Čia aptariami tik dekoravimo žingsniai. Ne planavimo, zonavimo ir pan. Tik dailioji dalis. Taip pat nagrinėjamas konkretus atvejis, taigi matote kaip realiai žingsnis po žingsnio vyksta dekoravimo planavimas. Tuos pačius žingsnius galite atlikti patys.

Įkvėpimo šaltinio pasirinkimas

Įkvėpimo šaltiniu gali būti bet kas! Nepadeda, tiesa?

Tiksliau: knyga, epocha, šeima, akimirkos prisiminimas, vietovė, svajonė, raštas, spalva, kvapas. Pradėkite nuo kažko, kuo neabejotumėte. Nuo to, kas jums tikrai, visu 100 procentų, patinka. Nuo to, kas turi būti jūsų namuose arba nuo jausmo, asociacijų ar prisiminimų užklumpančių tam tikroje erdvėje.

Nuotaikos ir idėjos brandinimas

Šis etapas nuostabus. Tiesiog mėgaukitės. Rinkite, tarsi kolekcionuokite visokias smulkmenas, kurios praplečia jau turimą įkvėpimo šaltinį. Praplečia jį į gylį ir į plotį. Nuo bendro vaizdo – laikmetis, geografija, iki subtilybių – kvapas, garsas, pojūčiai, mintys. Ir net iki, atrodo, iš pradžių nesusijusių detalių, kurios tą nuotaiką kažkaip sustiprina: pvz. maistas, stalo įrankiai, papuošalai, drabužiai, žmonių veidai, sentencijos ir t.t.

Stilistikos pasirinkimas

Pagal paveikslą, kuris yra mano įkvėpimo šaltinis ir pagal koncepciją – natūralumas ir lėtas gyvenimas arčiau gamtos, renkuosi interjero stilių, kuris geriausiai papildytų ir atskleistų pasirinktą kryptį. Vienaip tema atsiskleistų minimalistinio stiliaus interjere, kitaip klasikiniame, dar kitaip skandinaviškame.

Sakykime, kad pasirenku skandinavišką stilistiką. Tuomet toliau gilinuosi į ją. Domiuosi kas jai būdinga ir kas ne. Naršau internete visko ko man reikia – visuomet pasitikrindama ar tai būdinga tam stiliui ar ne. Žinoma galima derinti ir skirtingus stilius, bet pradėti lengviausia nuo vieno stiliaus. Kartais ir jis pasirodo esantis kur kas daugiasluoksniškesnis nei atrodė iki šiol. Taip besigilinant galima atrasti skandinaviško stiliaus kryptis, laikotarpius (pvz., labiau bohemišką ar labiau mid century modern skandinavišką).

Modernus interjeras

Spalvyno pasirinkimas

Spalvinę gamą šiuo atveju padiktuoja pasirinktas paveikslas, jūsų mėgiamas audinys arba tiesiog stilistikai būdinga spalvų paletė. Jei pasirinktas paveikslas – reikia atsirinkti keletą (paprastai iki 3) spalvų iš fotografijos, papildyti keletu šviesesnių tonų ir pasirinkti vieną akcentinę spalvą. Nebūtina visus tonus ir atspalvius panaudoti vienoje erdvėje. Bet nei viena spalva nebus interjere panaudota tik vieną kartą. Spalvas reikia paskleisti po erdvę.

Spalvynas turi būti ne tik paimtas tiesiai iš įkvėpimo šaltinio, jis taip pat turi tinkamai atspindėti nuotaiką ir idėją, o taip pat ir nebūti svetimas pasirinktai stilistikai.

Taisyklė: ne mažiau 50 proc. sudaro neutrali, dažniausiai balta, pieno, kaulo baltumo spalva.

Taisyklė nr. 2: su numatytu spalvynu elgtis pagarbiai ir jo neišduoti.

Apdailos medžiagų, baldų ir aksesuarų pasirinkimas

Prieš pasirinkdami savęs paklauskite:

  • ar ir kaip šis daiktas papildo, praplečia mano viziją ir idėją
  • ar šis daiktas atitinka pasirinktą stilistiką
  • ar šis daiktas tinkamas mano spalvinei gamai
  • ar tinka pagal mastelį savo gabaritais
  • ir žinoma, ar tikrai jis reikalingas

Priežiūra

Kiekvienuose namuose ilgainiui susikaupia širdžiai mielų daiktų ir daiktelių, dovanotų dekoro elementų, tiesiog neapgalvotų ir netinkančių daiktų – tai normalu. Svarbu nepamesti bendro vaizdo, turėti keletą vietų kur galite sandėliuoti šiuo metu nenaudojamus, bet patinkančius daiktus (nepatinka – atsikratome ir kuo greičiau). Tokie mini sandėliukai padeda dviem būdais. Pirma, namuose mažiau daiktų – mažiau tvarkymo ir vizualaus triukšmo. Antra, galima greitai atsinaujinti, tiesiog sukeitus vazas ar pagalvėles. Tokias revizijas atlieku ne rečiau kaip kartą per sezoną.