Interjero dizainerė Ana Drutel pataria apie namų jaukumą galvoti dar kuriant bazinį interjerą – būsto pertvaras, proporcijas, faktūras. Tačiau daugiau jaukumo namuose galima sukurti ir nelaukiant naujo remonto, o tiesiog pasinaudojant 4 paprastais būdais, apie kuriuos dažnai tiesiog nepagalvojame.

Paprasčiausias būdas sukurti jaukumą

Jaukią namų atmosferą pirmiausia sukuria taškinis apšvietimas, – įsitikinusi interjero dizainerė Ana Drutel. Tai gali būti toršeras, stalinės lempos, elektrinės girliandos, nedidelės lemputės ir kiti taškiniai šviesos šaltiniai.

„Jei tik turite galimybę, naudokite porinius šviesos šaltinius. Jie ypač tinka virš ilgesnio stalo, spintelės ar konsolės. Pastatykite ant jų dvi vienodas lempas, į jas galima įsukti minimalaus galingumo LED lemputę, kuri praktiškai nevartoja elektros energijos, tačiau skleidžia labai jaukią šviesą“, – pataria interjero dizainerė Ana Drutel.

„Žiemą, kai išeiname į darbą – tamsu, ir grįžtame iš darbo – tamsu, o kai įžengus į namus mus pasitinka 3-4 šviečiantys elementai, tai sukuria tobulą jaukumo jausmą. Prieblanda ir jauki šviesa yra vienas paprasčiausių ir pigiausių būdų susikurti jaukius namus“, – tikina interjero ekspertė.

Namų jaukumas/ Foto: adinterjerai.lt

Ko lietuviai neišnaudoja

Pasak dizainerės, vieno dalyko lietuviai beveik visai neišnaudoja – tai galimybė įsirengti namuose reguliuojamą apšvietimą.

„Net jeigu jau baigėte remontą ir sumontavote rozetes, pasitarus su elektriku, galima įrengti kelis dimerius, kurie reguliuoja apšvietimo intensyvumą. Ryškiausias apšvietimas puikiai tiks pasibuvimui su draugais, šeimos vakarienei, o prigesintas apšvietimas leis sukurti daug jaukumo scenarijų. Dimeriai kainuoja vos kelis eurus ir, elektrikai pritaria, – tai yra pigus ir paprastas būdas paįvairinti erdvės apšvietimą“, – praktinių patarimų duoda A.Drutel.

Namų tekstilė kviečia atsipalaiduoti

Antras dalykas, į kurį dizainerė pataria investuoti kuriant namų jaukumą – tekstilė ir tekstūros.

„Ant sofos laukiantis pledas tarsi kviečia grįžus namo atsipalaiduoti. Pagalvėlių užvalkalai sukuria stiprų vizualinį ir emocinį efektą, nes pagalvėlių raštai ir tekstūros – barchato, velveto, kailio – pasąmonėje iškart sukuria jaukesnį vaizdą“, – kviečia įsivaizduoti A.Drutel.

Atnaujintų namų įspūdį sukuria ir jaukumo suteikia pakeičiamos užuolaidos. „Pavyzdžiui, baltas dienines užuolaidas pakeitus rudomis – tai duoda stiprų švelnios ir jaukios aplinkos efektą“, – atskleidžia interjero kūrėja.

Namų jaukumas/ Foto: adinterjerai.lt

Ypatingas dėmesys – miegamajam

A.Drutel pataria ypatingą dėmesį skirti miegamojo jaukumui sukurti – ten šviesos apskritai mažai reikia, o svarbiausias vaidmuo tenka tekstilei.

„Miegamajame svarbu turėti kelis patalynės komplektus, įsigyti tamsesnių, šiltų spalvų antklodės užvalkalų ir ryškesnių raštų pagalvių užvalkalų, derančių tarpusavyje. Skirtinga, keičiama patalynė sukuria stiprų dekoravimo efektą“, – paslaptį atskleidžia interjero dizainerė.

Net ir minimalistiniame virtuvės interjere žiemos metu dizainerė siūlo pagalvoti apie staltiesę arba stalo takelius – jie sukurs pakylėtą, jaukesnę nuotaiką, stipriau įjungs lytėjimo pojūčius.

Dekoro detalės – pasąmonėje

Trečia, namų jaukumą padeda kurti dekoravimo detalės – degančios žvakės ir suasmenintos namų interjero detalės.

„Jaukumą sukuria ne žvakė, o jos ugnis, – tai dažnai sakau pažįstamiems, kurie skundžiasi, kad žvakių prisipirko, o jaukiau netapo. Šioje vietoje taupyti reikštų atidėti šventės jausmą kitai dienai, – tada jau neverta ir pirkti. Atidėjimas yra savęs ribojimas, jis nesukuria šventės jausmo, džiaugsmo žmogaus viduje ir namuose. Todėl norint jaukumo žvakės turi būti degančios. Kitus dekoro elementus rinkitės tokius, kurie sukelia mielus prisiminimus ar stiprias emocijas, ypač iš vaikystės – pliušinis žaislas, pagalvė iš tėvų namų, paveiksliukas ar atvirukas iš ypatingos kelionės, įrėmintas ir pakabintas matomiausioje vietoje“, – vardina interjero dizainerė.

A.Drutel pabrėžia, kad ilgainiui tokių dekoro detalių nepastebime, tačiau mūsų pasąmonė jas fiksuoja ir sukelia šiltas emocijas.

Namų jaukumas/ Foto: adinterjerai.lt

Įjungti ir kitus pojūčius

Ketvirta, namų jaukumą kuria kvapų ir garsų harmonija.

„Namų vaizdas yra svarbus, tačiau būtina pažadinti bei įtraukti ir kitus pojūčius: namų kvapai, aromatinės žvakės, mandarinų lėkštė ant stalo sukurs laukiančių sugrįžti namų jausmą. Kuo daugiau kepsite sausainių, keksiukų, tas kvapas įsigeria į sienas ir mielai kvepia grįžus namo. Galima kažkur pabarstyti imbiero, cinamono, kad kvapas ilgiau laikytųsi. Arba nusiskinti eglės ar pušies šakelę, kuri skleis aštresnį kvapą ir sukelia mums tik geras emocijas, jaukius prisiniminus – tai visai nieko nekainuoja“, – įžvalgomis dalinasi A.Drutel.

Svarbu ir namų garsai, todėl interjero dizainerė pataria susikurti garso takelį, po ranka turėti jaunystėje pamėgtų plokštelių ar, pavyzdžiui, choro atliekamą klasikinės muzikos interpretaciją.

Namų jaukumas reikalauja šiek tiek pastangų ir tos pastangos atsiperka su kaupu – per mūsų pasąmonę“, – šypsosi interjero dizainerė Ana Drutel.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)