Nuo ko prasideda vonios kambario įrengimas?

Vonios kambarį reikėtų pradėti įrengti nuo stilistikos pasirinkimo, idėjos ir koncepcijos: koks jis turi būti, kokias funkcijas atlikti, kokius prietaisus turėti, kas juo naudosis – svečiai, tėvai ar vaikai. Galiausiai galbūt tai bus universalus visos šeimos kambarys. Reikėtų kiekvienam asmeniškai racionaliai įsivertinti savo ir visos šeimos narių gyvenimo įpročius, turimų ir planuojamų įsigyti daiktų skaičių, jei jų turima daugiau, tam numatyti ir spintelių, stalčių. Tuomet reikia racionaliai įvertinti erdvę: ar viską įmanoma sutalpinti, jei ne, ką reikia ir ką yra įmanoma pakeisti.

Tuomet derėtų pereiti prie santechnikos prietaisų, baldų, apdailos medžiagų, šviestuvų pasirinkimo, renkantis sykiu reikia dėliotis vonios kambario suplanavimą su tais konkrečiais daiktais, jei reikia projektuotis nestandartinius baldus. Po konkrečių pasirinkimų pagal pasirinktų daiktų specifikacijas formuoti užduotis santechnikui, elektrikui, apdailininkams ir t. t.

Didžiausia klaida įsirengiant vonios kambarį yra prisitaikymas prie esamos situacijos nebandant įsivertinti visų galimų variantų, kuo racionaliau išdėstyti visus reikiamus prietaisus ir baldus pagal asmeninį poreikį.

Vonios kambarys

Dažniausiai pasitaikanti klaida ta, kad žmonių vonios kambario įrengimo pradžia tampa plytelių išsirinkimas ir suklijavimas prisitaikant prie esamų įvadų, o paskui bandymas priderinti santechnikos prietaisus ir baldus. Sumaišius sprendimų ir darbų eigą, vėliau kyla daugiau problemų, nes paaiškėja, kad renkantis prietaisus netinka esama įvadų pozicija arba keliais centimetrais netelpa norimas prietaisas ar baldas, todėl stipriai gali būti sumažinamos pasirinkimų galimybės.

Kartais dėl norimų funkcijų neužtenka perdaryti santechnikos įvadų pozicijų. Ne kartą buvę atvejų, kai teko formuoti naują durų angą sienoje ir perstatyti angą kitoje vietoje tam, kad vonios kambaryje prie vienos sienos tilptų skalbimo mašina ir praustuvas, spintelės būtų sukabintos ar sustatytos vienoje vonios kambario dalyje, neblokuojant praėjimo. Arba kada nedidelio ploto vonios kambaryje, turėjusiame tik mažą praustuvą, pakeitus durų poziciją, atsirado komfortiško dydžio praustuvas su spintele.

Vonios kambarys

Santechnikos prietaisų ir baldų parinktys

Renkantis santechnikos prietaisus reikėtų racionaliai įvertinti vonios kambario dydį ir planuojamus prietaisus tame plote. Jeigu vonios kambarys yra per mažas skalbimo mašinai, džiovyklei ir t. t., reikėtų įsivertinti visą gyvenamąjį būstą, gal įmanoma šiems prietaisams surasti kitą vietą.

Pasirinkti santechnikos prietaisai turi tikti erdvei pagal jos dydį. Pasirinktas per didelis praustuvas mažo ar vidutinio dydžio vonios kambaryje gali bereikalingai išnaudoti erdvę ir sumažinti galimybes patogiai įtalpinti kitus prietaisus. Per mažas praustuvas gali būti nepatogus naudoti, jame net plautis rankas gali būti sudėtinga neaptaškius aplinkos, nors 10 cm padidintas praustuvas nebūtų ribojęs praėjimo ir t. t.

Dažnai pastebiu, kai didelė arba vidutinio dydžio vonios kambario erdvė išnaudojama neracionaliai dėl santechnikos prietaisų ir baldų pasirinkimo, jų išdėliojimo. Dažnu atveju stovi standartinio dydžio kampinė dušo kabina (skirta itin mažoms erdvėms), klozetas, įsprausta į kampą vonia, pakabinta maža praustuvo spintelė su keliais stalčiais, kita, nesiekianti lubų, kabo virš praustuvo su standartinio aukščio veidrodžiu, skalbimo mašina atvirai erdvėje.

Realiai tokiame vonios kambaryje atsiranda laisvai pastatoma skalbinių dėžė, dėžutėse sudėlioti higienos ar ūkinių priemonių rinkiniai, atsiranda įvairių buteliukų ant vonios ar praustuvo, skalbimo milteliai ant skalbyklės ir t. t. Pritrūksta vietos daiktams pasidėti, nors ploto vonios kambaryje užtektinai, jei viskas būtų prieš tai suplanuota įsivertinant savo ir visų šeimos narių poreikius.

Vonios kambarys

Ne visiems reikia daug spintelių, kitiems pakanka keleto lentynų ir poros stalčių, ypač jei skalbimo mašina su džiovykla planuojama kitoje patalpoje – dėl šios priežasties būtina viską įsivertinti individualiai, pagal savo įpročius ir poreikį. Tačiau jei vis dėlto daiktų yra daug, tai vietoj standartinės kabinamosios spintelės galima formuoti spinteles iki pat lubų ar nuo sienos iki sienos visiškai išnaudojant plotą.

Išnaudoti patalpoje esančias nišas ar erdvę virš įmontuojamojo klozeto bakelio formuojant vientisą patalpos tūrį funkcionaliomis spintelėmis. Skalbimo mašinai ir džiovyklei formuoti uždarą spintą, kurioje puikiai tilps ne tik skalbimo priemonės, bet ir skalbinių krepšys ar švarūs rankšluosčiai.
Renkantis santechniką (klozetus, praustuvus, maišytuvus, dušo sistemas) reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į jų dizainą, bet ir į praktiškumą. Pavyzdžiui, valyti grindis po kabinamuoju klozetu yra paprasčiau nei aplink pastatomą ant grindų. Į sieną įmontuota potinkinė sistema turi mažiau detalių, ant kurių kiekvieną kartą kaupiasi vandens nuosėdos, dėl to trumpėja valymo laikas.

Labai svarbu dušo zoną formuoti vientisą su kuo mažiau detalių ir kampų dušo padą, tą pasiekti padeda standartinis dušo pado gaminys (ant kurio atskirai formuojama stiklo pertvara) arba vietoje formuojamas iš grindų dangos viename lygyje su grindimis, tik svarbu, kad naudojama danga būtų neslidi. Taip pat svarbu pasirinkti tinkamą dušo trapą-lataką, kuris ne tik estetiškai atrodo, gali būti formuojamas su tos pačios grindų dangos apdaila, bet ir yra lengvai prižiūrimas.

Vonios kambarys

Medžiagos

Vienas svarbiausių momentų įsirengiant vonios kambarį yra medžiagos: sienų, grindų dangos, baldų. Apdailos medžiagos labiausiai gali padėti sukurti nuotaiką ir tapti pagrindu įgyvendinant pasirinktą konceptą. Pavyzdžiui, gamtos natūralumo atmosferą gali kurti akmens tekstūros ar natūralios žemiškos gamtos spalvos. Sterilų švaros įspūdį sustiprintų minimalistinio dizaino baltos plytelės. Industrinio stiliaus nuotaiką atspindėtų betono ar rūdžių tekstūros deriniai.

Labai svarbu, kad pasirinktos medžiagos būtų atsparios drėgmei, grindų danga neslidi. Renkantis spalvas reikėtų atkreipti dėmesį į patalpos dydį. Jei patalpa mažesnė ir norisi ją padidinti, sienoms reikėtų rinktis šviesias spalvas.

Tamsesnes ar ryškesnes spalvas derėtų pasilikti akcentams tiek apdailos dekoro detalėse, tiek aksesuarams. Be to, derėtų atkreipti dėmesį, kad ten, kur yra dažnas sąlytis su vandeniu, šviesios spalvos praktiškesnės, nes ant itin tamsių lygių ir ypač blizgių paviršių geriausiai matosi vandens nuosėdos, dėl to tokia danga reikalaus dažnesnės priežiūros.

Šiuo metu rinkoje yra labai daug įvairių medžiagų, todėl vonios kambaryje galima rinktis ne tik standartinių dydžių plytelių dangą ar natūralų akmenį, bet, pavyzdžiui, itin didelio formato iki 3 m aukščio ir tik 3 mm storio dekoratyvaus porceliano plokštes tiek sienų, tiek grindų apdailai ar net durims. Taip pat rinkoje galima rasti drėgmei atsparių dažų ar tapetų, vinilinės dangos, kuri gali būti ir austą kilimą primenančia tekstūra. Rinkoje labai didelis pasirinkimas ir išskirtinių keramikos gaminių. Pagrindiniu vonios kambario akcentu gali tapti mozaikinės, raštuotos ar 3D efektą kuriančios tekstūrinės plytelės, kurias puikiai paryškina papildomas apšvietimas.

