Pasistatyti ar nusipirkti būstą yra brangus ir džiugus įvykis žmogaus gyvenime. Kaip įsirengti būstą, kad jis taptų „mūsų tvirtove“, kur gyventi būtų tiesiog gera? Ieškoti interjero dizainerio ar neieškoti? Kaip surasti patikimą ir gerą specialistą? Kada kalbėti su dizaineriu? Pastačius, nusipirkus būstą ar dar tik jį planuojant? Kaip suplanuoti biudžetą? Interjero dizainerės Jūratės Merkeliūnės paprašėme atsakyti į dažniausius klausimus apie dizainerio darbą, funkcijas, kainas ir biudžeto sudarymą norint įsirengti svajonių namus.

1. Ar šeimininkams patiems įsirengti būstą pigiau nei su interjero dizainerio pagalba?

Kas telpa į sąvoką „pigiau“? Jei skaičiuosim laiką, kurį prasėdėsite planuodami ir braižydami, laiką internete ir parduotuvėse renkantis medžiagas ir baldus, gal dar ir nesėkmių bus, kurias reiks taisyti. Dažnai užsakovai pradeda patys planuoti ir dažniausiai nuo kito galo. Teko stebėti, kai naujakuriai, ypač moterys, turinčios savyje meninę gyslelę, puola rinktis baldus ir užuolaidas ir kreipiasi į dizainerį sakydamos, kad mes norim patys įsirengti, o jūs tik erdves zonomis suskirstykite ar sienoms dažus parinkit, na gal dar santechniką supieškit. Dažnai pasakoju anekdotinę situaciją, kai šeimininkė pati „pabuvo dizainere“ ir poilsio zonoje nubraižė kilimą. Atidavė brėžinį grindų meistrams, o vakare rado parkete išpjautą stačiakampį. Sakysit smulkmena, o skaudi.

Nuoširdžiai patariu – susitarkite nors dėl vienos interjero dizainerio konsultacijos!

Skandinaviškas interjero dizainas

2. Kada ir kaip ieškoti interjero dizainerio bei pradėti konsultacijas?

Auksinės taisyklės kaip ieškoti – nežinau, kaip nežinau ir kas du žmones suveda įsimylėti ir susipažinti. Pastebėjau, kad kai tik žmogus planuoja įsigyti būstą, nesąmoningai žvalgosi ir skaitinėja apie tai, pati akis užkliūna už patinkančio dizainerio įrengto būsto. Būtent todėl net ir mažiausią erdvę įrengdama įdedu maksimaliai pastangų, dirbu nepriekaištingai ir tiksliai, nes kiekvienas darbas yra mano vizitinė kortelė. Kada ieškoti dizainerio? Kuo anksčiau, net jeigu norite sutaupyti. Pasirašykite sutartį, fiksuokite atlygį ir prisiminkit, kad ne pagalvėles dėlioti reikalingas interjero dizaineris, o vedžiojant laidus sienose ir vamzdžius grindyse.

3. Kokias funkcijas atlieka interjero dizaineris? Kas priims galutinį sprendimą?

Aš apibūdinčiau, kad interjero dizaineris – tai žmogus, kuris panaudodamas viską, kas yra pastato viduje, suformuoja funkcionalią, saugią ir estetišką erdvę klientui. Jis kartu yra ir psichologas, ir architektas, ir statybinių medžiagų technologas, o kartais ir darbų vadovas. Mano gyvenime interjero dizainerio diplomas yra trečias, bet pajuokausiu, kad kalta mano pavėlavusi socialinė branda.

Dirbau kitus darbus, nors nuo mažens net ir stovyklos ar bendrabučio kambarėlį pirmiausiai susitvarkydavau, „estetiškai prisijaukindavau“, net jeigu ten tik trumpam ruošiausi apsistoti. Geras specialistas tai ne tik kvalifikacija ar diplomas. Turi interjero dizaineris mokėti išklausyti ir išgirsti kitą žmogų, spręsti konfliktines situacijas, turi mokėti ne tik piešti, braižyti, bet ir skaičiuoti, turi pradiniam taške matyti galutinį vaizdą, taip pat turi būti atidus smulkmenoms. Galutinį sprendimą visada priima klientas, tačiau interjero dizainerio argumentai padės išgryninti savo norus, suderinti visų šeimos narių vizijas ir apsispręsti.

