Kaip skelbiama „Structum“ atsiųstame pranešime spaudai, vykęs įtraukiantis profesionalų pokalbis, skatinantis dalintis idėjomis, vizijomis ir netgi svajonėmis pritraukė 23 kūrėjus, kurie siūlė sumanius, inovatyvius interjero bei eksterjero sprendimus. Iš visų darbų komisija išrinko 6 finalistus – Norbertą Pagalį, Liną ir Pavel Balbatunovus, Deimantę Uleckytę, Matą Nagelę, Sandrą Bareikytę bei „Toota“ studijos architektus ir dizainerius.

Finalistų ir laimėtojų pasveikinti susirinko gausi minia savo srities profesionalų, vertinančių kūrybinį dalyvių indėlį, siekiant sukurti inovatyvius ateities namus. Atvykstančiuosius pasitiko grupės „The Two Of Us“ muzika ir netikėta staigmena – galimybė grožėtis garsaus menininko Arūno Rutkaus darbų paroda. Paveikslai puošė „Silver Sky“ erdvę ir priminė, kad inovatyvumas kartais tiesiog neįmanomas be meno ir grožio.

„Arūno Rutkaus menas man primena atidžią ikonų tapyba, tačiau jo kūryba nėra religinė: ji gimsta iš pagoniško senovės Egipto, Graikijos ar Indijos deivių jausmingumo, iš jausmingumo sudievintos moters – paslaptingos, tolimos, trikdančios“, – apie A. Rutkaus darbus kartą sakė Prancūzijos meno asociacijos SNBA prezidentas Mišelis Kingas.

Ignė Dutova

Susirinkusiuosius pasitiko ir pirmoji sveikinimo žodį tarė UAB „Structum projektai“ direktorė ir šios iniciatyvos sumanytoja Ignė Dutova.

„Namai turi būti jaukūs, komfortiški, tokie, kuriuose gyventi būtų gera. Tačiau svarbiausia, jie privalo atlikti savo funkciją ir pareigą būtent tiems žmonėms, kuriems jie yra skirti“, – sakė I. Dutova, džiaugdamasi, kad dalyvių siūlyti projektai buvo labai įvairūs, skirtingi, skatinantys smalsumą pamatyti kaip dizaineriai bei architektai įsivaizduoja namus, kuriuose gyvens sąmoningas ir modernus ateities žmogus.

Sveikinimais bei linkėjimais taip pat dalinosi vienas komisijos narių „Studija lape“ vadovas, architektas Tomas Lapė. Komisijos narių gretas taip pat papildė grafikos dizainerė Dovilė Džervutė, architektų biuro „MJZ“ vadovas, architektas Maciej Jakub Zawadzki, Gražinos Janulytės-Bernotienės studijos vadovė, architektė Gražina Janulytė-Bernotienė, grafikos dizaineris, iliustratorius, architektas Artur Širin, UAB „Forma“ vadovas, architektas Saulius Mikštas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakulteto prodekanė Skirmantė Mozūriūnaitė.

Architekto T. Lapės kalbą palydėjusiems plojimams nutilus, į sceną žengė „Delfi“ specialių turinio projektų vadovė Julija Vercinskė, kuri ne tik pasveikino projekto kūrėjus bei šventės rengėjus, bet ir palinkėjo sėkmės visiems dalyviams, o daugiausiai simpatijų pelniusį darbą „Delfi“ portale įvertino specialiu prizu – jį laimėjo projektas, atliktas Gintaro Čaikausko, Simono Čaikausko ir Fausto Lasio.

Vėliau buvo pradėti skelbti partnerių simpatijas pelnę projektai. Ir netrukus įvardinti trys geriausi projekto darbai.

Komisijos nutarimu trečiąją vietą laimėjo Sandra Bareikytė, kūrusi išmanų namą pagal jaunos šeimos poreikius. Antroji vieta atiteko Matui Nagelei, pristačiusiam unikalią idėją – namą apsuptą gamtos ir atitolusį nuo civilizacijos. O pirmąją vietą laimėjo „Toota“ architektai ir dizaineriai (Justė Žibūdienė, Dominyka Šulcaitė, Jurgita Puronienė, Almantas Apinys), kurių pagrindinis tikslas buvo sukurti inovatyvų, komfortišką būstą, kuriame gyventi tiesiog patogu ir gera. Pirmosios vietos nugalėtojai laimėjo kelionę į Milaną ir partnerių dovanas.

Laimėję dizaino projektai pademonstravo aukštą raiškos ir kūrybiškumo lygį, kaip galima įgyvendinti naujas būsto idėjas, integruoti inovacijas, kurti tvarumą, efektyvumą ir estetiką.

Visa koncepcija siejama su naujausiais futuristiniais gyvenamųjų namų projektais, atspindinčiais modernias vizijas ir taikomais šiuolaikiniam pasirinkimui, įskaitant komforto, energijos pusiausvyros, estetikos, praktiškumo ir efektyvumo elementus.

Konkurso: "Namas X Projektas - inovacija" apdovanojimai