Apie visa tai ir daugiau – pasakojimas iš didžiausių šių metų interjero dizaino parodų, kuriose nubrėžiamos tendencijos, kas ateinančiais metais apsigyvens mūsų namuose, rašoma pranešime spaudai.

Apie naujausias interjero dizaino tendencijas iš didžiausių šių metų parodų „Imm Cologne“, „Heimtextil“ ir „Maison & Objet” pasakoja Namų idėjų centro „NIC“ atstovas Nerijus Urbonavičius.

Spartėjantis miesto augimas lemia, kad gyvenamosios erdvės vis mažėja. Prie kintančių aplinkybių prisitaiko ir dizaineriai bei gamintojai, kurie naujausiose savo kolekcijose vis dažniau pristato transformuojamus baldus bei kitus interjero elementus. Naujos gamintojų technologijos transformacijas erdvėje leidžia atlikti itin lengvai. Baldų dizainas minimalistinis, tačiau elegantiškas.

Gaminiai, skirti miesto gyvenimui, naujausiose kolekcijose pasižymi ne tik paprastomis transformacijomis erdvėje, bet yra ir lengvai sumontuojami bei išardomi, trumpiau tariant: sukurti transportavimui.

Šių gaminių dizainas kuriamas geometriškai, atsisakant visų nereikalingų konstrukcijos detalių, su lengvai pašalinamomis medžiaginėmis dalimis. Baldai skirti dažnam transportavimui, kuriami itin patvarūs, kad atlaikytų būsimas keliones ir tarnautų ilgai. Ši minimalistinio interjero dizaino šaka simbolizuoja aiškumą, tvarkos pojūtį bei paprastumą, tačiau, priešingai nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, orientuota ir į patogų gyvenimo būdą.

Žalia spalva interjere

Jau kuris laikas fiksuojama, kad daug žmonių gyvena užmiesčiuose, kaimuose, tačiau daugiausia jų, vis dėlto, miestuose. Nors technologijų pažanga vis labiau išlaisvina žmogų nuo gyvenimo betono džiunglėse, suteikdama darbo nuotoliniu būdu galimybę, plačiai įdiegtas ryšio priemones ir pan., tačiau gyvenimo mieste teikiami privalumai vis dar masina daugelį.

Naujausiose interjero dizaino tendencijose pastebima, kad žmogus vis labiau atsigręžia į gamtą. Visų pirma, tai dar ne fizinė migracija į užmiesčius, bet gamtos oazių kūrimas miesto erdvėse bei individualiose gyvenamosiose patalpose. Ne veltui viena iš geidžiamiausių šių metų spalvų yra žalia.

Gamta dvelkianti bei ramybę dovanojanti spalva, namuose gali atsirasti įvairiais pavidalais – nuo baldų, interjero detalių, tekstilės apraiškų iki namų jaukumo sukūrimo, juose apgyvendinant įvairius augalus.

Žalia spalva interjere

Žalia spalva dovanoja ne tik harmoniją, bet ir sveiką gyvenimą. Augalai interjeruose atsiranda ir dėl praktinių sumetimų – tai gryno oro šaltinis. Gyvenant užterštoje miesto aplinkoje, nuo kurios kenčia žmonių sveikata, siekiama bent jau namie susikurti švarią, kūną ir sielą stimuliuojančią, aplinką. Be augalų, sveikesniam gyvenimui susikurti, parodose buvo galima išvysti ir įvairių išmanių namų prietaisų, pavyzdžiui, orą valančių aparatų.

„Kalbant apie išmaniuosius prietaisus, ši tendencija toliau nuosekliai įsitvirtina įvairiuose sprendimuose. Durys, langai, bei kiti namų apyvokos daiktai jau iš gamintojų atkeliauja kartu su išmaniosiomis programėlėmis, valdomi mobiliosiomis aplikacijomis. Viskas skirta kuo patogesniam kasdieniniam gyvenimui“, – pasakojo Nerijus Urbonavičius.

Būsimas patogaus ir stilingo gyvenimo tendencijas piešiantys specialistai vis garsiau pradeda kalbėti, kad gyvenimas kaimuose jau netolimoje ateityje gali išgyventi savo renesansą. Juk jau siuntiniai gali būti pristatyti bet kur, panaudojant dronus, o ir elektrinių, bepiločių automobilių prototipai veržiasi iš dirbtuvių. Pasak specialistų, išsprendus susisiekimo klausimus, pavyzdžiui, vaikų pristatymą į mokyklas iš atokesnių vietovių, kaimo laukia šviesi ateitis, o žmonių gyvenimas harmonijoje su gamta, virs realybe.

Spalvos lemia mūsų nuotaiką ir emocijas. Būtent todėl interjeruose šiais metais joms skiriama tiek daug dėmesio. Naujausiose tendencijose išryškėja mėlynos ir raudonos atspalvių gama. Taip, tai spalvos, perteikiančios dvi skirtingas emocijas. Mėlyna spalva suteikia energijos, pakrauna gyvybinės jėgos, o rausvi atspalviai nuramina. Šių metų interjero naujovėse šias spalvas galime išvysti įvairiose vietose bei formose: balduose, sienose, grindyse, užuolaidose ar kitoje tekstilėje.

