1. Besikeičiančios kompozicijos namų interjero atgaivai

Namų dekoravimas skintomis gėlėmis yra vienas iš lengviausių būdų suteikti namams gyvybės, grožio ir malonaus kvapo. Gėlės turi stebuklingą galią transformuoti erdvę iš niūrios į šventišką. Keičiant kompozicijas, kiekvieną kartą galima atgaivinti namų dekorą, pasirenkant vis kitas rūšis, formas, spalvas. Dieną, kada norisi ramių pastelinių spalvų galima rinktis bijūnus, rožes. Jeigu kitą savaitę norisi ryškumo ir stiliaus, galima pasirinkti geltonos spalvos vėdrynus, frezijas ir jas „pagardinti“ smulkiais mėlynais žiedeliais. Tuomet namų erdvė netikėtai pagyvės.

Floristė-dekoratorė I. Lapeikienė atskleidžia, jog žmonės vis dažniau imasi dekoruoti namus gyvomis gėlėmis be ypatingos progos: „Kai kurie namų šeimininkai netgi turi savo floristą – žmogų, kuris žino jų namų interjerą: erdves, spalvas, stilių. Floristas, bendraudamas su šeimininku, aptaria, kokią nuotaiką pageidaujama sukurti, kokios spalvos ir gėlių rūšies norėtųsi tą dieną. Iš šviežių gėlių padaryta kompozicija jau sekančią dieną atkeliauja į namus.“

Provanso stiliaus interjeras

Kiekvieną kartą pakeitus gėlių kompoziciją namai atgyja vis kita energija. Jūs vėl džiaugsitės nauja spalvų gama savo būsto erdvėje, sužadinančia subtilius pojūčius.

2. Proga atgaivinti mėgiamas vazas

„L.Deco Gėlių studijos“ savininkė sako, kad vienas iš labiausiai ją žavinčių dalykų yra namų šeimininkų sukauptos vazos.

„Juk mes visi turime namuose prikauptų vazų, įvairiausių indų, kurie, paprastai svetainių indaujose tiesiog stovi nenaudojami. O jei tai antikvariniai daiktai? Mes darome kompozicijas į šeimininkų vazas, norėdami atgaivinti pamirštus daiktus, kartu nereikia pirkti naujų. Prikeliame jau esamas – gyvenimui ir naudojimui pagal paskirtį. Jos paprastai būna išties labai ypatingos ir kiekvienam išskirtinės: dovanotos artimo žmogaus ar kažkada nusipirktos, nes labai patiko“, – pasakoja I. Lapeikienė.

Floristė-dekoratorė prisimena įvykį: „Į studiją atėjo vyras ir norėjo užsakyti didelę puokštę žmonai gimtadienio proga. Mes pasikalbėjome ir pasiūliau padaryti kompoziciją į mylimiausią žmonos vazą. Jam idėja patiko. Kitą dieną, sutartu laiku vyras atvežė vazą, o vakare pasiėmė joje padarytą nuostabią puokštę. Kai žmona gavo dovaną, labai nustebo: „Tokią pat vazą juk ir aš turiu!“ Moteris buvo sužavėta sužinojusi, kad dovanotos gėlės yra jos vazoje. Juk tai dvigubas dėmesys mylimam žmogui!“

Išskirtinė, antikvarinė ar pačių pasidaryta, iš senų butelių, indų, vaza gali virsti puikia interjero detale.

3. Gėlių gydančios savybės

Ar pastebite, kad kiekvieną kartą praeidami pro puokštę gėlių ant stalo, žvilgsnį nukreipiate į jas ir viduje kyla pasigėrėjimo jausmas. Sužadinti teigiamus jausmus ir pakelti nuotaiką – tai dar viena gėlių savybė.

Rutgerso ir Harvardo universitetų tyrimai atskleidžia, kad gėlės veikia žmogaus nuotaiką. Kai namuose yra gėlių žmogus labiau džiaugiasi gyvenimu, yra laimingesnis, sumažėja neigiami jausmai: depresija, stresas, nerimas. Gėlės darbo vietoje suteikia daugiau energijos.

Gėlės daro ne tik teigiamą psichologinį, bet ir fiziologinį poveikį. Seong-Hyun Parko ir Richardo H. Mattsono tyrimai parodė, kad jos padeda sumažinti kraujo spaudimą, skausmą ir nuovargį.

Žvelgdami į gėles savo namuose, galite lengviau atsipalaiduoti ir kurti šiltesnius, harmoningesnius santykius su draugais ar šeimos nariais. Nuostabu, ką paprasti augalai gali padaryti jūsų namams ir jūsų gerovei! Ar jau nusprendėte, kokių žiedų kvapą norėtumėte užuosti sekmadienio rytą, savo svetainėje skaniai gurkšnodami kavą?

Gėlės interjere

I. Lapeikienė dalinasi „receptu“, kaip sukurti gėlių kompoziciją savo namams.

Jums reikės: vazos, florekso, celofano, aštraus peilio, 2-3 rūšių gėlių, žalumos.

1. Išsipjauname floreksą pagal vazos diametrą. Jį merkiame į indą su vandeniu ir palaukiame, kol nuskęs. Paskui ištraukiame, nuvarviname vandens perteklių.

2. Į vazą įklojame celofaną ir dedame šlapią floreksą. Celofano kraštelius sulankstome ir sukišame į vidinę vazos pusę, tarp florekso ir vazos šonų – taip užtikrinsime florekso stabilumą vazoje. Floreksas virš vazos krašto gali išlįsti apie 1 cm.

3. Toliau dirbame su gėlėmis. Nuo gėlių nuimame nereikalingus lapus ir kotelius patrumpiname. Pjauname aštriu peiliu, kampu, kotelio ilgį paliekame apie 6-8 cm.

4. Sutvarkome žalumą t. y. supjaustome nedideliais pluošteliais. Nereikalingus apatinius lapus nuimame.

5. Belieka susikurti kompoziciją. Į floreksą susmeigiame gėles, o į susidariusius tuščius tarpus smeigiame žalumą.

Puoškime savo būstą žiedais ir kurkime jaukią atmosferą, kurioje miela būti, bendrauti ir juoktis!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)