Atokioje Sandhorniojaus saloje, Norvegijos šiaurėje, įsikūrusios šeimos namus gaubiantis stiklo kupolas patikimai apsaugo nuo atšiaurių oro sąlygų, būdingų Šiaurės poliaračio kertamiems regionams. Įspūdingos stiklo konstrukcijos viduje tikrai galima išvysti tai, ko niekaip neįmanoma tikėtis šių kraštų platumose.

Šešių asmenų Hjertefolgerių šeima jau nuo 2013 metų gyvena po patikima priedanga įrengtame iš plaušamolio nudrėbtame name, rašo „Daily Mail“. Namo statybai buvo naudotos tik natūralios medžiagos, tokios kaip smėlis, vanduo ir molis. Ne veltui šiai ekologiškai konstrukcijai suteiktas natūralių gamtos namų – „Nature House“ pavadinimas.

Geodezinis kupolas išties patikimai sulaiko šilumą, todėl šeima gali ne tik džiaugtis nuo speigo apsaugotų namų teikiamu komfortu, bet ir užsiimti sodininkyste.

Šiltnamio sąlygomis šalia namo pavyksta sunokinti ne tik įprastus vaisius ir daržoves, tokius kaip pomidorai, bet ir iš šiltųjų kraštų paprastai atgabenamus bananus. Įšalo kaustomuose regionuose jie atrodo kaip tikras stebuklas.

7,5 metro aukščio iš stiklo ir aliuminio sukonstruotą kupolą suprojektavo Jungtinėje Karalystėje veikianti įmonė „Solardome“. Statinio konstrukcija patikimai apsaugo nuo stiprių vėjų ir pūgų sunešamo sniego.

Jame įrengta keletas dvigubų durų ir 11 langų. 5 langai, kaip ir išėjimas į išorėje esančią aikštelę, valdomi skaitmeninių sistemų.
Kalbant apie namo interjerą, reikia pripažinti, kad jaukesnį būstą vargu ar įmanoma įsivaizduoti.

Kambarių grindys išklotos kilimėliais, patalpoms pritaikyta medžio apdaila. Name įrengti penki miegamieji, du vonios kambariai, erdvus holas, virtuvė, svetainė ir garažas.

Šilumą namams teikia ilgai besikūrenanti krosnis ir daugybė saulės modulių.

Namo statyba truko ketverius metus. Pastato sienoms prireikė daugiau nei 300 tonų plaušamolio.

„Pavyko sukurti unikalią aplinką. Jokioje kitoje vietoje arba griežtos konstrukcijos name to padaryti būtų neįmanoma“, – sako namo šeimininkė ponia Hjertefolger.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)