Rinktis mažą ir išmanų butą tapo tarptautine tendencija. Ji padiktavo tam tikras patalpų ar erdvių išdėstymo madas, tačiau šis projektas tuo ir unikalus. Dažniausiai vieno kambario būstuose miegamojo lova būna atskirta pertvara, širma arba tiesiog naudojama sofa-lova. Šiuo atveju bendroje erdvėje pirmenybė buvo teikiama patogiam zonų naudojimui, taigi lova ir sofa yra... viena šalia kitos. Jas skiria tik pagal užsakymą suprojektuotas atlošas-lentyna su niša viršuje. Į ją galima sudėti smulkius kasdienius daiktus, kaip antai žurnalus, knygas, monetas, raktus, televizoriaus pultelius. Dėl šio sprendimo erdvė atrodo tvarkingai, o tvarka ankštoje patalpoje yra būtinybė.

Butas Brazilijoje/ Foto: Marcelo Donadussi

Atlošas-lentyna skiria į vieną pusę pasuktą sofą, dar toliau už jos esančią virtuvę, o kitoje pusėje – dvigulę lovą ir per visą sieną besidriekiančią drabužių spintą. Sofos kampo atlošas išauga į plonytį elegantišką stalviršį, kurį galima naudoti ir kaip darbo, ir kaip valgomojo paviršių. Interjere klestintys pilkšvi atspalviai suteikia kambariui jaukumo, skatina ilsėtis, o jį pagyvina itin sodri riešutmedžio apdaila, išryškėjanti šalia baltos ir pilkos. Kur ne kur įsiterpia juodi elementai, suteikiantys grafiškumo ir ryškumo, struktūros. Ant sienos kabantis paveikslas tampa pačiu ryškiausiu kambario akcentu, tarsi tamsia dėme, traukiančia akį.

Virtuvės apdailai panaudotas labai aktyvus, dinamiškas medienos raštas, o stalviršiui ir sienai apdailinti pasirinktas nuostabaus piešinio, vientisas baltas marmuras. Nors dažniausiai mažuose butuose norima turėti kuo talpesnes spinteles, šiuo atveju baldinės kolonos įtaisytos tik šonuose, iki pat lubų. Per stalviršio plotį kabančios dvi atviros lentynos su LED juosta suteikia akmeniui švytėjimo efektą, todėl ši zona tampa dar išskirtinesnė.

Virtuvėje pritaikyta ir daugiau nestandartinių sprendimų. Viena iš baldinių kolonų – tai erdvus šaldytuvas, o kitoje įmontuota skalbimo mašina. Po ja įrengta nedidelė plautuvė bei maišytuvas su geriamuoju vandeniu (kadangi Brazilijoje vanduo iš čiaupo nėra geriamas). Iš funkcinės pusės tai itin patogu, be to, negadina vaizdo, nes visus įrenginius galima paslėpti uždarius dureles. Kitas unikalus buto elementas, būdingas būtent Pietų Brazilijos regionams, – šalia šaldytuvo esančios slankiosios durelės sienoje, slepiančios ne ką kitą, o... barbekiu patalpą!

Keistenybė ta, jog 42 kv. metrų bute statytojas ketino įrengti net du vonios kambarius. Projekto autoriai privalėjo išlaikyti originalią patalpų paskirtį, todėl liko prie pradinio plano, tačiau iškėlė idėją, jog viena iš šių patalpų gali virsti sandėliuku arba drabužinės dalimi. Šiuo atveju vienas tualetas su praustuvu naudojamas kaip svečių, o kitas, turintis dar ir dušą, – šeimininkų.

Butas Brazilijoje/ Foto: Marcelo Donadussi

Norint išlaikyti stilistinį vientisumą, vonios kambariuose naudota ta pati grindų danga, svečių tualete siena bei praustuvas buvo suformuoti iš tokio paties balto marmuro kaip ir virtuvėje, o šeimininkų vonios kambario dušo zonai panaudotos tamsiai pilkos, beveik juodos, stambios mozaikinės plytelės, primenančios svetainę puošiančio paveikslo raštą. Abiejose patalpose likusios sienos dažytos – plytelės bei akmens apdaila pasirinkta tik drėgnose zonose. Todėl net itin maži vonios kambariai atrodo erdvesni, tvarkingesni, labiau primena gyvenamąsias patalpas ir taip padeda praplėsti laisvalaikio erdvę.

Apšvietimui interjere naudoti įleidžiamieji šviestuvai bei LED juostos leido išlaikyti švarią lubų plokštumą, optiškai išplečiančią plotą. Baltos užuolaidos, dengiančios langą per visą buto sieną, pripildo kambarį akinamos švaros, o klostės suteikia jaukumo. Lygios dažytos sienos bei baldų fasadai, glotnus velvetinis lovos bei kampinės sofos gobelenas, minimalistinių formų santechnikos prietaisai ir daugybė funkcijų, paslėptų už išmaniųjų durelių, pavertė šį butą labai mielu, kartu stilingu, elegantišku, ergonomišku būstu, kuriame gali apsigyventi įvairų skonį turinys žmonės, nes jis atrodo tiek moderniai, tiek prabangiai.