Prabangaus NT agentūros „Baltic Sotheby’s International“, bendraturčio Pauliaus Gebrausko teigimu, kad ir kaip būtų paradoksalu, susidomėjimą išskirtiniu NT išaugino 2008 m. ekonomikos krizė. Anot jo, prabangaus NT segmentas buvo pirmasis, kuris visiškai atsigavo po sunkmečio ir net perkopė anksčiau pasiektus rezultatus, rašoma įmonės pranešime spaudai.

Dauguma pirkėjų – lietuviai

„Smogus krizei, už galvų susiėmė visi, tačiau išskirtinį NT valdantys žmonės greitai pastebėjo, kad jų turtas nuvertėjo kur kas mažiau nei kitų kategorijų būstai. Tokį vertės stabilumą garantavo ir tebegarantuoja ribota pasiūla. Ši tendencija neturėtų keistis ir ateityje“, – sakė P. Gebrauskas.

Daugiau nei 70 proc. išskirtinio NT pardavimo rinkos Lietuvoje užimančios bendrovės atstovas teigia, kad pagrindinė pasiūlos ribotumo priežastis išties paprasta – stokojama vietos naujiems VIP NT projektams.

„Pasivaikščiojus po Vilniaus ar Kauno senamiestį galima greitai pastebėti, kad tinkamų sklypų statyboms labai nedaug. Ypač tokių, kurie atitinka išskirtiniam NT keliamus reikalavimus. Pavyzdžiui, jeigu pastatas yra miesto centre, jo interjeras išties puikus, tačiau kaimynystė prasta, toks objektas niekada nepateks į VIP kategoriją“, – paaiškino P. Gebrauskas.

Anot pašnekovo, apie 90 proc. jų įmonės klientų sudaro lietuviai, kurie būstą perka sau. Neretai tai būna vaikus jau užauginę žmonės, kurie atsisako namo užmiestyje ir persikelia į mažesnį, bet erdvų ir patogų būstą miesto centre.

Pašnekovo manymu, šis faktas vienareikšmiai paneigia mitą, kad mūsų šalyje daug išskirtinio NT nuperka užsieniečiai. Pasak P. Gebrausko, kol kas tai būna pavieniai atvejai. Tiesa, jis pripažįsta, kad daug investuojama į šalies garsinimą tikslinei auditorijai užsienyje.

„Galiu pasidžiaugti, kad užsieniečiai pradeda po truputį atrasti mūsų šalį. Mes labai daug investuojame į Lietuvos reklamą užsienyje ir tai ima duoti grąžą. Pavyzdžiui, neseniai grįžome iš Las Vegase vykusio pasaulinio „Global Networking Event“, kuriame buvo susirinkę daugiau nei 3 000 išskirtinio NT ekspertų. Stengėmės kuo didesniam jų skaičiui pranešti apie mūsų šalį, o ypač Vilnių, kuris yra ne tik žalia, švari, saugi, kalbanti angliškai Europos šalies sostinė, bet, palyginti su Majamiu, Niujorku ar kitais traukos centrais, turi geresnį atsiperkamumą iš nuomos projektų. Smagu, kad kitų šalių ekspertai noriai rodė susidomėjimą Lietuvos išskirtinio NT rinka, o grįžę iš renginio tuo įsitikinome pamatę, jog mūsų interneto svetainės lankomumas gerokai ūgtelėjo“, – pasakojo „Baltic Sotheby’s International“ bendraturtis.

Situacija gerėja ne tik Vilniuje

Per pastaruosius kelerius metus Vilniuje beveik tuo pačiu metu buvo pradėti plėtoti net keli išskirtiniai projektai. Grafų Pliaterių apartamentai Bokšto g., Jogailos rezidencija Jogailos g., „Žvėryno simfonijos“ Vytauto g. ir keli kiti projektai Senamiestyje, Turniškėse bei Užupyje. Nemaža jų dalis savo pirkėjų sulaukė dar tuomet, kai tik buvo pateikti projekto brėžiniai, nors tuose objektuose parduodamų apartamentų kainos svyravo nuo maždaug 80 tūkst. iki 1 mln. EUR ir daugiau.

Pasak P. Gebrausko, didinti išskirtinio NT paklausą padėjo ne tik jo atsparumas ekonomikos svyravimams, tačiau ir sprendimai, kurių nėra įprastuose pastatuose. Pavyzdžiui, naujakuriams buvo pasiūlyta konsjeržo paslauga arba pastate numatoma biblioteka, kuri tarnautų kaip bendra poilsio erdvė.

„Be visų kitų priežasčių, kurios lemia spartų išskirtinio NT išpirkimą, drįsčiau teigti, kad yra dar vienas labai svarbus faktorius, apie kurį retai garsiai prabylama. Prabangaus NT pasiūlos mūsų rinkoje trūksta, nes jo pirkėjų tikrai yra pakankamai. Kitaip tariant, Lietuvoje pasiturinčiai gyvenančių žmonių gretos sparčiai gausėja“, – tikino prabangaus nekilnojamojo turto agentūros „Baltic Sotheby’s International“ bendraturtis P. Gebrauskas.

Apžvelgdamas Lietuvos išskirtinio NT rinką P. Gebrauskas pabrėžė, kad VIP NT rinkos stabilumas ir augimas jau būdingas ne tik Vilniui, bet ir kai kuriems kitiems šalies miestams.

„Itin džiugina Kaunas, kuris atsigauna išties sparčiai. Tendencijos, pastaruoju metu pastebimos laikinojoje sostinėje, prieš penketą metų buvo būdingos Vilniaus rinkai. Ženklus susidomėjimo išskirtiniu NT augimas Kaune mus net paskatino planuoti plėtrą šiame mieste“, – nurodė P. Gebrauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)