Traukia žaliosiomis zonomis

Kaip teigė „Capital“ brokeris Arūnas Pranevičius, Santariškės yra patrauklus rajonas dėl savo aplinkos. Rajoną supa daug žalumos, aplink miškai, švaresnis oras. Čia daugiausia vyrauja mažaaukštės statybos daugiabučiai ir individualūs namai, o tai, pasak brokerio, sukuria ramesnio ir saugesnio rajono įspūdį.

„Rajono trūkumai – didelis atstumas iki miesto centro, piko metu pasiekti miesto centrą sudėtinga. Nors ir mažaaukštė statyba, tačiau namai pastatyti gana tankiai, maži kiemai, didelę dalį jų užima automobilių stovėjimo aikštelės. Menkai išvystyta infrastruktūra: nedidelis prekybos centras, vaikų darželis praktiškai vieninteliai objektai, tarnaujantys rajonui“, – Santariškių trūkumus įvardijo A. Pranevičius.

Brokerio nuomone, susisiekimas ir kamščiai yra pagrindinė šio rajono problema. Rytais sudėtingas pravažiavimas pro Santariškių klinikas, nes čia yra pakankamai sudėtinga situacija su automobilių parkavimo vietomis. Yra didelis srautas žmonių, važiuojančių iš Balsių, Riešės, Gulbinų ir tų, kurie vengia spūsčių Geležinio Vilko g.

Šiuo metu rajone daugiausia gyvena jaunos šeimos su vaikais bei poros, gaunančios vidutines ar aukštesnes pajamas. Vyresnio amžiaus žmonių dalis yra maža.

„Būsto kainos vyrauja nuo 1600 iki 2000 Eur/kv.m., nors yra įvykusių ir pardavimų viršijančių iki 2300 Eur/kv.m. Tai yra visiškai nauji įrengti butai, su terasomis, nuosavais kiemeliais.

Namų kainos yra gana aukštos dėl brangios žemės, ramybės ir žalumos. Namų kainos gali svyruoti nuo 220 tūkst. eurų iki kelis kartus didesnės sumos, priklausomai nuo namo lokacijos – arčiau miško esantys namai gerokai brangesni, nes turi daugiau privatumo ir didesnius sklypus“, – aiškino A. Pranevičius.

Pasak pašnekovo, šio rajono perspektyvos priklauso nuo susisiekimo pagerinimo, infrastruktūros objektų kūrimo. Jo nuomone, blogėjant susisiekimui, gali sumažėti norinčių gyventi šiame rajone, o tai turėtų įtakos ir NT kainoms.

Visgi, A. Pranevičiaus nuomone, Santariškės išliks vieta, apsupta žalumos ir traukiančia miesto gyvntojus, norinčius ištrūkti iš miesto šurmulio.

Šiandien pirkėjai į rajoną žvelgia nenoriai

NT bendrovės „Remax“ brokeris Tadas Račkauskas paantrino teigdamas, kad Santariškės – vienas naujausių Vilniaus rajonų, žavintis tuos, kurie mėgsta ir vertina ramybę bei žaliasias zonas. Didžioji dalis būstų, įskaitant ir individualius namus bei kotedžus, yra naujos arba naujesnės statybos.

„Šis rajonas taip pat patiks ir žmonėms, kurių profesinis gyvenimas glaudžiai susijęs su medicinos profesija, nes čia gausu įvairių medicinos įstaigų. Taigi šiose įstaigose dirbantiems žmonės patogesnės vietos gyvenimui nei Santariškės nėra. Ne vienam medikui yra tekę parduoti būstą būtent šiame mikrorajone“, – komentavo T. Račkauskas.

Kaip Santariškių privalumą pašnekovas taip pat išskiria gerą ir patogų susisiekimą visuomeniniu transportu bei gerai išvystytą infrastruktūrą vaikams. Pasak brokerio, ne veltui šis rajonas taip pamiltas šeimų su vaikais – čia yra nemažai darželių, vaikų žaidimo aikštelių, parkų.

Na, o pagrindiniu minusu jis įvardija eismo spūstis, dėl kurių pasiekti tolimesnes miesto dalis užima daugiau laiko. T. Račkausko manymu, atsiželgiant į tankų rajono apgyvendinimą, jame taip pat trūksta didesnio prekybos centro, norintiems įsigyti elementariausių kasdienių prekių. Tačiau gera žinia yra ta, kad netoliese jau planuojamas vystyti naujas klinikos ir parduotuvės projektas.

