„Tyrimo rezultatai atskleidė, kad gyventojai pageidauja kuo didesnės bankų konkurencijos būsto paskolų rinkoje. O ji pastaraisiais metais buvo kiek prislopusi dėl įvykusio dviejų didelių bankų susijungimo, vieno banko pasitraukimo iš fizinių klientų aptarnavimo segmento. Neabejoju, kad rugsėjį mūsų banko priimtas sprendimas žengti į būsto paskolų rinką prisidės prie aktyvesnės konkurencijos, kurios poreikį tyrimo metu išsakė daugelis vartotojų“, – pranešime spaudai sako gyventojų nuomonių tyrimą inicijavusio „Citadele“ banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas Andrius Bernotas.

Apklausos duomenimis, 37 proc. gyventojų nusprendę iš banko imti būsto paskolą, kreiptųsi į daugiau nei tris šalyje veikiančius bankus, o 29 proc. apsiribotų trimis skirtingais pasiūlymais.

„Vasarą Lietuvos bankas aiškiai ir vienareikšmiškai išsakė savo poziciją, kad vartotojai ne tik yra laisvi rinktis geriausią būsto paskolos pasiūlymą iš skirtingų bankų, bet dėl to negali būti „baudžiami“ suprastėjusiais kreditingumo reitingais. Apklausa tik patvirtina, kad noras rinktis, tikslintis ir ieškoti tinkamiausio pasiūlymo yra natūralus, logiškas ir skatintinas sprendimas“, – sako A. Bernotas.

Daugiau bankų labiausiai linkę apklausti tos gyventojų grupės, kurios paprastai siejamos su dideliu užimtumu, sparčiu gyvenimo tempu ir nuolatine skuba – tai aukštesnio išsimokslinimo, didžiausių pajamų atstovai, didmiesčių gyventojai.

„Šie gyventojai, gerai suvokdami praktinę konkurencijos naudą, linkę nepagailėti brangaus laiko deryboms su keliais skirtingais bankais“, – teigia A. Bernotas.

Lietuvos banko duomenimis, vidutinė būsto paskolų metinė palūkanų norma šių metų rugsėjį siekė 2,3 proc. ir buvo 0,25 proc. punkto didesnė nei prieš metus.

„Žinoma, bankai konkuruoja ne tik palūkanų dydžiu – klientams svarbu ir lankstus kredito grąžinimo grafikas, galimybė pasinaudoti paskolos grąžinimo pertrauka, aptarnavimo greitis ir kiti kriterijai“, – sako A. Bernotas.

Lietuvos banko duomenimis, 2018 m. rugsėjo mėn. šalies gyventojams suteiktų būsto paskolų portfelis siekė 7,573 mlrd. eurų – 8,4 proc. daugiau nei prieš metus (6,984 mlrd. eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)