Tačiau tikriausiai daugelis pritars, kad teorija yra viena, praktika – kas kita.

Štai neseniai teko bendrauti su konstruktore, dirbančia jau daug metų architektūros srityje, kuri ne kartą yra minėjusi, kad nemėgsta nelogiškų projektų ir tokių sprendimų, kur pirmiausia projekte išryškėja meniškoji išraiška, o tik vėliau architektūriniai sprendimai.

Na, aš tam labai pritariu. Žinoma, menas turi būti, jo reikia, bet geriausiai jis atrodo ten, kur gali pasireikšti 150 procentų ir daugiau. Tačiau jei kalbame apie objektą, kuris skirtas įprastam gyvenimui – tai geriau tuos menus įterpti kaip akcentus, o ne koncentruotis kaip į pagrindinę interjero ašį.

Dirbant su užsakovais atsikleidžia labai daug praktiškumo ir nepraktiškumo niuansų. Todėl norėčiau aptarti keletą jų, kurie svarbūs projektuojant naujas erdves.

Tambūras

Projektuodami individualų namą žmonės kažkodėl labai gaili kvadratinių metrų šiai zonai. Mėgstu klientams sakyti tokią frazę: „geriau nejausti esamo patogumo, tarsi taip ir turi būti, nei kiekviena kartą susidarius „spūsčiai“ tambūre mintyse paklausti: kas draudė jį suprojektuoti didesnį?“

Tambūre turi būti tiek vietos, kad galėtų 2-3 žmonės patogiai atsisėsti ir nusiauti ar apsiauti batus, netrinant sienų.

Grindų danga ir kiti paviršiai

Rinkitės tokią dangą, kurią būtų lengva prižiūrėti. Ne kartą teko girdėti kolegas svarstant, kodėl žmonės taip bijo juodos spalvos – juk tiek daug elegancijos suteikia namams. Aš norėčiau pataisyti žodį „bijo’’ labiau į „nepraktiška“. Kiekviena dulkelė, kiekvienas piršto antspaudas ant juodo arba tamsaus paviršiaus palieka savo žymę.

Tamsios grindys

Štai, pavyzdžiui, klientai labai norėjo juodo stiklo stalo. „Labai gražu, prabangu, norim ir taškas“ – sako jie. Gerai, juk negali atimti iš žmogaus galimybės pabandyti, jei labai norisi, ir matai, kad klientų neperkalbėsi. Tačiau galiausiai šeima naudoja staltiesę ant to prabangaus juodo stiklo, nes tiesiog atsibodo valyti stalą po kiekvieno prisėdimo.

Bendras judėjimas namuose

Siūlau projektuoti erdves taip, kad būtų lengvas judėjimas per visas zonas. Jei virtuvėje projektuojate „salą“, nedarykite jos uždaros. Patogiau, kai aplink ją galima laisvai apeiti. Arba jei svetainės zona viduryje – baldus statykite taip, kad galima būtų pro juos visaip praeiti ir nereikėtų nuolat grįžti atgal.

Virtuvė

Projektuokite buitinę techniką taip, kad viskas būtų pagal eiliškumą ir nereikėtų iš vieno galo virtuvės eiti į kitą plauti daržovių, o paskui grįžti atgal norint daržoves supjaustyti. Teisingas planavimas labai palengvina gaminimo procesą.

Virtuvė

Neapsunkinkite namų daiktais ir baldais

Kiekvienas daiktas turi tarnauti jums. Jei iš daikto nėra naudos ir jis tiesiog užima vietą, tada geriau jo atsisakyti.

Apšvietimas

Apšvietimas yra vienas svarbiausių dalykų projektuojant erdvę. Tačiau vyrauja tokios mados, kai nuleidžiami taškiniai šviestuvai prie naktinių staliukų, jie apšviečia tik nedidelę dalį erdvės – naktinio staliuko viršų, tad apie knygos skaitymą prie tokio apšvietimo nėra kalbos.

Bet jei tokio apšvietimo norite kaip akcento interjere – be jokios paskirties – tada taip, galima ir tokį projektuoti.

Vonioje dažomos sienos

Dažytos sienos vonioje – labai nepraktiška. O jei dar šviesesnis spalvos tonas – tai nepraeis ir pusė metų, o sienos bus nusėtos plėmais, gal ir įbrėžimų bus galima rasti. Dabar keramikinių plytelių pasirinkimas toks didelis, kad tikrai rasite sau tinkančias ir patinkančias.

Darbo zona

Dažniausiai šią zoną žmonės perkelia į atskirą kambarį. Tačiau jei visą dieną dirbama iš namų – ši erdvė gali būti įkompuonuota į gyvenamąją zoną, pavyzdžiui, svetainę. Tuomet dirbantis žmogus kartu galėtų dalyvauti ir šeimos pasisėdėjime vakare, jei jau tuo metu tenka dirbti – geresnė išeitis nei atsiskirti nuo visų.

Esu mačiusi ne vieną variantą, kai darbo zona labai garbingai ir stilingai būna įkomponuota į svetainės zoną.

Drabužinės

Nelogiška suprojektuoti vieną didelę drabužinę visiems namų gyventojams, o kambariuose atsisakyti bet kokių spintų. Tai visiškai nepatogu, susidaro amžina spūstis rytais ne tik vonioje, jei tokia tik viena, bet ir drabužinėjė.

Mano patarimas: nepulkite stačia galva ir kiekvieną žingsnį apsvarstykite ramiai, diskutuodami su šeimos nariais, draugais. Visi patarimai yra naudingi, tiesiog išklausius daugiau nuomonių, lengviau bus nuspręsti ir priimti galutinį sprendimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)