Šis 1676 kv. metrų projektas buvo išties nemažas iššūkis – tokias dideles, vėsias ir tikrai namų neprimenančias bažnyčios patalpas paversti į jaukų, šiltą ir svetingą būstą ypač užsiėmusiai šeimai, auginančiai tris jaunus vaikus. Tačiau profesionalių dizainerių komanda pasidarbavo nepriekaištingai.

Bažnyčioje yra įrengti septyni miegamieji, šeši vonios kambariai ir daugybė kitų visiškai įrengtų patalpų. Namų interjere yra išlaikytos ir pabrėžtos istorinės bažnyčios detalės – dideli, vitražu puošti langai, varpų bokštas, senovinis plytų mūras. Dizaineris Linc Thelen suprojektavo daugelį namų detalių, pavyzdžiui, laipiojimo sieną, valgomojo stalą, šviestuvų kompoziciją virš salos, nutapė paveikslus, kabančius prie valgomojo stalo, suprojektavo naktinius staliukus didžiajame miegamajame, stumdomas duris berniukų kambaryje, lovą mergaitės kambaryje bei daug kitų baldų.

Bažnyčios transformacija į šiuolaikinius namus/ Foto: Jim Tschetter

Didžiosios erdvės, kurioje yra įkurta virtuvė su sala, valgomasis, svetainė, bei įspūdingas židinys, lubų aukštis siekia iki 8 metrų, o mažesnėse erdvėse, pavyzdžiui, vaikų žaidimų kambaryje – 2 metrų aukštis – puikiai tinkantis mažiesiems gyventojams. Didžiojo kambario interjeras nuo kitų skiriasi savo minimalistine stilistika.

Pagrindinį vaidmenį čia vaidina vitražiniai langai. Jų išskirtinumą ir eleganciją pabrėžia juodi rėmai bei baltos sienos. O spalviškai pakartoja sumaniai juodoje židinio sienoje sudėtos malkos ir tokios smulkios detalės kaip krėslo ir sofos kojos, žaismingą ažūriškumą kuriantys šviestuvai bei žvynus primenančių staliuko raštų auksinės spalvos apvadai.

Bažnyčios transformacija į šiuolaikinius namus/ Foto: Jim Tschetter

Šie elementai ne iš karto pastebimi, tačiau padaro itin svarbų darbą – juk ne veltui sakoma, kad visuma slypi detalėse. Nors funkcinių zonų šioje erdvėje išties nemažai, viskas atrodo itin tvarkingai, bet ne pernelyg griežtai. Tokį įspūdį padeda išlaikyti aukštos lubos, ritmingai išdėstyti ir sukombinuoti grafiški bei sunkūs baldai, jų formos ir sumaniai parinktas medžiagiškumas.

Pavyzdžiui, iš stiklo ir medžio pagamintas kavos staliukas, pintas krepšys, itin grakštūs šviestuvai, kailinis kilimas, masyvus židinys ir patogi odinė sofa. Jos natūrali žvyro spalva neįkyriai susipina su virtuvėje įmontuotos orkaitės spalva bei mažų tapybos darbų, puošiančių sieną prie valgomojo, koloritu. Taip didelėje erdvėje išlaikomas interjero vientisumas ir pulsavimas.

Bažnyčios transformacija į šiuolaikinius namus/ Foto: Jim Tschetter

Būsto apdaila buvo pasirinkta tokia, kad sukurtų eklektišką nuotaiką. Solidžių formų baldai derinami kartu su valiūkiškais, žaismingų raštų, netradiciniais tapetais, netikėtais dizaino sprendimais, tokiais kaip laipiojimui skirta siena, daržinės stiliaus dvivėrės, stumdomos baltos durys, kabantis pintas krėslas, maža antresolė, skirta tik mažiesiems ir jų žaislams bei įdomaus dizaino šviestuvai. Visa tai sukuria vitališką atmosferą, kuri puikiai dera sakraliame pastate.

Tai labiausiai atsiskleidžia vaikų kambariuose, tėvų miegamajame bei vonios kambariuose. Čia dominuoja ryškios, tačiau taip pat natūralios žemės spalvos – samanų žalia, rudos atspalviai, prislopinta mėlyna, pilka, o viso ko akcentine spalva tampa oranžinė.

Bažnyčios transformacija į šiuolaikinius namus

Viso didingo namo interjeras įdomus tuo, jog jame persipina minimalistinis, industrinis bei skandinaviškas stiliai. Tai padaro šį interjerą itin skoningą ir traukiantį akį, nes kiekviena patalpa žavi vis kitokiomis savybėmis ir akcentais. Bažnyčios-namų labiausiai viliojanti vieta – varpinė. Čia pro didelius skaidrius langus galima niekieno netrukdomam stebėti verdantį Čikagos senamiesčio gyvenimą.