16 metus organizuojamame konkurse renkami geriausi gyvenamosios, komercinės, visuomeninės ir daugiafunkcės paskirties NT projektai, kurie buvo įgyvendinti per pastaruosius metus.

Konkurso „Už darnią plėtrą“ principinė nuostata, vertinant dalyvius, išlieka nuosekli ir nepajudinama – tvarių sprendimų privalomumas NT projektų įgyvendinimo procesuose, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Šiandien darni NT plėtra yra neatsiejama nuo dėmesio aplinkai, socialinės atsakomybės ir valdysenos principų, užtikrinančių tvarų santykį su mus supančia visuma. Atsakomybė dėl mūsų daromo poveikio aplinkai privalo būti bekompromisė tiek iš verslo bendruomenės, tiek iš visuomenės, tiek iš atsakingų valstybės institucijų. Todėl turime tvirtai laikytis žaliojo kurso krypties, kurdami humaniškus, protingus ir atsakingus miestus. Ir šiandien tai jau nėra siekiamybė, tai yra realybė“ – kalba Mindaugas Statulevičius, LNTPA vadovas ir konkurso komisijos pirmininkas.

M. Statulevičius priduria, kad šiandieninėje NT rinkoje vyksta intensyvios balanso paieškos tarp žmogaus poreikių patenkinimo ir itin aukštų projektų įgyvendinimo kokybinių reikalavimų:

„Tad kyla klausimas – ko NT vystytojas yra priverstas atsisakyti įgyvendindamas projektą, kad atitiktų gausybę taikomų reguliacinių reikalavimų ir tvarkų, ir ar gautas galutinis produktas tenkina galutinio vartotojo poreikius? Ir ar jis tampa prieinamas? Kaip rodo patirtis, tikrai ne visais atvejais pavyksta pasiekti taip ieškomo balanso. Juolab, kad kiekvienas reikalavimas nugula į galutinę produkto rinkos kainą.“

Tradiciškai savo favoritą rinks ir konkurso partnerio naujienų portalo DELFI skaitytojai, kurie konkurso rubrikoje galės balsuoti už labiausiai patikusį objektą. Portale taip pat bus galima rasti naujausią informaciją apie konkursą ir jo eigą.

Projektas "Matau Vilnių"

2022 metais geriausiu projektu gyvenamosios paskirties kategorijoje pripažintas NT plėtros bendrovės „YIT Lietuva“ įgyvendintas projektas „Matau Vilnių“ (arch. Džiugas Kisielius). Bendrovės „Merko statyba“ pastatytas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariatas (arch. Sigitas Kuncevičius) apdovanotas kaip geriausias visuomeninės paskirties objektas. Naujai atgimęs žymusis viešbutis ir restoranas „Neringa“ (arch. Alvidas Songaila) tapo laimėtoju komercinės NT paskirties kategorijoje. Atsakinga už rekonstrukciją buvo „Merko statyba“.

Ateities projektu pripažintas projektas „Viešnagė“ Palangoje (arch. Donatas Rakauskas), kurį įgyvendina „Lumont“ įmonių grupei priklausanti bendrovė „Hanika“. Beje, publika savo balsą delfi.lt portale atidavė „co-living“ ir „co-working“ projektui „Chapters“, kurį vystė NT bendrovė „Baltic Asset management“.

Pagrindiniai konkurso „Už darnią plėtrą“ vertinimo kriterijai:

  • NT objekto koncepcijos atitikimas darnios urbanistinės plėtros, gyvenimo kokybės sukūrimo tikslams;
  • Architektūros kokybė;
  • Pagarba gamtai bei kultūros paveldui;
  • Pažangūs sprendimai projektavime ir statyboje, technologinis inovatyvumas ir išskirtinumas;
  • Energinio efektyvumo, išteklių tausojimo sprendiniai;
  • Projekto atitikimas nekilnojamojo turto rinkos poreikiams, ekonominis projekto naudingumas, kuriant pridėtinę vertę vietos ekonomikai;
  • Organizacijos reputacija visuomenėje ir verslo etika.
Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas

Konkurse kviečiami dalyvauti visi NT projektų kūrėjai ir įgyvendintojai: NT plėtotojai, architektai, projektuotojai, statytojai, rangovai, jau įgyvendinę projektus Lietuvoje 2022 – 2023 metų laikotarpiu. Šiuo metu dar tik plėtojami objektai gali siekti „Ateities“ projekto apdovanojimo. Paraiškas galite teikti ČIA.
„Viešnagė“ („Lumont“ įmonių grupė (UAB Hanika)), Palanga

Atviro konkurso „Už darnią plėtrą“ tikslai – puoselėti darnios plėtros idėjas, atkreipti visuomenės dėmesį ir pristatyti geriausius nekilnojamojo turto plėtotojų projektus, skatinti bendradarbiavimą tarp verslo, mokslo, valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų

"Neringa" po rekonstrukcijos

Konkurso komisija:

  • Mindaugas Statulevičius, LNTPA prezidentas, komisijos pirmininkas;
  • Daiva Veličkaitė – Matusevičė, LR Aplinkos viceministrė;
  • Dr. Dalia Bardauskienė, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos patarėja, Lietuvos architektų sąjungos narė;
  • Alvydas Kvedaravičius, Lietuvos statybininkų asociacijos ekspertas;
  • Doc. Linas Naujokaitis, Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus skyriaus valdybos narys, Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto Architektūros fakulteto docentas;
  • Architektų rūmų atstovas (derinama).
  • Doc. Dr. Kęstutis Čiuprinskas, VILNIUS TECH Pastatų energetikos katedra, Aplinkos inžinerijos fakulteto prodekanas
  • Martynas Trimonis, AB „Swedbank“ Nekilnojamojo turto klientų skyriaus vadovas;
  • Evelina Povilaitytė, „Verslo žinių“ NT rubrikos redaktorė;
  • Justina Maciūnaitė, DELFI Būstas rubrikos redaktorė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją