Tikriausiai daug kam, kas įrengia naujus ar atnaujina esamus namus, kyla dilema, ką daryti su sienomis: dažyti ar tapetuoti? Pasirinkimo klausimas dar labiau paaštrėja, jei šeimos nariai yra visiškai skirtingų nuomonių, kurias suderinti kai kada tampa išties dideliu iššūkiu. Tapetai kai kam vis dar siejasi su senoviniais raštais, sovietiniais butais, abejotina kokybe, galų gale – daugiau iššūkių reikalaujančiu interjero kūrimu, kuriam ne kiekvienas turi laiko, noro ar skonio. Tad ką daryti, jei neapsisprendžiate, dažyti ar tapetuoti sienas?

Senoviška ar modernu – tai ne pats svarbiausias klausimas

„Manau, kad klausimas būti madingu ar senovišku kuriant savo namų interjerą yra nevisiškai teisingas. Tai tas pats kaip spręsti, kas galima ar negalima. Jokių ribų tada, kai įsivaizduojate, kaip turi atrodyti mano namai, nėra. Svarbiausias yra pojūtis. Kaip aš noriu jaustis savo namuose? Koks dabar yra mano gyvenimo etapas: greitas, ramus, šeimyniškas, vienišas? Tai yra atskaitos taškas, nuo ko turime pradėti“, – savo supratimu, kaip reikia pradėti kurti interjerą, dalinosi spalvų ekspertas Mindaugas Komskis.

Tapetai – lyg meno kūrinys

Nuo pat tapetų atsiradimo pradžios XVIII a. pab., tai buvo prabangos prekė, kuria savo namus dekoravo aristokratai ir turtingi pramonininkai. Nors jau seniai įvairios kokybės tapetus gali įsigyti skirtingos klasės žmonės, šis dekoravimo būdas išsaugojo prabangos prekės reputaciją. Pasak M. Komskio, tai ne atsitiktinumas.

Tapetai

„Tapetai – tai meno kūrinys, kurio pagrindinė paskirtis yra veikti žmogų. Pabandykite įsivaizduoti smulkiais ornamentais dekoruotą tapetų raštą, kuriame vyrauja dvi spalvos. Kokią jis jums sukelia nuotaiką? Kaip veikia jūsų savijautą? O dabar – prabangius tapetus su damasko raštais, kokiais buvo puošiami aristokratų namai? Vaizduotė mums piešia visai kitokį paveikslą, tad sutikite, pojūtis yra visiškai skirtingas. Taigi rinkdamiesi tapetus pirmiausia turite galvoti, kaip jūs norite jaustis tame kambaryje“, – patarė spalvų ekspertas.

Tapetų raštus kuria ir menininkai, ir istorija

Šiuolaikiniai tapetų gamintojai seniai nebegamina tapetų, kurie skirti tik vieno, sakykim, klasikinio interjero gerbėjams. Jie stengiasi sukurti įdomius, gražius ar netikėtus raštus, kurie tiktų įvairiausiam skoniui.

„Mano nuomone, tapetai niekada neprarado savo aktualumo. Priešingu atveju nebūtų tiek daug tapetų gamintojų. Jie sugalvoja galybę skirtingų raštų, jų kūrybiškumas yra pribloškiantis. Pavyzdžiui, galima įsigyti tapetų, kurių raštus kuria menininkai. Rinkoje iki šiol gaminami rankų darbo tapetai pagal senuosius tapetų gamybos metodus, tarp kurių yra raštų net iš XVIII a. Tokie raštai iki šiol atrandami turtuolių ar aristokratų namuose, kruopščiai atidengiant kiekvieną tapetų sluoksnį. Ir tokie tapetai yra populiarūs. Beje, ne vien tarp klasikinio interjero stiliaus mėgėjų“, – pasakojo M. Komskis.

Tad jei vienam šeimos nariui tapetai atrodo pasenusi dekoravimo priemonė, o kitas būtinai nori tapetų bent viename kambaryje, sužinokite, koks interjero stilius labiausiai patinka jūsų partneriui, suraskite tokio tipo tapetų raštų pavyzdžių ir juos parodykite. Tikimybė, kad toks žmogus persigalvos, smarkiai padidėja.

Efektui pasiekti – akcentinė tapetuota siena

Žmonės, kuriems seniai patinka tapetai, labiau yra linkę rinktis klasikinius tapetus. Juose gali būti ornamentai, gėlės, ramesnės ar sodresnės spalvos. Tie, kurie ieško naujovių, kuriems svarbios interjero mados, tapetais nori pasiekti efektą. Tapetų raštas, spalvos ar originalus, netikėtas jų derinys gali jį suteikti. Šis efektas gali būti lemiamas veiksnys, kuris padeda pažvelgti į tapetus kaip į dekoravimo priemonę iš naujo.

Tapetai

Renkantis tapetų raštą, labai svarbu atkreipti dėmesį į rašto aktyvumą. Jei jis intensyvus spalvų ar rašto prasme, tuomet tapetuoti reikia mažesnį sienos plotą, pavyzdžiui, tik vieną sieną ar net jos dalį. Spalvų ekspertas M. Komskis pataria: „Aktyvus raštas slegia emociškai, todėl labai svarbu išlaikyti balansą. Jei tokiu raštu ištapetuosite visas kambario sienas, efektą tikrai gausite, bet tuomet kils klausimas, ar tokiame kambaryje malonu būti? Taisyklė paprasta: jei tai aktyvus raštas, tapetuokite akcentinę sieną, jei raštas paprastesnis ir pastelinių spalvų, galite tapetuoti visas kambario sienas“.

Modernūs tapetai skirti įvairiems interjero stiliams

Tapetų pritaikymo galimybės interjere yra labai plačios. Viskas priklauso nuo fantazijos. Tie, kurie galvoja, kad tapetai yra atgyvenęs dekoravimo būdas, tarsi patys save įstato į apribojimus, už kurių sunku pažvelgti, o kas gi yra kitoje tvoros pusėje. Kokios paskutinės tendencijos, ką mums pataria istorija, menas, kokybiški leidiniai apie interjerą? Dabartinė tapetų pasiūla tokia didelė, kad sau patinkančių raštų ras ir minimalizmo, ir klasikinio, ir skandinaviško, ir eklektiško dizaino garbėjai.

„Dabar gamintojai kuria tapetus, pritaikytus išklijuoti virtuvę ar vonios kambarį, kuriuose yra gera ventiliacija. Tapetai tokiose vietose sukelia didelį įspūdį. Be to, tapetai kambariui suteikia labai daug šilumos ir jaukumo. Paprastas sienas jie paverčia šiltomis ir savomis. Jei būtent tokius įvaizduojate savo namus, tuomet klausimas, ar tapetai yra senamadiški ar modernūs, net nekyla“, – pridūrė Mindaugas Komskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)