Norėdami išvengti nesėkmingų spalvų derinių, lendate į "Pinterest" paskyras ir ieškote „paruoštukių“, vildamiesi, kad jos Jus išgelbės, tačiau realiai nei viena paruošta paletė šimtu procentų neatspindi Jūsų asmenybės ir to, ką norite matyti savo namuose. Laimei yra keli spalvų derinimo principai, kurie palengvins užduotį.

Kaip derinti spalvas interjere

Nusisamdykite dizainerį. Viskas labai paprasta, ar ne? Dizaineris metų metus mokosi, kad per trumpą laiką galėtų išsiaiškinti Jūsų poreikius, pasiūlyti kelis profesionalius spalvų derinius ir Jūs galėtumėte išsirinkti vieną, labiausiai atitinkantį Jūsų asmenybę. Kitu atveju visas procesas krenta ant Jūsų pečių. Pasiruošę priimti iššūkį?

Išsirinkite mėgstamiausią spalvą – tai gali būti namų akcentas. Jūsų namai – pasakojimas apie tai, kas Jūs esate, ir kolekcija dalykų, kuriuos mylite. Tad ir spalvos interjere turi atspindėti Jūsų asmenybę. Net jei ir nepatartina itin ryškioms spalvoms atiduoti didžiąją dalį interjero, akcentinės spalvos detalėmis galite dekoruoti tam tikras erdvės dalis. Jaučiatės itin drąsūs? Prie išsirinktos spalvos derinkit antrą akcentinę spalvą kontrasto principu. Puikiai kartu atrodo samanų žalia ir alyvinė, vidurnakčio mėlyna ir garstyčių geltona, turkio ir plytų oranžinė spalva. Iš esmės, įkvėpimo spalvų deriniams semkitės iš gamtos, ten viskas idealiai suderinta.

Spalvos interjere

Išsirinkę akcentinius tonus, likusias spalvas derinkite aplink juos. Apsispręskite kuriai spalvų paletės pusei norite atiduoti didžiausią namų sienų plotą – tamsiai ar šviesiai. Be abejo ši spalva turėtų būti neutralaus, žemiško tono. Pasirinkę tamsesnį, ypač šalto tono atspalvį sienoms jį sušildykite šilto atspalvio grindimis, šviesiomis grindjuostėmis, medinėmis interjero detalėmis ir pan. Šviesias sienas papildykite ryškesniais akcentais, tamsesniais baldais, kontūrais ir pan. Apskritai – kontrasto principas kambario spalvų derinime – labai efektinga praktika.

Plytelių spalvų derinimas grindžiamas tomis pačiomis spalvų derinimo taisyklėmis. Gamintojai stengiasi neatsilikti nuo pasaulinių interjero tendencijų, tad kiekvienais metais plytelių raštų ir plytelių spalvų pasiūla plečiasi.

Klasikiniai spalvų deriniai

Spalvų derinimas namų interjere išties gan painus reikalas, ypač kai taip sparčiai keičiasi mados. Apskritai madų vaikytis nepatartina jei siekiate susikurti laikui nepavaldų interjerą. Tokiu atveju puikiai pasitarnauja klasikiniai spalvų deriniai: Grafito pilka ir švelni kreminė, tamsiai žalia ir ruda, balta ir smėlinė spalva. Šie spalvų deriniai sienoms tikrai nenuvils ir nevargins. Nesuklysite bet kurį klasikinį spalvų derinį papildydami juodais ir baltais akcentais.

Spalvų derinimo tendencijos ateinančiais metais

Vis dėlto gali būti, kad esate iš tų, kurie tiesiog gyvena mada. Jums trūks plyš norisi įsirengti namus pagal naujausią mados klyksmą. Nesijaudinkite, mes taip pat sekame interjero tendencijas. Pranašaujama, kad 2019-aisiais neutralias spalvas keis prigesintos pastelės. Tiesa, žemiški atspalviai niekur nedings, tačiau alyviniai, žalsvi, gelsvi ir kiti pasteliniai tonai tikrai dominuos spalvų paletės derinime. Pagrindinė tokio spalvų šuolio priežastis – žymus Art Deco stilistikos grįžimas į madą.

Viena populiariausių bazinių sienų spalvų kitąmet – mushroom grey (pievagrybių) – šviesi pilka spalva, turinti švelnų vos matomą alyvinį toną bus visiškas interjero TOP’as. Prie jos derinamos sodrios ir tamsios mėlynos, žalios spalvos, gyvesni ryškių geltonų ar oranžinių spalvų akcentai.