Vis dėlto interjero dizaineriai sako, kad ir kokios svarbios detalės yra, privalome neapsigauti – vos pastebimi sprendimai turi būti ne tik praktiški, bet ir netikėti.

Kuriame žmogui

Interjero dizainerė Gintarė Savickienė įsitikinusi, kad interjerą reikia projektuoti pagal žmogų, kuris gyvens toje erdvėje. Todėl interjeras nėra ta vieta, kurioje būtų protinga vaikytis madų. Nors bendrą erdvės stilistiką diktuoja žmogaus pasirinkimas (ir sąmoningas, ir pasąmoningas) t.y. žmogus vardija elementus, be kurių negalėtų gerai ir jaukiai jaustis namuose, tačiau vyrauja bendros tendencijos – šiuo metu dažniausiai žmonės renkasi skandinavišką stilių, minimalizmą, paprastumą.

Lietuviai keičiasi. Lietuviai jau nesivaiko amerikietiškos svajonės su balta tvora ir trijų aukštų namu. Juos vilioja skandinaviškas gyvenimo būdas, reklamos, kuriose besišypsančios šeimos jaukiai leidžia vakarus minimalistiniu vadinamo interjero erdvėse. Tad į gyvenamąsias erdves ateina saikas.

Interjero detalės

„Lietuvoje veiklą pradėjusios skandinaviško stiliaus interjero parduotuvės išpopuliarino šį interjero stilių. Todėl šiuo metu ypač populiarios pastelinės spalvos (pilkos, baltos, rusvos, natūralaus medžio). Skandinaviškas minimalistinis be galo patogus. Be to, iki smulkmenų ištobulintas produkto dizainas vis labiau traukia vartotoją dėl puikaus kokybės ir kainos santykio“, – pasakoja specialistė.

Kiekviena detalė turi savo vietą

Net ir minimalistinį interjerą kuria detalės. Pabodusią erdvę galima pakeisti neatpažįstamai, pakeitus vos kelias detales, tarkim, užuolaidas, kilimą, pagalvėles, žvakides.

Paklausta, ar reikėtų žmogui vengti kokių nors namų elementų, G. Savickienė sako, kad nėra daiktų, kurie negalėtų puošti jūsų namų. Atvirkščiai, kiekvienas elementas turi kažką savita ir namams suteikia išskirtinumo.

Pasak interjero dizainerės, dažniau problemų kyla todėl, kad svarbios detalės taip ir neranda savo vietos. Neretai vizualiai tobulų ir dar sentimentus būsto gyventojams keliančių interjero papuošimų didybė paskęsta aplinkui apklijuotų smulkių ir neaiškios paskirties daiktų jūroje.

Interjero detalės

Gaila, kad nėra vienos taisyklės, kurią galima būtų pritaikyti, norint detalėmis papuošti erdvę. Tačiau specialistė įvardija bendras tendencijas.

Interjero detalės atspindi namuose gyvenančio žmogaus ar žmonių pomėgius, vidinį pasaulį. Sudėtinga sukurti vientisą interjerą, jeigu nesilaikoma vientisos stilistikos. Dažniausiai žmonės painioja ir klijuoja vieną prie kito modernų minimalizmą su masyvias detales pabrėžiančia klasika.

Reikėtų vengti perkrauti namus interjero detalėmis, ryškiomis spalvomis. Kartais ir parenkant visiškai skirtingas spalvas, pavyzdžiui, šiltą ir šaltą: geltoną su mėlyna arba gelsvai rausvą su mėlyna, galima sukurti gražų derinį.

Tačiau viską privalu derinti subtiliai ir skoningai. Priešingu atveju rizikuojate, kad ilgainiui pabos pasirinktos detalės ar tiesiog pavargs akys, kūnas fiziškai jausis prastai toje erdvėje.

Detales reikėtų rinkti pagal interjere vyraujančias spalvas. Jei jūsų interjere vyrauja aukso spalva, tai rinkitės detales su auksu, sendinto žalvario. Auksas tinkamesnis klasikiniam stiliui, sidabro spalvos detalės dera su moderniu stiliumi.

Interjero detalės

Garsus Amerikos interjero dizaineris Markas McCauley taip pat sako, kad visas detales turi vienyti viena spalva (arba kelios, bet dominuoti viena), tačiau ne mažiau svarbu grupuoti detales. Anot dizainerio, dekoracijų grupės sukuria daugiau vaizdinio susidomėjimo. Tai reiškia, kad trys elementai visada atrodys stilingiau nei penki, septyni ar vienas.

Netikėtai panaudota tradicinė detalė

Lietuvaičiai labai mėgsta naudoti vienodus papuošimus (juk jeigu žvakės, tai žvakės, o paveikslėliai turi būti aiškūs paveikslėliai), tačiau interjero dizaineris abejoja tokiu pasirinkimu. Jis teigia, kad namus puošti privalo gana skirtingi elementai, nors ir turintys vieną temą.

Dar geriau, jeigu būtų skirtingų formų ir turėtų praktinį panaudojimo būdą. Pažadu, kad jus šokiruos tai, ką perskaitysite toliau, bet nevalia nutylėti, kad interjero detalės privalo būti pakeistos, jeigu per trejus metus jos nebuvo nė karto panaudotos, nors ir ne pagal paskirtį.

Pripažinsiu – tikėjausi aiškesnių interjero detalių taisyklių, kai netikėtai radau interjero žurnalistės Taros Mastroeni straipsnį apie tai, kad interjero dizaino taisyklės prie gero nepriveda. Prisiminiau tokių taisyklių rezultatą – Sovietų Sąjungoje pridėliotus standartinius butus, standartinius namus ir tik vieną likimo ironiją.