„Kai įeiname į kambarius, suprojektuotus laikantis konkrečių principų – geometrijos, proporcijos, mastelis, struktūra – galime atsipalaiduoti, nes tai… suveikia, – tikina specialistė. – Kaip žmonėms, mums patinka tvarka, o geras dizainas ir yra taisyklių paisymas siekiant įprasminti tai, kas kitaip tėra atsitiktinumas.“

Šie nesenstantys principai įrodo, kad „taisyklė“ nėra vien aštuonių raidžių žodis.

Pirma taisyklė: sluoksniuokite savo apšvietimą

\Jeigu neįrenginėjate tardymo kambario, pasirūpinkite, kad šviesa vienodai pasiskirstytų visoje patalpoje. Pirmiausia atsižvelkite į natūralius šviesos šaltinius, kuriuos galima sustiprinti ir akcentuoti pasitelkus veidrodžius. Taip pat visas tuščias vietas užpildykite lempų, sienų šviestuvų ir virš galvos kabančių liustrų deriniu.

Jokiu būdu nepasikliaukite vieninteliu šviesos šaltiniu, ypač ant lubų pakabintu šviestuvu. „Man tokiu atveju darosi koktu“, – neslepia L. Stephens ir priduria, kad miegamuosiuose apskritai galima apsieiti be lubų apšvietimo.

Interjero dizainerė Tina Ramchandani iš Manhatano antrina kolegei. „Apšvietimo sluoksniavimas yra geriausias būdas erdvei suteikti emocinį toną. Vienas šviesos šaltinis visuomet sunkiai padengs visą kambarį“, – neabejoja T. Ramchandani.

Antra taisyklė: rinkitės neutralų pagrindą

Padėkite tolėliau teptukus, su kuriais dažėte ryškiaspalviais dažais. Gal skamba ir nuobodžiai, tačiau dauguma dizainerių sutinka, kad natūralios sienų spalvos yra protingas būdas užtikrinti, kad jūsų erdvė atrodys subtiliai ir neišvarys jūsų iš proto tol, kol būsite pasiruošę (ar turėsite pinigų) jai atnaujinti.

Jeigu labai norisi spalvų, verčiau išreikškite save pasitelkę ne dažus, o meną ir aksesuarus.
„Jeigu mėgstate raudoną spalvą, rinkitės kaip akcentą tokios spalvos pagalvėlę. Jeigu jums patinka žalia, paieškokite tokios spalvos kėdės ar meno kūrinio, – pataria L. Stephens. – Tačiau nedažykite savo sienų žaliai. Tai atima daug laiko ir yra brangu, o vieną dieną nubudę galite žiūrėti į tą žalią spalvą ir jos nekęsti. Jeigu tai tebus kelios pagalvėlės ar meno kūrinys, kuriuos reikės pakeisti, tai padaryti nebus taip sunku.“

Skandinaviškas stilius

Trečia taisyklė: venkite derančių baldų

Kambario apstatymas baldais neturi nieko bendro su pilnu atostogų paketu, todėl venkite „viskas įskaičiuota“ tipo baldų komplektų (žinote, vienodi sofa, kavos staliukas, atlenkiamas krėslas ir lempos už mažą kainą). Ir net jeigu nesirenkate visiškai to paties komplekto baldų, venkite perdėto jų derinimo – baldų stilius reikia maišyti.

Interjero tendencijos

Ketvirta taisyklė: rinkitės skirtingas tekstūras

Jums patinka gražūs blizgantys daiktai? Supratome. Tačiau viskas, kas blizga, tikrai negarantuos gražaus interjero. Turite maišyti įvairias tekstūras. Tai reiškia, kad miegamasis neturi būti šilkinių audinių, blizgučių ir pasidabruoto stiklo jūra.

Interjero spalvos pagal zodiako ženklą

Penkta taisyklė: dekoruodami rinkitės nelyginius skaičius

Šis patarimas gal jau ir pabodęs, bet vis tiek verta jį pakartoti. „Trijų taisyklė“ byloja, kad viskas, kas pateikiama nelyginiais skaičiais, iš esmės yra patraukliau ir įdomiau. Ši taisyklė laikoma šventa ir dizaino srityje (taip pat rinkodaroje, reklamoje, švietime ir daugybėje kitų disciplinų).

„Kai kalbama apie baldų aksesuarus, tokius kaip nedideli staliukai ar lentynos, daiktų grupavimas po tris yra nesenstantis standartas, – teigia T. Ramchamdani. – Nelyginio skaičiaus daiktų grupavimas visada atrodo patraukliau akiai nei lyginio.“

Maža svetainė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)