Dalinuosi patarimais paprastesnei buičiai.

1. Ne vienas darbas didesniu baubu atrodo mūsų galvoje nei realyje. Indaplovę iškraustyti užtrunka 4-7 minutes. Ką per tiek laiko dar pavyktų nuveikti? Jei trūksta motyvacijos, pasitelkite laiką, užstatykite laikmatį ir pažiūrėkite, kiek trunka vienas ar kitas darbas. Arba skirkite sau 30 minučių ir pažiūrėkite, ką per šį laiką pavyks nuveikti tvarkingesnių namų labui.

Virtuvės tvarkymas (Rimvydo Slavyko nuotr.)

2. Susikurkite namų priežiūros rutiną. Grįžtant prie indaplovės, prieš einant miegoti ją užkraukite ir jei matote, kad liko laisvos vietos vos dviems puodeliams, tačiau ryte bus keturių asmenų šeimos nešvarūs pusryčių indai, indaplovę įjunkite iš vakaro, o ryte iškraustykite. Ugdykite įprotį ją išsikraustyti iki pusryčių gamybos, kol verda rytinė kava. Tai gali pakeisti visos dienos nuotaiką.

3. Gaminant nešvariomis rankomis nedarinėkite spintelių, šaldytuvo ar kitų įrenginių. Plaukite rankas. Šalia turėkite virtuvinį rankšluostėlį. Taip apsaugosite virtuvės paviršių nuo prilipusių maisto likučių, kuriuos ne visuomet lengva nuvalyti. Prieš gaminant visus reikiamus maisto produktus, įrankius bei indus pasiruoškite iš anksto, pasidėkite ant stalviršio.

Virtuvės tvarkymas (Rimvydo Slavyko nuotr.)

4. Tvarkykitės maisto gaminimo metu. Jei makaronai verda 10 minučių, kol kunkuliuoja puodas plaukite indus ar užkraukite indaplovę, sutvarkykite maisto gaminimo stalviršį, į spinteles bei šaldytuvą sugrąžinkite nepanaudotus maisto likučius. Telefoną pabraukysite vėliau. Susiruoškite lėkštes bei įrankius. Idealu, jei po valgio lieka sutvarkyti tik indus ir įrankius, kuriais valgėte, nuvalyti stalą. Štai ir laikas ištiesti kojas ant sofos.

Virtuvės tvarkymas (Rimvydo Slavyko nuotr.)

5. Po maisto ruošimo susitvarkome grindis. Pastatoma šluotelė ar siurblys šluota puikus pagalbininkas. Iš karto sutvarkomi trupininiai nepasklinda po visas namų grindis. Darbas, taip pat trunkantis vos kelias minutes.

6. Jei gaminate maistą ir turite daugiau laisvo laiko, paskirkite kelias minutes išsivalyti ir susitvarkyti vieną stalčių ar spintelę. Neapsikraukite netikėtai prasidėjusia generaline tvarka. Kasdien po truputį skirdami laiko mažiems paviršiams, net nepajausite įdedamų pastangų bei laiko sąnaudų ir išvengsite sezoninio namų tvarkymo iš pagrindų.

Virtuvės tvarkymas (Rimvydo Slavyko nuotr.)

7. Skalbiniams pasidarykite aiškų, nebūtinai juoda ant balto užrašytą, planą. Tiesiog žinokite, kada skalbiate, kada džiaunate ar džiovinate, sulankstote bei sudedate drabužius į vietas. Stenkitės vengti emocinio skalbimo. Apgalvokite ar po 2,5 val. skalbimo turėsite laiko juos iš karto ištraukti iš skalbyklės, padžiauti ar pakrauti į džiovyklę ir kada juos lankstysite.

8. Jei naudojatės džiovykle, lankstykite skalbinius dar šiltus, taip išvengsite lyginimo. Jei laiko lankstymui neturite, paskirkite kelias minutes jų išpurtymui ir sudėjimui į vieną krūvą. Taip rūbai neliks susisukę į gumulus džiovyklėje.

9. Sulankstytus drabužius dėkite į krepšį. Savo namuose naudoju itin patogius sulankstomus krepšius skalbiniams. Su tokiu krepšiu patogu pereiti per visus kambarius ir į reikiamas spintas ar komodas sudėti sulankstytus drabužius. Stenkitės, kad tas krepšys prikrautas sulankstytų skalbinių nestovėtų kelias dienas, kitaip jį iškuisite ieškodami švarių kojinių, kurių neliko stalčiuje.

Virtuvės tvarkymas (Rimvydo Slavyko nuotr.)

10. Vakarais, baigus visus namų ruošos darbus, nusiprausus ar prieš vakaro vonios ritualus, paskirkite 15-30 min. sugrąžinti daiktams į vietas.

Vakarais linkiu namus palikti tokius, kuriuose būtų gera nubusti, o virtuvę tokią, kurioje malonu virti rytinę kavą.

#SUSITVARKYK ir smagių šiltų pavasario dienų!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją