„Nedidelį butą funkcionaliausiai suplanuosite, jei jo planinė struktūra bus artima kvadratui. Didesnės erdvės pojūtį kurti padės langai iki žemės, ypač jei bute yra balkonas ar terasa – tokiu būdu sukuriamas erdvės, susiliejančios su laisvalaikio zona lauke, pojūtis“, – pranešime žiniasklaidai konstatuoja „Realco“ architektė Julija Mickevičiūtė.

Net ir nedideliame būste reikia sutalpinti patogiam gyvenimui būtinas zonas, todėl svarbu, kad pasirinkti sprendiniai atliktų kelias funkcijas vienu metu. J. Mickevičiūtė siūlo miegamojo erdvę nuo svetainės ir virtuvės atskirti slankiojančiomis sistemomis. Naudinga, kad virtuvės stalas ar baras turėtų tiek valgymo vietos, tiek darbastalio funkciją. Vonioje ekspertė rekomenduoja rinktis dušą, taip pat mažesnio gylio skalbimo mašiną tam, kad ji tilptų po vientisu stalviršiu su praustuvu. Pravartu išnaudoti ir erdvę virš potinkinio tualeto bakelio – čia galima sumontuoti talpią spintelę.

Svarbu apšvietimas ir elektros lizdai

Pasak ekspertės, apstatant būstą baldais, lango pusėje reikėtų vengti statyti aukštus baldus, kurie galėtų užstoti natūralų apšvietimą.

„Virtuvę patariu projektuoti tamsioje būsto vietoje, nes ruošdami maistą tikriausiai bet kuriuo atveju naudosite dirbtinį apšvietimą, pavyzdžiui, po spintelėmis sumontuotas LED juostas. Na, o valgomojo stalą reikėtų statyti arčiau lango – jaukiau pusryčiauti saulei šviečiant. Tokioms zonoms, kaip sandėliukas ar drabužinė, taip pat nėra būtinas natūralus apšvietimas, pakanka dirbtinės šviesos. Zonas, kuriose praleidžiama daugiausiai laiko, rekomenduoju projektuoti arčiau langų, kur gausiau natūralios šviesos“, – pataria architektė.

Kalbėdama apie šviestuvų lizdų įrengimą, ji sako, kad dabar apšvietimo galimybės ir įvairovė itin didelės, tačiau yra keli sprendimai, kuriuos reikėtų numatyti norint gyventi patogiuose namuose. Vienas tokių – profiliai LED juostoms drabužinėse, taip pat virtuvėje, po viršutinėmis spintelėmis.

„Nauja tendencija – apšvietimas su judesio davikliais, žymintis kelią tamsiu paros metu. Jei mėgstate skaityti lovoje, siūlau susiprojektuoti BRA tipo šviestuvus, kurie yra ne tik funkcionalūs, bet ir puošia miegamąjį. Jei planuojate dekoruoti namus paveikslais, naudinga numatyti apšvietimą ir jiems, taip labiau atsiskleidžia meno kūrinių grožis“, – pažymi ekspertė.

Mažas butas

J. Mickevičiūtė siūlo atkreipti dėmesį ir į elektros instaliaciją, kuri yra itin svarbi dalis projektuojant namus. Prieš priimant sprendimus dėl elektros lizdų, pirmiausia reikėtų funkciškai susidėlioti erdves, pasirengti baldų išdėstymo planą su kuo tikslesniais matmenimis.

„Virtuvės zona yra viena erdvių, kur dažniausiai pritrūksta kištukinių lizdų, nes čia naudojame daug elektros prietaisų. Šioje zonoje kištukinių lizdų aukštis nuo grindų turėtų siekti bent 110 cm. Taip pat elektros lizdų dažnai pritrūksta ir vonios kambaryje, kur siūlau bet vieną papildomą lizdą numatyti su 2 USB jungtimis“, – teigia architektė.

Tendencija – ekologiškumas ir tvarumas

Būsto planas pirmiausiai yra jo gyventojų poreikių analizė ir vėliau jų adaptavimas realioje erdvėje. Nors naujakurių poreikiai gana skirtingi, pašnekovė pastebi bendrą tendenciją – šeimos nori bute turėti sandėliuką ar tamsią zoną daiktams sandėliuoti, taip pat erdvesnę svetainę, kur kartu galėtų leisti laiką. Be to, po COVID-19 pandemijos daugelis namie pradėjo projektuoti darbo zoną, todėl jei toks poreikis yra, vertėtų jį nusimatyti iš anksto.

„Mados ir stiliai yra skonio reikalas – tai labai individualu. Pirmiausiai reikėtų funkciškai išdėlioti erdves ir nepamiršti ergonomikos dėsnių, o jau tada galvoti apie dekorą. Visi nori gyventi patogiai, o jaukumą kuria patinkančios detalės. Bendra tendencija pastaruoju metu – ekologiškumas ir tvarumas, tad siūlau renkantis medžiagas ir sprendinius atkreipti į tai dėmesį“, – dalijasi įžvalgomis J. Mickevičiūtė.

Vienas iš ekspertės siūlomų tvarių sprendimų – bute grindų šildymą reguliuoti taip, kad būtų tausojama energija, pavyzdžiui, nakties metu ar išvykus iš namų palaikyti žemesnę temperatūrą.

„Jei šiltuoju metų laiku langus dengsite užuolaidomis ar žaliuzėmis, būstas neprikais ar prikais mažiau – nebus naudojama kondicionavimo sistema, tausosite energiją. Taip pat rekomenduoju rinktis perdirbtus audinius, pasidomėti jų gaminimo technologija ir ilgaamžiškumu, o daiktus prikelti antram gyvenimui juos renovuojant – natūralaus medžio stalas ar konsolė perdažyta originalia spalva gali tapti naujų namų akcentu“, – pabrėžia J. Mickevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją