XIX amžiaus pabaigoje Kaunas carinės Rusijos valdžios sprendimu buvo paverstas strategiškai svarbia karine tvirtove, kuri pasižymėjo tam laikotarpiui būdinga prancūziška architektūra, moderniais statybos sprendimais, dėl kurių pastatai išliko iki šių dienų, rašoma kvartalą renovuojančios „Miesto renesansas“ pranešime. Į projektą investuota apie 12 mln. eurų, dar apiwe 12 mln. eurų bus investuojama.

Apleistų kareivinių renesansas

Po Nepriklausomybės sovietų kariuomenei teko palikti šalį. Karinės bazės fortuose buvo panaikintos, o antrą šimtmetį skaičiuojantys kariniai statiniai pradėti saugoti kaip paveldo objektai.

Architektai apgailestauja, kad Lietuvoje ilgą laiką buvo baiminamasi restauruoti tokius pastatus. Galbūt dėl patirties stokos, o gal ir dėl atsargos jų dar labiau nesugadinti.

Todėl istoriškai svarbi vieta, kaip ir daugelis kitų, metų metus buvo apskritai neliečiama.

Tačiau verslininkai galiausiai pastebėjo apleistų Kauno kareivinių kvartalo perspektyvas ir primirštą karinę tvirtovę pamažu pavertė moderniu gyvenamuoju kvartalu, pavadintu „Juozapavičiaus 13“.

2016 metais Austėja Landsbergienė buvusių kareivinių teritorijoje įkūrė Karalienės Mortos mokyklą. Netrukus duris atvėrė prekybos centras, vaikų darželis, saugioje ir uždaroje teritorijoje iškilo išskirtiniai kotedžai. Iš viso restauruojami ir naujam gyvenimui prikeliami aštuoni buvusių kareivinių pastatai, taip pat pastatyti keturi visiškai nauji.

Caro laikus menantys prancūziško stiliaus statiniai po beveik 130 metų išgyveno renesansą ir tapo tikru lobiu autentikos ir unikalumo ieškantiems šiuolaikiškiems Kauno miesto gyventojams.

Reikšmingas paveldas

Architektas Gintautas Natkevičius džiaugiasi, kad naujam gyvenimui prikeltas kvartalas yra reikšmingas ne tik Kaunui, bet ir visai šaliai.

„Tai įrodymas, kad Lietuvoje įmanoma ne tik atstatyti senovinius kompleksus, bet ir istorinėms vietoms pritaikyti ultramodernius sprendimus“, – tikina apleistam Šančių kvartalui gyvybę suteikęs architektas.

G. Natkevičius neslepia, kad buvo nepaprastai įdomu, nors ir nelengva kurti projektą nesugriaunant to, kas yra vertinga ir turi istorijos prieskonį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)