Sutinku su šiuo požiūriu. Bet siūlau į visa tai pažiūrėti truputį kitu kampu. Taip gyveno mūsų seneliai, tėvai, mes patys buvom įtraukti į tą laikmetį, kai visi turėjome analogiškus rūbus, baldus, patalinę, bendrai tekstilę ir pan. Visi atrodėme vienodai, visų namai buvo panašūs. Bet, kaip minėjau, tais laikais natūraliai nebuvo pasirinkimo, todėl žmonės pirko, ką siūlė „krautuvės“, nes tiesiog reikėjo lovos, stalo, kėdės ir kitų buities daiktų.

Tačiau kyla klausimas, kodėl dabar žmonės masiškai perka viską, kas madinga, nesistengiant pagalvoti, ar išvis tas daiktas man yra gražus, ar jis gerai atrodys pastatytas, pavyzdžiui, mano pačios įrengtame miegamajame? O kai nusiperka ir tas daiktas niekur netinka, tada jau prasideda kivirčai šeimoje, kieno buvo mintis tą baldą įsigyti ir pan. Juokauju, taip baisiai nebūna, bet staigmenų visada gyvenime pasitaiko.

Dizaino tendencijos

Dar studijuojant Dailės akademijoje dėstytojai sakydavo: „atsargiai, studentai, su eklektika (skirtingų stilių interjeras), nes labai sunku susipainioti, „nuvažiuoti į šoną“. Tuo metu visi linkčiojom galvas ir tos eklektikos nepanaudojom net per baigiamąjį bakalauro darbą.

Ir blogai darėme, nes eklektika šiuo metu yra idealiausias variantas paruošiant erdvę jaukiems, šiltiems namams. Šis stilius žavi tuo, kad išmaniai derinant senus baldus su naujais, šiuolaikiniais baldais bei namų stiliaus detalėmis galima išgauti autentiška, originalų, asmeninį „namų kvapo jausmą“. Pavyzdžiui, senas patefonas gali nuostabiai sublizgėti šiuolaikiniame interjere.

Pakalbėkime apie tendencijas

Dažytos vonios sienos – didžiausia nesąmonė, kokią teko girdėta. Taip, pritariu 100 proc., kad labai gražu ir dažytos sienos suteikia didesnės erdvės įspūdį. Tačiau šiuo metu keramikinių plytelių pasirinkimas toks didelis, kad vonios kambarys, išklijuotas plytelėmis, atrodys taip pat lengvai ir leis „kvėpuoti“. Taigi, ar praktiška dažyti sienas vonioje? Tikrai ne. Gražu bus kokį mėnesį, galbūt pusę metų, tačiau buityje būna nelaimingų nutikimų ir po vienos dienos – štai neši į vonią kokį daiktą ir įbrauki sieną, o tada papildomai tenka nervintis dėl remonto, nes siena jau brokuota. Ypač tie, kurie augina vaikus, žino, kad nereikia ir dienos, užtenka kelių valandų, kad vaikų meniniai gebėjimai atsiskleistų ant sienos dar grečiau. Sargybinių namuose prie sienų nepastatysi, tad kam tuomet vargti ir dažyti sienas?

Kamštinė medžiaga grįžo į madą. Tačiau nemačiau nei vienų gražių ir stilingų namų, kuriuose dominuotų ši madinga medžiaga. Nekalbu apie biurus, kur ši medžiaga labiau tarnauja praktiškumui. Taip, kamštinis dekoratyvinis staliukas su plonomis metalo kojytėmis atrodo nuostabiai, bet tik kaip antraplanė detalė.

Marmuras. Kažkada buvo prabangos dalykas. Ir dabar marmurui grįžus į madą žmonės deda jį visur, kur papuola. Ne tik virtuvės ar židinio zonoje, tačiau jei turi kokią laisvą sieną – tai ir deda, nes juk labai madinga. Kodėl taip žmonės daro? Nes labai daug šios medžiagos imitacijų kainuoja ženkliai mažiau nei pats akmuo. O juk visi nori būti madingi juk ir neatsilikti nuo tendencijų.

Paveikslai-frazės. Šios interjero detalės gražios, bet geriau iš tiesų gyvenime praktiškai taikyti mėgstamas frazes nei tiesiog kabinti jas ant sienos. Tūkstantį kartų mieliau tame paveiksle matyti savo asmeninius prisiminimus: nuotraukas, vaikystės knygos lapą, kurį radai kažkur užkištą pas močiutę kambarėlyje, o gal eilėračius, kuriuos mokeisi tam, kad kažkam pasakytum.

Šiuo metu labai erzina vaikų kambario „šablonai“. Juk vaikai ir jų pomėgiai skirtingi. Tačiau kartais susidaro įspūdis, kad vis dar gyvename deficito laikais, kai nebuvo pasirinkimo ir visų namai atrodė vienodai. Tačiau skirtumas tas, kad dabar visko pilna, o žmonių fantazija ribota.

Dizaino tendencijos

Vaiko kambarys, jo žaidimų zona turi būti pati švariausia vieta visame name, nes vaikas jame ne tik žaidžia, bet ir miega. Jei tėvai neturi galimybės tvarkyti, siurbti ir plauti kambario bent kas trečią dieną – tuomet būtina neprekrauti vaiko kambario tekstilės gaminiais. Pagalvės, kilimas ant kilimo, minkštieji žaislai, užuolaidos, patalynė – tai dulkių rinkimo oazės. Patarimas būtų neperkraukite vaikų kambarių, nes buvimas kartu labiausiai lavina žmogutį, o ne „medžiaginės“ detalės.

Visgi svarbiausias patarimas, kurį noriu jums pasakyti – vadovaukitės racionaliu protu ir logika. Ne viskas žavinga, kas madinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją