Finansų specialistai pataria, kad visų pirma derėtų įvertinti savo finansų galimybes. Kaip tai padaryti, patarėme pirmojoje šių straipsnių ciklo dalyje „Kredito būstui ABC: galimybių įvertinimas ir derybos su banku“. Tad ar tikrai renkantis svajonių būstą vieta yra svarbiausia?

Jūsų dėmesiui – 3 svarbiausi aspektai.

1. Vieta: vertinkite ne rajoną, o gyvenimo būdą

Nekilnojamojo turto ekspertai teisūs, būsto vieta yra labai svarbi. Tačiau ją renkantis svarbu įvertinti ne tik rajono populiarumą ir įvaizdį, bet ir ar ta vieta atitiks jūsų gyvenimo būdą ir poreikius.

Reklaminiai bukletai parduoda emocijas. Ir jei jūs esate išsiilgęs pasisėdėjimų terasoje su šeima, toks būstas jums gali atrodyti patrauklus. Tačiau ar gyvenimas name užmiestyje tikrai suderinamas su jūsų gyvenimo ritmu?

Labai svarbu tiksliai žinoti, kad to jūs ne tik trokštate, bet jis išties jums tiks. Štai pavyzdys iš netolimos praeities: prieš 1-2 metus mūsų kredito paslaugų specialistai pastebėjo padidėjusią žmonių iš miesto pakraščių ir užmiesčio migraciją atgal į miegamuosius miesto rajonus, arčiau centro. Kodėl? Paaiškėjo, kad jų gyvenimo tempas nesuderinamas su gyvenamąją vieta, o gyvenimo užmiestyje nepatogumai pasirodė didesni nei suteikiami privalumai.

Tai ypač rimtai įvertinti turėtų planuojantys turėti (ar jau turintys) vaikų. Atsiminkite, kad keliones į darbą tuomet papildo kelionės į darželius, mokyklas, būrelius. Padidėjęs srautas ne tik nėra patogus, bet ir padidina šeimos išlaidas.

Trumpai tariant, apgalvoti reiktų viską, kad naujasis būstas neturėtų įtakos jūsų gyvenimo įpročiams. Praktika rodo, kad įpročiai dažniausiai yra tokie stiprūs, kad būstą tenka derinti prie jų, o ne atvirkščiai. Netinkamo būsto jūs greičiausiai neprisijaukinsite, galop teks jį keisti ir patirti papildomų išlaidų.

Tad kaip gi išsirinkti vietą pagal jūsų poreikius ir gyvenimo būdą? Paprasčiausia būtų ant popieriaus lapo surašyti visų šeimos narių poreikius, o apžiūrint pasirinktą būstą – žymėti, kiek jų atitiko. Pavyzdžiui, ar bus kur vedžioti šunį, jei jį turite? Ar bus, kur pabėgioti, jei sportuojate? Ar bus šalia darželis vaikams? O gal dirbate namie, jums reikalinga rami vieta ir vaikų darželis tik trukdys? Įvertinkite visus dėmenis ir tik tada rinkitės vietą.

2. Išlaidos: svarbi kiekviena smulkmena

Pirmiausia, sugrįžkime prie anksčiau išsakytos minties: gyvenant užmiestyje reikėtų labai gerai įsivertinti kasdienių kelionių išlaidas. Praktikoje yra pavyzdžių, kai vien šio pobūdžio išlaidos privertė naujakurius gana greitai ieškotis naujo būsto mieste. Tačiau tai tikrai ne vienintelės išlaidos, kurias galite tikėtis patirti.

Prieš pirkdami būstą, jei tai darote imdami paskolą, gerai įsivertinkite VISAS galimas papildomas išlaidas. Sakykime, kad išsirinkote ne naujos statybos būstą, tuomet internete patikrinkite, kiek vidutiniškai name kainuoja komunaliniai mokesčiai.

Jei turite mažamečių, įsivertinkite ir tai, kad Vilniuje gauti vietą darželyje sudėtinga, tad gali tekti samdyti auklę.

Įvertinkite šiuos, jūsų finansams įtakos turėti galinčius, aspektus.

3. Nauja ar sena statyba

DNB užsakymu atliktos apklausos duomenimis, nors beveik pusė nekilnojamojo turto pirkėjų įsigyja įrengtus namus, bent smulkų remontą atlieka net 78 proc. būsto pirkėjų. Jei esate tarp jų, rekomenduotume prieš perkant būstą pasikviesti specialistą, kuris įvertintų, kiek remontas kainuos ir kiek laiko jis truks. Pastaroji aplinkybė labai svarbi, jei įrengimo metu neturėsite kur gyventi ir teks būstą nuomotis.

Patarti, kokį būstą pirkti – senos statybos ar naujos – gana sunku, nes abu variantai turi pliusų ir minusų.

Senos statybos name, tikėtina, mažiau kainuos remonto išlaidos, gal užteks kosmetinio padailinimo. Už senamiesčio ribų esantis būstasgalbūt bus pigesnis, taip pat įmanoma išsiaiškinti, kokie kaimynai ir jų įpročiai. Statybininkų paliktos bėdos irgi bus jau sutvarkytos. Kita vertus, jei namas labai senas, nerenovuotas, gali kilti kitokių bėdų: didesnės komunalinės išlaidos, butai senuose blokiniuose daugiabučiuose mažiau likvidūs ir, dažniausiai, mažiau patogūs gyventi, jį perkant su paskola, bankas gali prašyti didesnio nei 15 proc. pradinio įnašo.

Štai perkant butą naujame name primygtinai rekomenduojama pasikviesti statybų ekspertą, kuris galėtų įvertinti statybos kokybę. Ypač jei namo statytojas nėra žinomas ar neturi gerų rekomendacijų.

Pasidomėti rangovu verta, jei nusprendėte įsigyti būstą, kuris dar nė nepradėtas statyti. Viešai nuskambėjusi ne viena istorija apie bankrutavusius ir projektų nebaigusius rangovus.

Būtinai sužinokite, ką kiekvienu konkrečiu atveju reiškia „dalinė apdaila“, mat kiekvienas rangovas gali interpretuoti savaip. Pasidomėkite ir kiek kainuotų visiškai jį įrengti. Dauguma statytojų teikia šias paslaugas, tad paėmę didesnę paskolą, turėsite jau įrengtus namus. DNB banke prie būsto paskolos galima „prijungti“ įrengimo išlaidas, net jei jį atliks kita įmonė. Tai – puiki galimybė išvengti didelių „čia ir dabar“ išlaidų remontui ar įrengimui.

Sekdami šiais 3 patarimais galėsite geriau planuoti savo finansus, išvengsite neplanuotų išlaidų ir nusivylimo, įsigijus bustą vietoje, kuri nėra artima jūsų gyvenimo būdui.