Naujų projektų – nedaug

Pasak įmonės „Real Data“ vadovo Arnoldo Antanavičiaus, Lazdynuose kol kas yra vos vienas naujas projektas, kuris baigtas statyti ir pardavinėjami paskutiniai butai – „Neries ardai“. Tačiau jei prie Lazdynų priskirtume ir Lazdynėlius, tai tada vaizdas pasikeistų, nes Lazdynėliuose šiuo metu plėtojami 4 nauji projektai: „Aitvarų namai“, „Lazdynėlių namai“, „Lazdynėlių angelai“ ir „Lazdynėlių vingis“.

Pasak jo, Lazdynuose numatytas vienas iš didžiausių plėtros projektų Vilniuje. Laisvės pr. Pradžioje įmonė „Vastint“ planuoja investuoti apie 100 milijonų eurų į 8 ha teritorijos išvystymą. Didelė teritorijos dalis numatyta verslo centro plėtrai, tačiau, kaip teigia specialistas, bus statoma ir daugiabučių bei įrengtas rekreacijos parkas.

„Tai nėra vienintelis projektas, kuris turėtų atsirasti Lazdynuose artimiausioje perspektyvoje, bet sparčios plėtros nereikėtų tikėtis. Viena vertus, Lazdynuose dar yra nemažai teritorijų, kurias plėtotojai galėtų įsisavinti ir užstatyti, tačiau didelė dalis jų yra tiek problematiškos – arba turi daugybę bendrasavininkų, kuriems šie sklypai atiteko atkuriant nuosavybės teises, arba sklypų paskirtis neleidžia gyvenamosios plėtros, tad rinka nekantriai laukia naujojo miesto bendrojo plano, kuris galbūt atvers galimybes intensyvesnei plėtrai Lazdynuose, arba abi anksčiau įvardintos priežastys vienu metu. Sklypų įsigijimo ir paskirties keitimo procesas užtrunka nemažai laiko, tad didelio aktyvumo Lazdynuose nereikėtų laukti“, – aiškina A. Antanavičius.

Arnoldas Antanavičius

Įmonės „Vilniaus turtas“ direktorius Antanas Kudarauskas tikina, kad senuosiuose Lazdynuose, kurie yra įtraukti į kultūros paveldą, beveik nėra tuščių žemės sklypų, todėl naujos statybos šioje dalyje bus minimalios. Tačiau vietoje nugriauto Lazdynų baseino turėtų iškilti naujas daugiafunkcinis sporto ir laisvalaikio kompleksas, o už jo suformuotame žemės sklype dar turėtų būti pastatyti 3-4 daugiabučiai namai.

Konkurencingos būstų kainos

Lazdynuose daugiausia dominuoja senos statybos blokiniai namai, naujos statybos neišpirktų projektų čia rasti pavyktų mažokai. Lyginant su kitais žaliaisiais Vilniaus rajonais, kainos Lazdynuose yra šiek tiek mažesnės. Pasak A. Antanavičiaus, senos statybos bute 2-3 kambarių butai vidutiniškai kainuoja apie 1060 eurų už kv. metrą, o naujos statybos – 1520 eurų.

A. Kudarauskas įvardija ir platesnes kainų ribas. Pasak jo, senos statybos butą, priklausomai nuo įrengimo ir kambarių skaičiaus, galima rasti ir už 850 eurų už kv. metrą, o naujos statybos buto kaina gali siekti net ir 2650 eurų už kv. metrą.

Lazdynai, kaip rajonas, egzistuoja jau daugiau nei 40 metų, todėl, pasak A. Kudarausko, pirmieji gyventojai jau spėjo tapti seneliais, o jų vaikai – užauginti savo vaikus. Senojoje Lazdynų dalyje dominuoja vyresnio amžiaus gyventojai, tačiau bendras seniūnijos vidurkis yra artimas visos sostinės vidurkiui.

Svarbiausia – atnaujinti daugiabučius

Audrius Šapoka, „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas teigia, kad Lazdynai tikrai neužsibus vienoje vietoje – projektų plėtotojai turi planų ir idėjų investuoti šiame rajone.

„Akivaizdu, kad tiek trumpalaikėje, tiek ilgalaikėje perspektyvoje vietų, kurias galima plėtoti, Lazdynuose iš tikrųjų netrūksta. Visgi plėtros atžvilgiu labiausiai išsiskiria Lazdynėlių dalis. Ten plėtrai tinkamų sklypų pasiūla ir pobūdis, palyginti su Lazdynais, yra išties gausus vidutinės ir stambios apimties būsto projektų plėtojimui“, – teigia ekspertas.

A. Šapokos manymu, Lazdynai yra patrauklūs tuo, kad juose yra daug žalumos, parkų, gana gerai išplėtota susisiekimo infrastruktūra. Tačiau Lazdynai – vienas seniausių miegamųjų Vilniaus rajonų, čia dominuoja maždaug prieš 50 metų statyti monolitinių ir blokinių daugiabučių namų kvartalai.

Pasak pašnekovo, daugeliui daugiabučių reikia techninės ir estetinės renovacijos, o iš seno suplanuotos bendruomeninės erdvės, automobilių parkavimo aikštelės – nebeatitinka šiuolaikinių poreikių.

Audrius Šapoka

„Šalia esantys Lazdynėliai ir Bukčiai – nauji, augantys rajonai, gyventojai čia turi tą pačią žalumą, parkus, tačiau visiškai naują inžinerinę, susisiekimo infrastruktūrą. Čia gausu naujų būsto projektų ir dominuoja naujesnės statybos ekonominės-vidutinės klasės daugiabučių namų kvartalai“, – tvirtina A. Šapoka.

A. Antanavičius priduria, kad Lazdynai galėtų būti nepatrauklūs naujakuriams būtent todėl, kad rajonas yra senas – vyresnio amžiaus gyventojai, mažai naujos statybos namų. Tačiau šis rajonas taip pat labai išsiskiria savo žalumu, miškingumu.

„Šio mikrorajono planuotojai-architektai 1974 metais gavo aukščiausią sovietmečiu valstybinį apdovanojimą – Lenino premiją – už pavyzdinį mikrorajono suplanavimą. Šiandien palyginus Lazdynų išplanavimą ir, pavyzdžiui, to paties Perkūnkiemio tai dar didelis klausimas, kas geriau – ar sena statyba Lazdynuose, ar nauja Pašilaičiuose. Lazdynų patrauklumas yra ne tik dėl daug žalumos ir erdvių, bet ir gana gero susisiekimo – iš šio mikrorajono labai paprasta patekti į vakarinį ir pietinį aplinkkelius, kurie veda į kitus mikrorajonus. Taip pat Lazdynai ribojasi su viena intensyviausių Vilniaus gatvių – Laisvės prospektu. Būsto kainos šiame mikrorajone yra pakankamai konkurencingos – ekonominio segmento lygmens. Be to, numatytos ateities investicijos tik gerins Lazdynų patrauklumą, tad naujakuriams tai turėtų būti tik pliusai“, – sako ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)