Visgi, tamsios spalvos miegamajame gali būti naudingos miegui – jos padeda greičiau užmigti ir/arba miegoti ilgiau. Taip yra todėl, kad tamsa ir šviesos trūkumas yra raktas į melatonino gamybą.

Nelabai aišku, ar sienų arba patalynės spalva iš tiesų turi reikšmės miegui, bet blogiau nuo tikrai nebus. Svetainė apartmenttherapy.com pamėgino išskirti keletą tamsaus miegamojo privalumų ir trūkumų.

Privalumai

Tamus miegamasis ramina

Interjero dizainerė ir fengšui specialistė Aubrey Thorne teigia, kad ramybę sukelia nebūtinai atspalvis, tai greičiau yra baltos spalvos nebuvimas: „Balta spalva atspindi šviesą, o juoda ją sugeria. Taigi, kai nuo šviesių spalvų atsispindi šviesa visame kambaryje, erdvė išsyk tampa gyvybingesnė“.

Kadangi tamsios spalvos atspindi mažai šviesos, tamsiuose kambariuose yra mažesnis aktyvumas, o pati erdvė yra atpalaiduojanti. „Mūsų kūnai ir smegenys reaguoja į skirtingus šviesos lygius ir nesupranta biologinio skirtumo tarp juodų sienų ir nakties danagaus, – sako Thorne – spalva visiškai paveikia mūsų bioritmą, nuotaiką, mintis ir elgesį“.

Tamsus miegamasis

Kontrastas gali būti naudingas

Baltos ir pilkos spalvos dizaine dominuoja jau keletą metų. Didelė tikimybė, kad jūsų kambariai yra šviesūs ir ryškūs. Žmonės mėgsta rizikingus žingsnius savo miegamojo dizaine, nes tai yra jų privati erdvė, kurios nemato pašalinių akys.

Jeigu miegamajam pasirenkate tamsesnes spalvas, skirtumas tarp šio kambario ir likusių namų gali padėti jums lengviau pereiti į miego režimą.

„Mūsų miegamasis turi tokį didelį kontrastą su visais kitais kambariais, kad vos tik įėjus iškart pasijunti atsiduręs visai kitoje vietoje – tarsi prieglobstyje. Apskritai, kambariui pridėjus tamsiai mėlynos spalvos, jis pasidarė labai atpalaiduojantis ir atgaivinantis“, – sako blogerė Zoe Hunt.

Tamsios spalvos yra stiprios

Daiktų perteklius gali sukelti nerimą ir stresą daugumai žmonių, o tai gali nuvesti prie nemigos. Kai pasirenkate drąsias sienų spalvas, jums nebereikia papildomų dekoro aksesuarų. Taigi, tamsių, gilių spalvų sienos reiškia mažiau daiktų ir streso, o to pasekmė – daugiau kokybiško miego.

Visgi, kai kurie dizaineriai nesutinka su teiginiu, jog spalvos gali paveikti miegą.

Tamsus miegamasis

Minusai

Jei šviesos išjungtos, ar sienos spalva yra svarbi?

Sunku susieti spalvą su miegu, nes nepaisant to, kokios spalvos yra jūsų miegamojo sienos, kai išjungiate šviesą, o lauke tamsu, sienos ir spalvos jau nebetenka reikšmės, teigia interjero dizaineriai Kenneth Boyer ir Kristin Gunnette.

„Vietoje to, mes rekomenduojame investuoti į roletus arba užuolaidas kambaryje vietoj tamsių sienų. Tokiu būdu, jūs galite sukurti raminančią aplinką ir dienos metu, taip pat lengvai užmigti ir vakare“, – teigia dizaineriai.

Miegamieji nėra skirti tik miegui

„Mes manome, jog miegamojo sienų dažai ar pirminė spalva turėtų būti kažkas, kas žmogų ne tik ramina, kai jis eina miegoti vakare, bet taip pat ir tai, kas jį pažadina ryte“, – teigia interjero dizaineriai Meghan Hackett-Cassidy ir Erin Hackett.

Tamsus miegamasis

Nors savaime suprantama ir logiška, kad tamsi spalva turėtų būti palanki stengiantis užmigti, tai gali būti ne pati geriausia aplinka bandant atsibusti. Todėl dizaine dauguma vistik laikosi neutralios spalvų gamos principo, nes neutralios spalvos neerzina akių ir pakankamai lengvai sukuria SPA oazės jausmą.

Paaiškėjo, jog dizaineriai miegamojo spalvų klausimu yra pasidalinę į dvi stovyklas. Vienintelis patarimas tokiu atveju yra pasirinkti patiems, kuris variantas – tamsus ar šviesus miegamasis – geresnis ir kuriuo atveju jaučiatės geriau pailsėję bei žvalūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)