Jeigu kažkas puoselėja svajonę gyventi tokioje pilyje kaip Italijoje, pastaroji svajonė gali realizuotis visai čia pat Lietuvoje, Ignalinos rajone. Dviaukštis Meikštų dvaras, kurį sudaro 1275 kv./m. plotas ir 30 kambarių, šiuo metu, kaip skelbia NT skelbimų portalas Kampas.lt, yra parduodamas už 1,45 mln. eurų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Išskirtinė architektūra ir karališkas kraštovaizdis

Meikštų dvaras istoriniuose šaltiniuose minimas XVIII a. Jis priklausė Naruševčių giminės linijai, o vėliau atiteko Augustinui Vavžeckiui. Tačiau neogotikinės pilies formų rūmus, kurie išliko iki šių dienų ir yra visiems atviras pardavimų objektas, XIX a. pabaigoje pastatė dvarininkas Simonas Meištovičius.

Pirmiausia dvaro rūmų eksterjere akį patraukia neogotikinių rūmų didybę reprezentuojantis kairysis rizalitas. Tai dviejų aukštų konstrukcinis elementas iškilęs virš pagrindinio fasado, su dekoratyviais daugiakampiais bokšteliais kampuose.

Dvaro ansamblį sudaro 11 įdomios stilistikos pastatų ir archeologiškai vertingų jų liekanų: centriniai rūmai su bokšteliais, oficina su autentiška fasadų puošyba, medinis svirnas, stulpinės konstrukcijos kluonas, panašios konstrukcijos tvartai, bravoro griuvėsiai, arklinės, ledainės dalis. Paskutiniais dvaro gyvavimo metais jo interjeras dvelkė išskirtine prabanga.

Meikštų dvaras yra įkurdintas didingos gamtos apsuptyje, o landšaftas kruopščiai prižiūrimas ir puoselėjamas. Dvarą supa ilgaamžių liepų ir aukštų topolių alėjos, įvairūs gėlynai, erdvus sodas, pasivaikščiojimo takai bei tyvuliuojantys tvenkiniai. Bendrai dvarą supa 9,2 ha sklypo teritorija.

Sutvarkytas ir prikeltas naujam gyvenimui

Parduodamų didingų dvaro rūmų erdvės pastaruosius du dešimtmečius, nuo 2001 m., pulsavo gyvybe. Čia veikė vienas didžiausių Lietuvoje priklausomybę turinčių asmenų reabilitacijos centrų. Tad pastatas buvo prikeltas naujam gyvenimui – apgriuvę pagrindiniai rūmai buvo pilnai suremontuoti.

Dviejų aukštų pastato pirmajame aukšte yra sutvarkyti ir įrengti 6 kambariai ir 5 administraciniai kabinetai. Didelį plotą čia užima renginiams tinkanti organizuoti salė (119,19 kv.m.) bei sporto salė. Įrengta virtuvė ir valgykla.

Antrame pastato aukšte yra 11 kambarių, biblioteka, skalbykla ir ūkinės paskirties patalpos. Per abu aukštus įrengti sanitariniai mazgai, tualetai. Visas pastas yra šildomas, veikia vandentiekio ir nuotekų šalinimo sistemos.

Parduodamo dvaro skelbime minimos idėjos, į ką istorinis pastatas galėtų transformuotis bei kaip galėtų tapti kaimo turizmo traukos tašku. Dvaras galėtų tapti senjorų ar poilsio namais, reabilitacijos centru, viešbučiu ar restoranu. Laikantis tokios krypties – dvaras pratęstų prieš tai dvidešimt metų veikusio reabilitacinio centro veiklą. Dvaro veiklą taip pat galima pakreipti ir kita linkme, pavyzdžiui, paversti jį meno oaze – muziejumi.

„Delfi būstas“ dalinasi išskirtiniais Lietuvoje objektais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją