Vonios kambarys įgauna vis didesnę reikšmę namuose, sako didžiausio Lietuvoje interjero ir baldų prekybos centro „Domus galerija“ ambasadorės – architektė Audronė Ambrazienė ir dizainerė Daiva Pocevičienė.

Erdvė vonios kambaryje – vertybė

Žvelgiant į senesnio ir naujo išplanavimo būstus pro akis neprasprūsta vienas esminis skirtumas – vonios kambariui bei tualetui skiriamas plotas. Anksčiau ši patalpa buvo kur kas mažesnė, o šiuolaikiškas požiūris į vonios kambarį stipriai pasikeitė. Dabar erdvus vonios kambarys yra didelis privalumas renkantis būstą, nes čia sau vietą turi rasti asmeniškos smulkmenos, kosmetika, papuošalai ir savaime suprantama, būtiniausi vonios kambario atributai.

Pasak interjero dizainerės D. Pocevičienės, net ir turint nedidelį vonios kambarį be lango, įmanoma įvairiais būdais sukurti erdvės pojūtį. „Galima rinktis bespalvį veidrodį bei blizgius, šviesą atspindinčius paviršius, pavyzdžiui, poliruotas sienų bei grindų plyteles. Praktiškas sprendimas – įtempiamos lubos, kurios gali būti blizgios ir suteikti patalpai aukščio“, – sako A. Ambrazienė ir priduria, kad nuo grindų iki lubų arba nuo vienos iki kitos sienos klijuojamas veidrodis vizualiai praplečia erdvę.

Vetos atsiranda ir menui bei prabangos elementams

Vonios kambarys neretai tampa gyvenamojo kambario tąsa be jokių pertvarų, todėl natūralu, kad šią erdvę norisi puošti taip pat, kaip ir kitus kambarius. Tapybos, skulptūros darbai ar kiti meniniai sumanymai lengvai įgyvendinami, tik interjero ekspertės pataria iš anksto numatyti, kur bus talpinami netradiciniai dekoro elementai – jie turi derėti prie bendros idėjos ir stiliaus.

Anot D. Pocevičienės, net ir prabangus persiškas kilimas vonios kambaryje gali rasti sau tinkamą vietą. „Vonios kilimėlis, greitai sugeriantis ir išgarinantis drėgmę būtinas dėl higienos, tačiau jei patalpa yra pakankamai didelė ir gali būti padalinta į maudymosi bei poilsio zonas, prabangiam stiliui kurti gali būti naudojamas netgi persiškas kilimas“, – komentuoja interjero dizainerė.

A. Ambrazienė siekiantiems sukurti prabangiai atrodantį vonios kambarį rekomenduoja rinktis natūralaus marmuro, akmenines sienas, grindis, o klasikinio stiliaus vonios kambaryje prabangos ženklais tampa baldai, veidrodžių rėmai, šviestuvai bei tekstilė. Prabangos ir išskirtinumo akcentas gali būti netgi židinys, jei tik vonios kambarys yra pakankamai erdvus.
Tom Dixon Lid vonios aksesuarai. Salonas Simetria. Domus galerija

Tinkamas veidrodis ir patogus kosmetikos stalelis

Veidrodžiai vonios kambaryje naudojami ne tik savo atvaizdui įvertinti, bet ir stilingam kambario dekoravimui. Kiekviena vonia privalo turėti virš kriauklės įrengtą veidrodį su tinkamu apšvietimu. Dažnai veidrodžiai naudojami baldų fasaduose, norint juos užmaskuoti, arba atvirkščiai – pabrėžti. Klasikinio stiliaus vonios kambaryje tiek apvalūs, tiek stačiakampiai veidrodžiai būtinai turi rėmą, tuo tarpu modernaus stiliaus vonios kambaryje rėmo gali nebūti visai, o pats veidrodis gali būti ir netikėtos formos.

Kiekviena moteris svajoja ne tik apie šiuolaikiškai įrengtą, stilingą, bet ir funkcionalų vonios kambarį, kuriame visa įranga ir baldai tarnauja tam, kad kasdieniai grožio ritualai taptų dar malonesni. A. Ambrazienės nuomone, gerai suprojektuotas kosmetikos stalelis moteriai suteiks kasdienio džiaugsmo. „Šiame balde gali būti išdėstytos įvairaus dydžio išimamos dėžutės, kuriose patogu sudėti ir visuomet paprasta rasti makiažo priemones, papuošalus ar kitas smulkmenas. Jei toks stalčius su padalijimais suvažiuoja po skaidraus stiklo stalviršiu, puošiantis iškart galima matyti tai, ko tuo metu reikia“, – sako A. Ambrazienė.
Axor maišytuvas Starck Organic. Salonas Vonios dizaino namai. Domus galerija

Dėmesys net vonios įrangos smulkmenoms

Čiaupų ir dušo galvučių dizainas priklauso nuo interjero stiliaus. Klasikiniame stiliuje jos gali būti įmantresnio dizaino, puoštos stiklu, akmenimis. Žalvaris ir metalai – prabangiai atrodančios medžiagos puikiai dera klasikiniame interjere. Modernaus stiliaus čiaupai gali būti minimalistiniai su skulptūrišku vandens srauto tekėjimu. Šiame stiliuje svarbu prestižas, dizainas ir patikimumas.
Vonios indelių, popieriaus laikiklių ir rankšluosčių spalvų, raštų pasirinkimas labai didelis. Šie vonios aksesuarai gali būti pagaminti iš metalo, stiklo, plastiko, akmens, net kriauklių perlamutro. Geriausia rinktis tos pačios kolekcijos, spalvos ar medžiagos dalykus. Rankšluosčius patariama derinti prie bendro aplinkos spalvos tono, pavyzdžiui, plytelių, sienų ar grindų dangos.

Populiariausias ir mažiausiai įpareigojantis rankšluosčių kabinimo būdas – sieniniai kabliukai, tačiau įdomesnis ir ne mažiau patogus sprendimas – kopetėlių formos laisvai pastatomos kabyklos, atremtos į sieną.
Židinys. Salonas Krosnys ir krosnelės. Domus galerija

Pabėgimo nuo kasdienybės ir poilsio erdvė

Kai į vonią einama pailsėti, pasimėgauti ramybe, reikėtų neužmiršti ir patogaus krėslo, kuris, taupant vietą, gali būti naudojamas ir daiktams laikyti. Krėslų, kėdžių apmušalus vertėtų impregnuoti specialiomis priemonėmis, kad jų naudojimo laikas būtų ilgesnis.

Augalai vonios kambaryje gali padėti sukurti buvimo gamtoje pojūtį bei suteikti patalpai daugiau gyvybės. Renkantis norimus augalus reikėtų atsižvelgti į tai, kad jie sugebėtų augti išskirtinėse sąlygose – kur dažna drėgmės ir šilumos kaita, naudojami įvairūs aerozoliai, kosmetikos priemonės ir kita. Gebančius tokiomis sąlygomis augti augalus reikėtų įkurdinti arčiau natūralios šviesos šaltinio bei atokiau nuo vandens purslų ir įvairių purškiklių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)