Nors interjero dizaino specialistai išskiria keletą spalvų, šiais metais karaliausiančių moderniausiuose interjeruose, visi taip pat sutaria, kad ryškiai violetinė spalva atsidurs pačioje viršūnėje. Tai – 2018 metų spalva. Ekstravagantiška, kūrybinga, tačiau ir tradicinė, simbolizuojanti žmonijos žvilgsnį į istorijoje neblėstančius momentus.

Violetinė spalva interjere

Kiekvieną dieną mus pasiekia dideli informacijos srautai. Šiuolaikinis žmogus, siekiantis neatsilikti nuo progreso, įpareigotas apdoroti šias lavinas. Tačiau, jau pastebima, kad namuose ar asmeniniame gyvenime, savo saugioje zonoje, kurioje bent trumpam išlipame iš sraunios informacijos upės ir atsipalaiduojame, vis dažniau renkamės prietaisus ar stilių, menančius senovę. Vinilinės plokštelės, klasikinės mašinos, filtrinė kava – visa tai šiais laikais išgyvena renesansą. Namų aplinkoje savo pozicijų neužleidžia vintažinis ar retro stilius, o tikrą atgimimą šiais metais patirs boho krypties stilistika.

Boho pakraipos stilius populiarėja dėl vienos, labai paprastos, priežasties: nieko nereikia derinti tarpusavyje. Dažnai iš pirmo žvilgsnio pasirodo, jog žvelgiame į įvairių stilistikų kratinį, kuriame sunku įžvelgti vientisumą. Tačiau tai – tik iš pirmo žvilgsnio.

Spalvingi istoriniai daiktai šalia modernaus grafinio dizaino, šiurkšti vilna šalia odos, aksomas, derinamas prie betono, pintas staliukas iš bagažinių turgaus, kartu su garsaus prekinio ženklo kėde, sofos, pagamintos iš senų kilimų, stalas, metalinio padėklo pavidalu. Visa tai galime apibūdinti vienu žodžiu – boho.

„Nuo gyvenime galiojančių taisyklių ir įsipareigojimų norintys pabėgti žmonės, savo stilingą chaosą gali susikurti paprastai: tiesiog pasitelkę fantaziją, be jokių išankstinių reikalavimų. O geriausia dalis, kad nereikia iš karto pirkti pilnų komplektų, kurie neretai brangiai kainuoja. Viskas kuriama daiktas po daikto“, - pasakojo Namų idėjų centro „NIC“ atstovas Nerijus Urbonavičius.

Visose parodose pastebima tai, jog iš interjero dizaino ir architektūrinių sprendimų dingsta tobulumo siekimas. Masinės gamybos gaminiai vis dažniau keliauja į šešėlį, vietą užleisdami vienetiniams, rankų darbo ar net pačių gyventojų sukurtiems produktams. Senovės išmintis teigia, kad kiekvienas gaminys savyje neša savo sukūrimo istoriją. Kiekvienas potėpis, siuvimo žymė – tai lyg knyga, savyje talpinanti pasakojimą apie kūrybos procesą.

Šią filosofiją patvirtina tendencija, jog vis dažniau daiktus savo namų apyvokai ar kasdieniam naudojimui žmonės pasigamina patys, pasinaudodami aukštosiomis technologijomis. Skaitmeninės gamybos technologijos įgalina žmones kūrybai. Šiais laikais, kai elektroninėje erdvėje tapo paprasta atsirasti įvairioms bendruomenėms, kurios tarpusavyje dalinasi patirtimi, patarimais bei įžvalgomis, didieji prekiniai ženklai bei gamybininkai įgauna kitokį vaidmenį, tapdami patarėjais, mokytojais.

Parodose galima išvysti, kad tradicinės medžiagos neapleidžia savo pozicijų, ir net tampa populiaresnės, tik įgauna kitokias formas. Ąžuoliniai baldai vis dar išlieka paklausiausia preke, tačiau įkandin seka ir mediena iš riešutmedžio ar vyšnios. Mediena naujuose gaminiuose derinama su kitomis natūraliomis medžiagomis – stiklu bei metalu.

Marmuras savo kategorijoje taip pat neužleidžia pozicijų. Interjero dizaino filosofijoje objektas turi būti ne tik estetiškas, bet ir tarnauti ilgai bei patvariai, todėl šiai medžiagai nėra lygių. Šių metų interjeruose marmuras daugiausiai puošia sienas bei grindis. Jo panaudojamas keliasi ir į kitus namų apyvokos daiktus: stalus, suolus, kavos staliukus ir pan.

Namų apšvietimo sprendimuose karaliauja LED technologija. Pastarųjų metų svarbi pažanga šiame sektoriuje – tvaresnė baterija, kuri ženkliai prailgino jos veikimo laiką. Nešiojamos LED lempos naudojamos įvairiose namų dalyse: tą pačią lempą galima persinešti į virtuvę ar skaitymui miegamajame, jos labai parankios mažuose butuose.

„Apšvietimo prekių rinkoje pastaraisiais metais labiausiai pasižymėjo... – žvakės. Neįtikėtina, tačiau šio produkto pardavimai per pastaruosius penkerius metus išaugo net 6 procentais ir prognozuojama, kad toliau sėkmingai augs. Juk nėra kito dalyko, kuris namams suteiktų tiek jaukumo ar romantikos, kaip vakare rusenanti žvakė, - pasakojimą užbaigė Namų idėjų centro NIC atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)