Pagrindiniais darbo zonos bute projektavimo principais dalijasi internetinės buitinių paslaugų tarnybos YouDo.com interjero dizaineriai.

Išsirinkite vietą

Kad nereiktų sukti galvos apie feng šui taisykles, geriau bute tiesiog išsirinkti patogią vietą darbo stalui. Dirbti galima ir miegamajame, ir virtuvėje. Idealia vieta gali tapti įstiklintas balkonas – čia visada daug šviesos ir gryno oro.

Stalą geriau pastatyti šonu į langą ar tiesiai priešais jį. Kartais vietoj stalo galima naudoti palangę. „Jeigu stalą pastatysite priešais sieną, nuo jūsų krentantis šešėlis užstos visą darbinį paviršių, o monitorius – stipriai blyksės“, – teigia dizainerė Aliona.

Taupyti vietą, o norint, ir paslėpti namų biurą nuo svečių, jums padės atlenkiami staliukai ar ištraukiamos lentynos. „Jeigu darbo vietą įsirengsite už įmontuotos spintos durų, pakaks jas uždaryti, kad niekas nesuprastų, jog dirbate iš namų“, – pažymi dizaineris Ilja.

Pasirūpinkite, kad būtų patogu

Pagrindinė visų iš namų dirbančių žmonių problema – nesugebėjimas susikaupti, kai šalia yra viryklė, televizorius ir lova. Kad netektų papildomai stotis nuo stalo prireikus telefono ar segtuvo su dokumentais, viskas, ko reikia darbui, turi būti po ranka. Tai apsaugos nuo pagundos pakeliui užsukti į virtuvę, kur galima kažką pasigaminti ir tam iššvaistyti darbo laiką.

Po stalu galima įrengti popieriams skirtą dėžę, ant stalo įrengti kištukinius lizdus, padėti ausines, telefono ir nešiojamo kompiuterio kroviklius. Nepamaišys ir kanceliarinėms priemonėms skirtas dėklas, ir užrašų bloknotas. Jeigu kambarys nedidelis, tačiau kažkur reikia sudėti daug segtuvų ir knygų, galima virš darbo stalo pakabinti kelias lentynas.

Dar viena priežastis, verčianti nuolat blaškytis – nepatogi kėdė. Netaisyklinga nugaros padėtis lėtina galvos aprūpinimą krauju, todėl susikaupti būna sudėtingiau. Parenkant kėdę, ypatingą dėmesį atkreipkite į jos atlošą. Galime rinktis anatominius modelius, tačiau jie ne visada tinka prie buto interjero. Kai kuriems apskritai patinka dirbti sėdint ant lovos, prisitraukus stalą su nešiojamu kompiuteriu. Jeigu nenorite keisti įpročių ir leisti pinigų brangiems krėslams, pakanka įsigyti patogią ortopedinę pagalvę nugarai.

Pagalvokite apie apšvietimą

Apie natūralią šviesą reiktų pagalvoti dar planuojant darbo vietą. Su elektros apšvietimu paprasčiau – šiuolaikines lempas galima statyti kur nori ir nukreipti kur nori. Svarbiausia, kad jokie daiktai nemestų šešėlio ant darbinio paviršiaus. Todėl nederėtų kabinti lempų virš galvos arba statyti stalinių lempų iš rašančios rankos pusės.

Be to, šviesa neturi šviesti tiesiai į akis, geriau šviesos šaltinius pastatyti šiek tiek žemiau. „Jeigu dirbate vakare, vien tik stalinės lempos nepakanka. Kad nenukentėtų regėjimas, turi būti gerai apšviestas visas kambarys. Įjunkite paprastą palubės apšvietimą ir stalinę lempą, kad būtų akcentuotas darbinis paviršius“, – rekomenduoja Ilja.

Renkantis apšvietimą vertėtų atsižvelgti į tai, kad šalto spektro lempos kelia produktyvumą. Vis dėlto, vėlai vakare jų naudoti nederėtų – šalta spalva išbalansuoja poilsiui nusiteikusių smegenų biologinius ritmus. Tad geriau rinkitės šiltą apšvietimą ir prieš miegą ilgai neužsibūkite prie darbo stalo.

Parinkite apdailą

Nusiteikti darbui padės ir teisingai parinktas darbo vietos apipavidalinimas. Galima šią zoną išskirti spalvomis, pavyzdžiui, sieną nudažyti kontrastuojančia spalva ar išklijuoti iš likusio miegamojo išsiskiriančiais tapetais.

„Svarbu prisiminti, kad toks dizaino sprendimas turi harmoningai derėti su likusiu patalpos dekoru. Jeigu kambarys yra pastelinių vieno tono spalvų, o darbo zona staiga išsiskirs gėlių raštais, tai atrodys kaip pigus lopas ant brangaus kostiumo. Be to, ryškūs piešiniai šioje zonoje nuolat atitrauks dėmesį nuo darbo, todėl geriau rinktis kažką ramesnio“, – sako Aliona.

Taip pat svarbi ir spalva. Jeigu darbas susijęs su nuolatine įtampa, verčiau rinkitės šaltas spalvas – jos ramina. Žali atspalviai padeda skleistis kūrybiniam potencialui.

Kad nebūtų visiškai nuobodu, galima rinktis spalvotus dokumentų segtuvus ant lentynų ar užsakyti ryškų stalviršį. O magnetinė ar kamštinė lenta taps ne tik naujų idėjų kaupimo vieta, bet ir tikru interjero akcentu.

Sukurkite darbo atmosferą

Darbo vieta namuose – puiki galimybė pagaliau pasidėti ant stalo ar lentynų tuos daiktus, kuriuos drovimės išrikiuoti biure, nors jie labai įkvepia. Tai gali būti statulėlė ar įrėmintas paveiksliukas. Svarbiausia nepersistengti, kitaip daiktai, kurie turi įkvėpti, maišys ir nukreips dėmesį nuo darbo.

Gyvi augalai suteiks darbo kampui jaukumo. Beje, ant stalo augalą vazonėlyje auginantys darbuotojai gerokai dažniau siūlo sėkmingas idėjas ir sprendimus. „Svarbiausia nestatyti gėlių ant tų paviršių, nuo kurių vanduo gali užpilti techniką, jeigu staiga persistengtumėte laistydami“, – įspėja Aliona.

Ypatingą darbinę atmosferą padės sukurti ir kvapai. Jeigu atsiras vietos nedidelei aromatinei lempai, galima į ją įlašinti kelis lašus eterinio aliejaus. Citrinos kvapas padeda susikaupti, levanda – nuima įtampą, mėta – padeda sugalvoti kažką naujo.

Darbo iš namų žavesys – kokių nors vadovybės apribojimų nebuvimas. Namų biure galima įsivesti savas taisykles – daugiau šviesos, jaukumo ir detalių – svarbiausia, kad nenukentėtų produktyvumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)