Taip jau nutinka, kad džiugią žinią tik ką pranešusi draugų kompanija į jūsų namus įžengs jau po valandos, o namuose juntamas ne itin malonus kepto maisto ar kitas kvapas. Namuose pabuvus ilgiau priprantama prie ne itin malonių kvapų, kuriuos iš lauko atėję asmenys iš karto užuos. Laimei, situaciją pagerinti galima itin greitai ir tam neteks išleisti didelės pinigų sumos.

1. Išvėdinkite namus. Nešviežią orą visada nugali gaivus.
2. Pašalinkite nemalonaus kvapo kaltininkus. Kovoti su kvapu pradėkite nuo šaltinio, kuris jį skleidžia.
3. Žvakės, purškiami oro gaivikliai, smilkalai – visa tai kuo puikiausiai padės panakinti nemalonius kvapus.
4. Pagaminkite ką nors skanaus. Tik ką iškeptos duonos kvapas įveiks bet kokius nemalonius namų kvapus.
5. Kilimų gaiviklis – geriausias jūsų draugas. Šią priemonę galite pasigaminti ir patys.
6. Savarankiškai paruoškite aromatų mišinį namams.

Nemalonių namų kvapų šaltiniai ir galimi sprendimai

Išvėdinkite namus

Geriausias būdas atsikratyti nešviežio oro – išvaryti jį iš namų pro atvirus langus ir įleisti šviežio ir gaivaus dvelksmo. Geriausiam efektui pasiekti langus atidarykite keliuose kambariuose, tokiu būdu sudarydami sąlygas skersvėjui susiformuoti.

Tiesa, jei lauke labai šalta, šis patarimas neatrodys tinkamas. Vis tik net ir kelios minutės iš tikrųjų gali reikšmingai pakeisti situaciją dėl namų kvapų į gerąją pusę. Jei vienintelis jus dominantis dalykas – padaryti įspūdį svečiams, o lauke tikrai labai šalta, išvėdinkite tik tuos kambarius, kuriuose jie lankysis.

Pašalinkite nemalonių kvapų šaltinius

Tikėtina, kad šio patarimo įgyvendinimas užtruks šiek tiek ilgiau, bet iš esmės išspręsti nemalonių kvapų problemą įmanoma tik radus ir neutralizavus šaltinį. Kartais ieškant kvapų šaltinių tenka pasijausti tikrų tikriausiu sekliu. Štai keli namuose dažniausiai pasitaikantys nemalonių kvapų šaltiniai:

dvokiantys naminių gyvūnų guoliai;
itin užteršti atliekų smulkintuvai;
nešvarūs baldų apmušalai;
nešvarūs skalbiniai;
pasenę maisto likučiai šaldytuve;
sugedę produktai;
pelėsių okupuoti vonios kambario kampai ir langų rėmai;
nevalyta orkaitė ar mikrobangų krosnelė;
plautuvių vamzdžiai virtuvėje ir vonioje;
neprižiūrėtos šiukšlinės;
nešvarūs grindų kilimėliai;
senos pagalvės;
labai užterštos namų vietos.

Būtina kartą ir visiems laikams įsiminti, kad dulkės dvokia. Jei iš tikrųjų jaučiatės pasirengę stoti į kovą su namų dulkėmis ir nešvarumais, iš pradžių atsikratykite nereikalingų išmėtytų daiktų ir tik tada imkitės valymo darbų. Juk kur kas paprasčiau užtikrinti, kad daiktais neapkrauti paviršiai būtų be dulkių ir nešvarumų.

Namų kvapas

Sudeginkite, išpurkškite ar išrūkykite blogą kvapą

Žvakės, purškiami oro gaivikliai ir kitos šio tipo priemonės – puikūs ginklai, padedantys kovoti su nemaloniais kvapais. Šie produktai – tai stipraus ir greito poveikio būdai, kai norima paskleisti malonų patinkantį aromatą namuose. Tiesa, kyla pavojus susidurti su per gausios aromatų puokštės neigiamu poveikiu. Taigi patartina atidžiai ir atsakingai suderinti tuo pačiu metu naudojamų gaiviklių kvapus, nes pernelyg didelė aromatų gausybė namus pavers kvapiųjų medžiagų gamykla. Nepatartina šių kvapiųjų medžiagų šaltinių naudoti virtuvėje ruošiant maistą. Kadangi natūralūs virtuvės kvapai ir aromatinės priemonės nelabai dera tarpusavyje, rizikuojate dar labiau sugluminti svečius, kuriems tuo pačiu metu teks uostyti ir svogūnus, ir purškiamų gaiviklių, žvakių ar kitų orą gaivinančių priemonių skleidžiamus aromatus. Tokiu atveju užuosti vien tik svogūnus yra geriau.

Pagaminkite ką nors skanaus

Vis tik svarbu nepamiršti, kad toli gražu ne visi su maistu susiję kvapai yra nemalonūs. Galbūt kai kam tai gali pasirodyti mažų mažiausiai keista, tačiau yra tokių namų šeimininkių, kurios tikslingai prieš atvykstant artimiesiems pakepa svogūną, kai šie vos įžengę į namus jaustų šviežio tik ką pagaminto naminio maisto kvapą.

Patartina laikytis kuo atokiau nuo tokių kvapų kaip česnakai ar šoninė, tačiau tiesiog būtina apsvarstyti galimybę iškepti duonos, ant keptuvės pakepti šviežio rozmarino ar paruošti prieskoniais gardinto karšto vyno. Iškepę sausainių ar pyragą neabejotinai namus pripildysite šilto, jaukaus ir gardaus aromato, kuris užgoš bet kokius nemalonius kvapus.

Namų kvapas

Netaupydami barstykite gaiviklio miltelių ant kilimo

Kilimų gaiviklį galima nesudėtingai pagaminti savarankiškai arba parduotuvėje įsigyti jau paruoštą variantą. Bet kuriuo atveju užbėrę šios priemonės ant kilimo ir jį išvalę siurbliu galėsite džiaugtis teigiamu rezultatu jau po kelių minučių. Jei jūsų kilimas šviesus, galite šios birios priemonės palikti po kilimu ilgalaikiam dezodoruojančiam poveikiui užtikrinti. Milžiniškas šios gudrybės privalumas tas, kad siurbliuodami kilimą tuo pačiu skleisite malonų aromatą.

Jei namuose neturite kilimų gaiviklio, o laiko pasigaminti tokią priemonę taip pat nėra, galite ant kilimo užbarstyti vaikiškos pudros. Vis tik šios priemones nerekomenduojama naudoti, jei kilimas tamsesnis, ypač jei skubate. Prireiks šiek tiek laiko šiems milteliams pašalinti, tačiau malonus ir gaivinantis aromatas neabejotinai privers pamiršti visas įdėtas pastangas.

Savarankiškai paruoškite aromatų mišinį namams

Viskas labai paprasta – jums tikrai neprireiks imtis gėlių džiovinimo. Tereikia ant viryklės dėti puodą su vandeniu ir į jį sumesti viską, kas skleidžia malonų kvapą. Tiks apelsinų žievelės, cinamono lazdelės, gvazdikėliai, eteriniai aliejai. Siekdami tobulo aromato drąsiai eksperimentuokite ir ieškokite idealaus kvapų derinio. Verdančio vandens skleidžiami garai išsklaidys aromatą po visus namus. Jei trokštate dar didesnio efekto, iki pusės pripildykite vonią karšto vandens ir į vandenį įlašinkite kelis lašus eterinio aliejaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)