Miesto architektai pristato futuristinį Lietuvos ateities miestą – New Kaunas.

New Kaunas ateities miesto viziją sukūrė architektų studija „Baltic Architects Group“, kuri kviečia Lietuvos architektus prisijungti prie šios iniciatyvos ir kurti skirtingas esamų ir naujų Lietuvos miestų ateities vizijas.

Be automobilių

New Kaunas – Miestas, kuris papildo gamtą jos nesugriaudamas. Miestas įkuriamas tarp dviejų jau veikiančių hidroelektrinių, o pastatų pamatai įrengiami su pilnai miesto poreikius patenkinančiu geoterminiu tinklu. Pastatų fasadai saulės ir vėjo energiją paverčia elektra.

Dydis planuojamas taip, kad žmogus nesunkiai galėtų nueiti nuo miesto centro iki pakraščio. Skatinama sveika gyvensena ir žmogaus fizinis aktyvumas. Mieste įrengiamas elektrinių traukinių žiedas. Miestas turi savo oro uostą, kuris užtikrina greitą ir patogų susisiekimą su pasauliu. Ateities miestas be automobilių, o tie automobiliai, kurie vis dar likę – per miestą pravažiuoja stikliniu tuneliu. Tame pačiame tunelyje įrengtas ir HyperLoop. Didžioji dalis reikalingo maisto užauginama mieste. Pastatuose įrengiami šiltnamiai. Miesto kanale auginamos žuvys. Ant namų stogų ganosi galvijai ir įrengiami bičių aviliai. Visos maisto atliekos kompostuojamos ir paverčiamos energija.

New Kaunas – pilnai automatizuotas miestas, valdomas didžiojo miesto kompiuterio. Pastatų rūsio aukšte įrengtas milžiniškas didysis miesto serveris.

„Kartais pamirštame, jog vienas iš pagrindinių architektų uždavinių – kokybiška ir dabartinius gyvenimo iššūkius atitinkanti aplinka. Apsiribojame pavienio paveikslo kūrime, kuris dažnai gražus tik vienu rakursu. Renovuojame sovietinius daugiabučius „apklijuodami“ putplasčiu, kuris tetarnaus penkis metus, bet pamirštame, kad per transporto kamščius nebegalime nuvažiuoti į darbą, vaikai neturi kur spardyti kamuolio, o kaimyno senas automobilis baigia užremti laiptinės duris. Visi ieškome greito recepto kaip „kažką“ ir „labai greitai“ sutvarkyti, bijodami į procesus pažvelgti „iš esmės“, – skelbia projektą sukūrę architektai

Nebijoti kurti

Jie tikina, kad mes galime ir turime būti vizionieriais, siūlyti drąsias idėjas. Šiame projekte sprendžiamas ne vien tik architektūrinės formos ir išraiškos uždavinys – įdomu tai, kokius klausimus projektas kelia ir kaip į juos atsako. Kaip turi atrodyti XXI amžiaus miestas? Ar tikrai mieste judėti galime tik pasenusiais automobiliais ir sukti galvą kaip sulopyti gatves? Ar tikrai negalime sau leisti futuristinės ir utopinės architektūros? Ar verslo centras negali funkcionuoti kartu su kitomis funkcijomis? Ar mes tikrai galime ir mokame išnaudoti unikalią gamtinę aplinką?

Nedaugelyje miestų galima pusę metų buriuoti, pabėgiojus ar pažaidus tenisą, Ąžuolyne tęsti darbą bendradarbystės erdvėje, o vakare mėgautis vienu didžiausiu ir tikrai lietuviškai unikaliu Kauno tarpukario architektūros rinkiniu!

Kaunas jau Tarpukariu nebijojo iššūkių – turėjo tikslą tapti ir tapo Europos sostine. Pabandykime pasvajoti kaip atrodys miestas, kuriuo didžiuosis mūsų anūkai. Juk ar gali būti nuostabesnių vietų gyventi?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)