Interjero dizainas

4. Kokia interjero dizainerio konsultacijos kaina ir nuo ko ji priklauso?

Lietuvoje tikrai didelė interjero dizainerio konsultacijos kainų įvairovė. Kaina priklauso ir nuo miestų, ir nuo darbų apimties, ir nuo dizainerio žinomumo bei kvalifikacijos. Interjero dizaino projektavimo kainos svyruoja nuo 10 iki 50 eurų (ir daugiau) už kv. metrą, o pasikonsultuoti ar aptarti vieną darbų etapą galima nuo 8 iki 20 eurų (ir daugiau) už valandą. Kainos gali keistis priklausomai nuo projekto sudėtingumo, brėžinių, vizualizacijų ir dekoracijų kiekio, taip pat nuo patalpų ploto. Didesnių patalpų įrengimo kaina už kvadratinį metrą gali mažėti.

Dabar jau aš noriu jūsų paklausti, kaip manote, tai daug ar mažai? Interjero dizainerių vardu atsakysiu kaip kurmis iš „Coliukė” pasakos: už 100 kv. metrų butą mokėti 5 000 eurų – daug, bet išdalinant pusmečiui ar metams, nes tiek trunka įrengimas.

Patarčiau realiai įvertinti savo galimybes bei sugebėjimus, taip pat ir galimų klaidų kainą.

5. Jeigu biudžetas labai mažas, koks būtų Jūsų patarimas naujakuriams?

Visada skatinu išleisti mažiau, net ir turint pinigų. Pirmiausiai patariu susirašyti planuojamų išlaidų sąmatą. Net jeigu ji ir nebus tiksli ir greičiausiai išlaidos padvigubės, bet bent jau bus galima pagalvoti apie išlaidų prioritetus. Antra, siekiant sutaupyti, tikrai nesiūlysiu įsigyti kažko pigaus ir laikino, nes „laikinas“ mėgsta tapti „amžinu“. Trečias taupymo įsirengiant būstą patarimas pasiskolintas iš siuvėjų – daug kartų matuok prieš kerpant. Patarimą supraskit ir tiesiogiai, ir kita prasme. Tiksliai permatavę visas erdves neprisipirksite „atsargai“. Ir kita prasmė – susižavėję baldu ar apdailos medžiaga nepirkit, o paieškokit analogų, to paties produkto pasižvalgykit elektroninėj erdvėj. Nustebinsiu, bet dažniausiai brangiems ir neapgalvotiems pirkimams būsto šeimininkai išleidžia „finišuodami“, nes būna pavargę nuo nesibaigiančio rinkimosi.

Dažnai manoma, kad jeigu biudžetas labai suspaustas, net nereikia galvoti apie dizainerio konsultacijas ir atsisakyti svajonės. Kaip sakė N. Mandela, „Visada kažkas atrodo neįmanoma, kol to nepadarai“.

Interjero dizainas

6. Kaip pasiruošti pokalbiui su interjero dizaineriu?

Jei būsto savininkai – pora, tai prieš susitinkant su dizaineriu lai pasikalba dviese. Anksčiau sunerimdavau, kai pirmo pokalbio metu išgirsdavau, kad vyras nori vieno, o moteris – kito. Stengiuosi rasti kompromisą. Kartą su užsakovais susitikau jau įpusėjus namo įrengimui ir pasitiko mane žodžiais: „Išsiskirsime per šitą namą, gal jūs galit pabaigt kol gerklių nepersipjovėm“.

Jei būsto savininkas vienas, tada reiktų išgryninti, koks jo gyvenimo būdas, ko jam labiausiai namuose norėtųsi, gal jau turi išsirinkęs nuotrauką ar interjero detalę. Prisimenu, kaip mano namuose spalvas ir stilių „prisikvietė“ jungtukas. Tame „Fontini“ sendinto aukso spalvos šviesai įjungti skirtame burbuliuke smaragdo spalvos rėmelyje pamačiau visą savo namų interjerą. Aišku, nenupirkau tol, kol neparodžiau vyrui, juk turi abiems patikti. O paskui jau viskas buvo aišku.

7. Ar patartumėte abiturientui rinktis interjero dizainerio specialybę ir kodėl.

Nepatarčiau, nes niekada nepatarinėju pasirinkimo klausimais, jei tai ne interjero įrengimo klausimai. Turi žmogus labai norėti, net ir žinant, jog interjero dizainerių jau paruošta daugiau nei yra poreikis (statistikos duomenys). Interjero dizaineriai yra menininkai, jeigu šiandien turi daug užsakymų, rytoj gal reikės jų aktyviai ieškoti. Tačiau tai labai įdomus ir neatsibostantis darbas.

Didelis džiaugsmas įsigijus namus gali virsti milžinišku galvos skausmu susidūrus su prekių ir paslaugų kokybės ir kainos pasiūlos įvairove. Mados tendencijos nuolat keičiasi, tačiau estetikos ir funkcionalumo poreikis yra nuolatinis. Cituojant senovės Kinijos filosofą Lao Tzu: „Tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo vieno žingsnio“. Įsirengiant ar planuojant būstą pirmas žingsnis turėtų būti pokalbis su interjero dizaineriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)