„Šiandien pirkėjai į Santariškių mikrorajoną žvelgia nenoriai. Visai neseniai man pačiam yra tekę parduoti keletą butų šiame rajone ir tai padaryti nebuvo lengva. Vienintelę ateities perspektyvą ir didesnę rajono plėtrą matyčiau tuo atveju, jeigu būtų plečiamas Santariškėse įsikūręs medicinos miestelis. Tam įvykus natūralu, kad išaugtų ir gyvenamojo nekilnojamojo turto poreikis, kas paskatintų jo plėtrą.

Šių dienų NT pirkėjo paveikslas skiriasi nuo buvusio Santariškių vystymosi „piko“ metu. Vienas esminių kriterijų tampa nedidelis atstumas iki miesto centro“, – apie perspektyvas kalbėjo T. Račkauskas.

Lygina su Pilaite

NT analitikas ir įmonės „Real Data“ direktorius Arnoldas Antanavičius patikino, kad Santariškėse jau kurį laiką nevystoma jokių naujų būsto projektų. Pagrindinė priežastis yra ta, kad šiame rajone jau nelabai yra vietos, kur statyti.

„Tai yra ekonominio segmento rajonas, kuris plėtros pradžioje praėjusio ekonomikos pakilimo metu, buvo vienas perspektyvesnių rajonų Vilniuje, nes turėjo gerą susisiekimą su centru, rajono nekamavo automobilių spūsčių problema, aplinkui švari gamta, išplėtota infrastruktūra, netoli rekreacinės erdvės ir t.t.

2008 metų viduryje vidutinė naujos statybos projektų kaina siekė apie 2200 EUR/kv.m su daline apdaila. Kai tuo tarpu, pavyzdžiui, Pilaitėje naujos statybos butai kainavo apie 1700 EUR/kv.m, t.y. apie 23 proc. mažiau. Per krizę naujų butų kainos Santariškėse nukrito iki 1400 EUR/kv.m, o Pilaitėje – iki 1100 EUR/kv.m – vėlgi labai panašus skirtumas, t.y. 21 proc.“, – apie būsto kainas Santariškėse kalbėjo A. Antanavičius.

Jis atkreipė dėmesį, kad vykstant Santariškišų ir aplinkinių teritorijų plėtrai, ėmė ryškėti automobilių spūsčių problemos, atsirado vietų darželiuose ir mokyklose trūkumas, kuris iki šiol yra didžiausias Vilniuje, todėl naujakurių srautas pastebimai sumažėjo.

„Atitinkamai tai paveikė paklausą, dėl ko būsto kainos per visą dabartinį pakilimo laikotarpį beveik nekito arba didėjo labai nežymiai. Šiuo metu Santariškių būsto kainos yra susilyginusios su Pilaitės, kuri ilgą laiką buvo apie ketvirtadalį pigesnė ir tai yra geras pavyzdys, kaip NT kainas veikia toks faktorius kaip susisiekimas, socialinės infrastruktūros buvimas ar nebuvimas“, – DELFI sakė A. Antanavičius.

Analitiko nuomone, gyventojų prasme Santariškės gali būti vertinamas labai teigiamai, tačiau išoriniai faktoriai, susisiekimo problemos ir socialinės infrastruktūros stoka, turi neigiamos įtakos.

Pasak A. Antanavičiaus, šis rajonas tikriausiai jau išgyveno sunkiausius savo laikus ir dabar jau laukia teigiamų pokyčių. Šiuo metu statomas naujas darželis, bandoma spręsti socialinės infrastruktūros problemas.

„Planuose yra Mykolo Lietuvio gatvės rekonstrukcija, kuri sujungtų Molėtų pl., Ukmergės g. ir Vakarinį aplinkkelį, tad pagerėtų susisiekimo situacija, o visa tai turėtų gerinti rajono patrauklumą. Tad perspektyvoje trūkumų turėtų mažėti, o privalumų daugėti, kas leistų tikėtis vertės prieaugio ateityje“, – teigiamą rajono ateitį įžvelgė A. Antanavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)