Vonios kambarys

Projektuojant nestandartinius baldus, praustuvus galima išlieti iš tos pačios medžiagos kaip ir stalviršis arba klijuoti praustuvą po stalviršiu išvengiant papildomų briaunų. Nereikėtų pamiršti ir vonios kambario durų apdailos – tai itin svarbus interjero elementas. Įprasta, kad durys būna tokios pat kaip kituose kambariuose. Bet gal galima į tai pažvelgti nestandartiškai?

Vonios kambarys – išskirtinė namų vieta, tad į durų apdailą taip pat galima, net ir reikėtų, žiūrėti individualiai pagal vonios kambario dizainą. Juk durų spalva bei medžiaga išorėje ir viduje gali skirtis. Priklausomai nuo dizaino, gali reikėti jas išskirti, o gal kaip tik sulieti su aplinka, nudažant ta pačia spalva, o gal net naudoti tą pačią sienų apdailą ant durų varčios kaip ir ant sienų.

Apšvietimas

Itin svarbus vonios kambario apšvietimas. Reikėtų planuoti keletą jų tipų: bendrąjį, veidrodžio ir akcentinį arba emocinį. Svarbiausia, kad bendrasis aplinkos apšvietimas būtų išsklaidytos – nekontrastingos ir nekoncentruotos šviesos, projektuojant tokį apšvietimą, reikėtų vengti šešėlius kuriančių šviestuvų.

Labai svarbu gerai apšviesti veidrodį. Šis apšvietimas taip pat turi būti išsklaidytos šviesos. Geriausia veido lygyje, kad jis būtų apšviestas tolygiai be šešėlių. Pats geriausias būdas tai pasiekti – naudoti LED apšvietimą iš pačio veidrodžio.

Taip pat gali būti šviestuvų, duodančių išsklaidytą šviesą ir nekuriančių šešėlių. Jei veidrodis skirtas makiažui, svarbus ir šviesos spalvų atkūrimo rodiklis CRI.

Vonios kambarys

Trečias svarbus tipas – akcentinis arba emocinis apšvietimas. Šių šviestuvų parinktims teikiama didžiulė laisvė, tiek jų dizainui, tiek sklindančiai šviesai, nevaržomai gali būti kuriami šešėliai ar kiti efektai. Svarbu sklindančios šviesos intensyvumo subtilumas. Puikiai tinka ir paslėptas nišose LED juostų apšvietimas.

Šių šviestuvų paskirtis ne tik estetinė, kad būtų sukurta jauki atsipalaidavimo aplinka vonioje ar paryškintos išskirtinės apdailos medžiagos. Šviestuvai turi ir savo funkciją. Subtili, nestipri šviesa suteikia galimybę nakties (miego) metu iš tamsos užėjus į vonios kambarį matyti tik tiek, kiek reikia, nesukeliant streso organizmui stipria ir staigia šviesa. Kartais galima šiuos tipus sujungti ir viename šviestuve, tiesiog reguliuojant šviesos intensyvumą, susikurti skirtingą atmosferą ir scenarijus.

Svarbus ir šviesos spektras. Reikėtų taip pat žiūrėti individualiai: vieni mėgsta dienos šviesai artimą baltą šviesą, kiti šiltesnę, optimalus variantas šiltai balta spalva, 3000 kelvinų. Be abejo, estetiniam jaukumą kuriančiam apšvietimui reikėtų rinktis šiltesnį spektrą.

Vonios kambarys

Šiuo metu rinkoje labai platus apdailos medžiagų, santechnikos, baldų, šviestuvų, aksesuarų pasirinkimas, tačiau kiekvienas jų turi derėti tarpusavyje ir padėti susikurti savo svajonių vonios kambarį, kuris ne tik būtų patrauklus estetiškai, bet ir funkcionaliai tarnautų namų šeimininkams. Taip pat labai svarbu teisingai parinkti kokybiškus ir sukurtą dizainą papildančius aksesuarus: šiukšliadėžes, muilines, dozatorius, rankšluosčių laikiklius, rankšluosčių džiovintuvą ir pačius rankšluosčius.