Statybos iki šiol įsivaizduojamos kaip itin sudėtingas ir ypatingo išmanymo reikalaujantis procesas. Tačiau pakanka vos trijų teisingų žingsnių ir svajonių namas išdygs akimirksniu, rašoma įmonės praenšime.

Pradėkite nuo projekto

Prieš pirkdami automobilį gerai apgalvojame, ko iš jo tikimės: kokio galingumo turėtų būti variklis, kiek kuro jis suvartos, įvertiname komforto lygį.

Tačiau kai kalba pasisuka apie statybas ar namus, žmonių elgsena paprastai pasikeičia kardinaliai. „Didžiausia klaida, kurią daro lietuviai norėdami pasistatyti namą ta, kad statybų imasi dar gerai neapmąstę, kokio būsto jie iš tiesų norėtų. Į šiuos klausimus padėti atsakyti gali architektas, kuris patars ne tik kaip tinkamai išplanuoti erdves, orientuoti pastatą, kaip pasiekti aukščiausią komforto lygį, bet ir kokias medžiagas pasirinkti“, – sako UAB „Šilputa“ vadovas Ježy Makovski.

Pašnekovas pataria, pirmiausia visus klausimus išspręsti popieriuje – namo projekte, o tada ir statybų aikštelėje nereikės galvoti, kokio storio izoliacinį sluoksnį ant sienų, stogo pasirinkti ar kaip išspręsti šildomų grindų įrengimą.

Tam, kad neužstrigtumėte architektūrinėse džiunglėse ir nepasimestumėte brėžiniuose, nebūtina ieškoti sudėtingų ir sunkiai įgyvendinamų sprendimų. „Yra išpūstas burbulas, kad norint pasistatyti energiškai efektyvų namą reikia rinktis sudėtingiausius sprendimus. Genialumas slypi paprastume ir šis posakis puikiai tinka šioje situacijoje. Dabar namą galima pastatyti pasirinkus vos vieną medžiagą, pavyzdžiui, putų polistirolį. Tiek blokeliai, tiek tarpaukštinės perdangos, tiek izoliacinis sluoksnis gali būti suprojektuotas iš vienos medžiagos“, – komentuoja J. Makovski.

Anot jo, toks sprendimas turi daug privalumų – konstrukciniai sprendimai puikiai jungiasi tarpusavyje, leidžia dar projektavimo metu įvertinti kaštus ir kiek tiksliai medžiagų reikės, pagreitina darbo procesą.

Kokybiškos medžiagos

Kad ir kaip tobulėtų ir modernėtų statybų sektorius, šią progresiją nuolat lydi vienas klausimas – kaip užtikrinti kokybę. Juk nuosavas būstas nėra statomas vieneriems ar keletui metų. Tikimasi, kad namas bus ilgaamžis ir tvarus.

Kad netektų nusivilti, izoliacinių medžiagų ekspertas J. Makovski pataria rinktis sertifikuotas ir pripažintas medžiagas. „Medžiagų klausimas toks pats aktualus kaip ir projektavimo. Sertifikuotos ir rinkoje pripažintos medžiagos, atitinka nurodytas technines specifikacijas, kurios būtinos siekiant kokybės.“

Specialistas sako, kad į Lietuvą vis dar plūsta nekokybiškos medžiagos iš kaimyninių šalių. „Tenka susidurti su atvejais, kada rangovai bando gudrauti, pavyzdžiui, nusiperka dalį kokybiškų medžiagų, jas demonstruoja statybvietėje, o iš tiesų statydami pastatą naudoja visiškai kitas.

„Kyla klausimas, kaip neapsigauti ir atskirti tokias pinkles. J. Makovski sako, kad sprendims jau yra – į Lietuvą atkeliavo staklės, leisiančios gaminti geresnes technines charakteristikas atitinkančias izoliacines medžiagas ir padėsiančias jas atskirti užsakovui: „Šiai problemai spręsti sugalvojome sprendimą – kiekvieną izoliacinės medžiagos lakštą žymime specialiu įspaudu – logotipu. Tokiu būdu asmuo, atvykęs į statybvietę, be vargo atskirs, ar jo pastatas iš tiesų statomas iš deklaruojamų medžiagų“, – pasakoja J. Makovski.

Kruopštumas ir atidumas detalėms

Kad ir kokios geros būtų medžiagos, jas, kaip ir kiekvieną daiktą, neteisingai panaudojus galima sugadinti. Šiuolaikinė statyba reikalauja statybininkų išmanymo ir nusiteikimo. „Šiuolaikinės medžiagos ir sprendimai tikrai nereikalauja mokslinio laipsnio. Jos kaip tik palengvina statybininkų darbą ir leidžia darbus atlikti kur kas greičiau. Tačiau prieš pradedant jas montuoti, būtina įsigilinti į naudojimo instrukciją ir ją sekti.

Jei medžiagos panaudojimas reikalauja švaraus paviršiaus, vadinasi paviršius ir turi būti švarus. Ypač energiškai efektyvi statyba reikalauja daugiau atidumo, kruopštumo detalėms – tai reikalauja aukštesnės darbo kultūros staybų sektoriuje, tačiau mes dirbame su rangovais, kurie greitai persiorientavo prie rinkos diktuojamų sąlygų ir tokie darbo principai jiems savaime suprantami“, – sako J. Makovski.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)