spalvų gamai, paryškina vonios kambario dizainą, jo detales. Kartu su platina ar variu, šis atspalvis grįžta į vonios kambarius. „Šiuo brangiuoju metalu dengiami praustuvai, o sienos dažomos auksiniais atspalviais“, – pasakojo Nerijus Urbonavičius.

Vonios kambario naujienos

Juoda vis dar išlieka stipriu pareiškimu, drąsiu asmenybės ir interjero sprendimu. Spalva, kuri dažniausiai sutinkama balduose, keliasi ir į vonios kambarį. Juoda yra kilminga, elegantiška ir moderni – viskas viename. Juoda interjere puikiai dera su baltos ar žalios spalvos elementais.

Tokie deriniai jau tapo ekstravagantiška klasika. Galima ir labiau „kaimiška“ kombinacija su medžiu ar industrinė – su metaliniais baldų paviršiais ir betonu. Su šiomis tendencijomis žengia ir čiaupų gamintojai. Naujos gamybos technologijos įgalino vonios kambario įrangos gamintojus pasiūlyti sodriai juodos spalvos čiaupus, kurie tikrai prikausto žvilgsnį.

Siekiantiems žavingų spalvų kombinacijų ir nesidairantiems į saugų klasikinį stilių, šių metų tendencijos pristato išties žaismingą vonios kambarį. Vos kelių spalvų kombinacija sukurs ne tik spalvingą, bet ir harmoningą sprendimą. „Svarbiausia žinoti, jog viena spalva turi apibrėžti patalpos toną, o kitos trys ar daugiau spalvų, turi derėti tarpusavyje, kad sukurtų harmoningą arba žaismingą aplinką“, – teigė N. Urbonavičius.

Vonios kambario naujienos

Dar viena nauja tendencija – žalias vonios kambarys. Šis sumanymas puikiai atspindi žmonių troškimą būti arčiau gamtos, natūralumo ilgesį. Juk gamta yra žmogaus namai. Žalia spalva jau šiuo metu randama interjeruose. Ji sukuria išties neįprastą, įdomią aplinką, ypač derinant ją su augalais. Žalią spalvą galima įkomponuoti į vonios kambario detales arba naudoti kaip ryškų vonios akcentą, kad ir su žalia vonia.

Šiais metais vonios kambariuose randame ir pastelines spalvas. Mėtų, švelniai rožinė, šviesiai melsva sukuria draugišką, svetingą aplinką, kuri kartu yra ir spalvinga. Pasteliniai vonios kambariai gali būti įvairūs: modernūs, kartais svajokliški, tačiau visada veda ten pat – į pabėgimo erdvę, kaip vietą, kurioje galima pasislėpti nuo intensyvios kasdienybės. Švelniai rožinė spalva gali būti derinama su rusvais atspalviais, pavyzdžiui, šviesios medienos spalvos grindimis arba atitinkamomis plytelėmis.

Mėlyna spalva sparčiai žengia į europiečių vonias. Ši spalva raminanti, primena vandens platybes ir dangaus gilumas. Pastaraisiais metais gamintojai kaip reikiant išplėtė melsvų atspalvių paletę. Gauti rezultatai pranoko lūkesčius. Tai ne tik inovatyvūs dažai sienoms, bet ir plytelėms, kurios su šiuo atspalviu tiesiog užburia. Marmuro atgimimas interjere dar paskatino melsvų atspalvių sanitarinių įrenginių naudojimą.

Vonios kambario naujienos

Balta laikoma tradicine vonios kambario spalva. Ji simbolizuoja švarą ir vonios kambaryje dominavo ištisus dešimtmečius. Balta išlieka ir naujausiose kolekcijose, mat ji puikiai tinka prie daugelio kitų interjero elementų, jų neužgoždama bei sukurdama švarų pagrindą.

Šildymas

Pastaruoju metu netyla diskusijos dėl natūralių išteklių naudojimo bei klimato kaitos. Vienas iš stambiausių sektorių, lemiančių šiuos veiksnius – energetika. O arčiausiai kiekvieno iš mūsų – šildymas. Šildymas lemia nemažą aplinkos taršą, todėl gamintojai nuolat investuoja į technologijas, mažinančias žalą gamtai bei teikiančias didesnį energetinį efektyvumą už žemesnę kainą.

Hibridinės sistemos leidžia pasiekti aukštą efektyvumo lygį ir į šildymo sistemas įtraukti atsinaujinančios energijos šaltinius. Šilumos siurblys naudojamas su kondensaciniu katilu yra viena iš hibridinių sistemų formų. Šilumos siurblys perima dalį šildymo krūvio, kai yra mažesnis šilumos poreikis. Atsiradus didesniam šilumos poreikiui įsijungia kondensacinis katilas, perimdamas šildymo funkciją. Šilumos siurblys gali būti derinamas ir su kieto kuro katilu. Kondensacinis katilas gali būti derinamas ir su saulės šilumos įrenginiais. Jei naudotojas pageidauja didesnės autonomijos, šilumos siurblys gali būti derinamas su PV instaliacija, taip naudojant savo susigeneruotą elektros energiją šildymo tikslams.

Vonios kambario naujienos

Naujovės pasireiškia visur. Atrasta nauja technologija, naudojanti cheminę energiją, esančią kure – pavyzdžiui, natūralias dujas, jas transformuojant į elektros srovę ir šildymą. Dujų dalelės yra itin veiksmingos bei mažina CO2 išmetimą. Naujose šildymo sistemose dažniausiai integruojamas interneto ryšys ir jas galima valdyti mobiliosiomis programėlėmis. Taip ne tik patogiau, bet ir sumažinamos energijos išlaidos.

Malkos – ateities kuras. Žmonės naudojo malkas nuo neatmenamų laikų, tačiau, nepaisant to, jos išliks ir ateities kuru, kuris, su naujųjų technologijų galimybėmis, tampa mažos taršos sprendimu. O svarbiausia, kad, užsėjant miškus, tai – atsinaujinantis energijos šaltinis. „Kylant naftos kainoms, kūrenimas malkomis tampa ekonomiškesniu sprendimu. Ir ne tik. Namuose tai sukuria jaukumą bei malonias akimirkas savo užuovėjoje“, – pasakojimą užbaigė Namų idėjų centro „NIC“ atstovas Nerijus Urbonavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)