Nuo 2022 m. spalio vykęs konkursas kvietė architektus prisidėti prie inovatyvios ir tvarios Semeliškių miestelio kvartalo renovacijos, pritaikyti urbanistines teritorijas taip, kad jos atitiktų šiuolaikinių gyventojų ritmą ir ES žaliojo kurso gaires, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Konkurso dalyviams teko užduotis atnaujinti Semeliškių miestelyje esančią mokyklą ir 4 daugiabučius, sukurti urbanistinių erdvių, kurios jungtų. Kvartalas, kurį sudaro du sklypai, yra šalia saugomos paveldo teritorijos. Pats miestelis yra tarp seniausių Lietuvoje, įkurtas dar XIII a., jame stovi viena seniausių medinių bažnyčių šalyje, kurioje išsaugotas vienas seniausių varpų. Pačios Semeliškės suplanuotos su beveik trikampe aikšte ir saugomu XIX a. pab. gatvių tinklu.

Keičiantis laikams, gyventojams ir jų poreikiams, keitėsi ir aplinka. Daugiabučių namų kvartale atsirado sandėliukų-garažų, kurie užgožia autentišką miestelio aplinką ir nepadeda sukurti vientisos urbanistinės aplinkos. Architektai buvo kviečiami ne tik pateikti pasiūlymus, kaip estetiškai ir tvariai renovuoti namus panaudojant medinius elementus, bet ir sujungti kvartalą su esama aplinka, pateikti, kaip turtinti gyventojų laisvalaikį, paskatinti skirtingų kartų bendravimą.

Gautus darbus vertino komisija, kurios nariai: „AZCM“ studijos architektas Darius Spranaitis, architektas, UAB „Arches“ direktorius Rolandas Liola, „PRPM architekten“ studijos Vokietijoje architektas Dominykas Marcinonis, Lietuvos žaliųjų pastatų tarybos prezidentas, valdybos pirmininkas Remigijus Simanavičius ir architektė, urbanistė Gintarė Kapočiūtė.

Komisijos vertinimas:

Pirmoji vieta – 2000 Eur piniginis prizas, 2 psl. publikacijos žurnale ir portale „Statyba ir architektūra“ ir „Statyba ir architektūra“ sertifikatas – UAB „Archas“ projektui „Verde“. Studijos „Archas“ specialistai „Žalioji banga. Urbanistinės idėjos Lietuvai“ konkurse užėmę pirmą vietą, pasiūlė Semeliškėse aiškiai išskirstyti teritoriją pagal funkcijas integraliai sprendžiant viešąsias ir privačias erdves, reaguojant į aktualias urbanistines tendencijas.

Pirmos vietos nugalėtojai

Vaikų darželio teritoriją jie siūlo transformuoti sukuriant prieigas – „buferinę zoną“, skirtą tėvų bendravimui. Esamą katilinės pastatą jie rekomenduoja pritaikyti vyresnio amžiaus žmonių užimtumo centrui, kad būtų paskatinti socialiniai ryšiai ir judumo praktika tarp skirtingų amžiaus grupių, kas atitinka šiuolaikinio urbanizmo idėją.

Pirmos vietos nugalėtojai

Antroji vieta – 1000 Eur piniginis prizas, 2 psl. publikacijos žurnale ir portale „Statyba ir architektūra“ ir „Statyba ir architektūra“ sertifikatas – architektei Gabrielei Mikalauskaitei. Architektė siūlo renovuojant kvartalą sutankinti sąlyginai retą užstatymą, vizualiai sudalyti daugiabu
ius į smulkesnes formas, bei kurti jaukią, bendruomenišką kaimynystę taikant tvaraus teritorijų planavimo principus.

Antros vietos nugalėtojai

Trečioji vieta – 500 Eur piniginis prizas, 2 psl. publikacijos žurnale ir portale „Statyba ir architektūra“ ir „Statyba ir architektūra“ sertifikatas teko architektų studijai „ART 3D Studio“.

Trečios vietos nugalėtojai

Komanda pasiūlė renovuojant pastatus senus balkonus pakeisti naujomis metalo, medienos ir stiklo konstrukcijomis, kai kurių langų plotą padidinti įrengiant šiuolaikiškus „prancūziškus balkonus“. Teritorijoje jie rekomenduoja esamus žaliuosius plotus sutvarkyti įrengiant vaikų žaidimų aikšteles, poilsio zonas kvartalo bendruomenei.

Laureatų darbai viešinami 3D žemėlapyje, kurio kūrimu ir funkcionalumu rūpinosi „Hnit-Baltic“. „Terra Modus“ atliko miestelio lazerinį skenavimą. Virtualiame žemėlapyje galima pamatyti esamą situaciją ir dalyvių siūlymus (pasirinkti meniu „layers“). 3D scenoje galite naviguoti teritorijoje ir realioje erdvinėje situacijoje pamatyti statinių modelius, saulės poziciją ir šešėlių keitimąsi pagal datą ir laiką, taip pat orų simuliacijas (saulė, debesys, lietus, sniegas, rūkas).

Trečios vietos nugalėtojai

„Statyba ir architektūra“ dėkoja partneriui Elektrėnų savivaldybei, Aplinkos ministerijai už iniciatyvos palaikymą, rėmėjams („Hnit-Baltic“. „Terra Modus“, „ROCKWOOL“, „Rothoblaas“), komisijos nariams ir dalyviams. Tegu tvari, „žalioji renovacijos“ banga užlieja kuo daugiau miestų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją