Vandens kietumas nėra reglamentuojamas, todėl centralizuotai tiekiamas vanduo nėra minkštinimas. Dėl šios priežasties naudojant centralizuotai tiekiamą vandenį vartotojai susiduria su paviršių, buitinės technikos kalkėjimo problema. Kad to išvengtume, geriausias sprendimas yra automatiniai vandens minkštinimo filtrai.

Visai nesenai patys savo name susidūrėme su vandens filtrų problema. Rūdimis nusidažė vonios plytelės, skalbimo mašinos skalbiklių stalčius. Nors iki tol vandenį gerdavome iš čiaupo, nustojome tai darę ir ėmėme pirkti jį iš parduotuvės. Iš savo sekėjų supratau, kad vandens filtrų tema iš tiesų yra labai reikalinga. Kad mano, kaip namų šeimininkės, turima informacija būtų patikima ir patvirtinta, pakalbinau šios srities specialistus „LT Aqua”.

– Nuosavų namų gyventojai, gyvenantys užmiesčiuose, vandenį dažniausiai gauna iš nuosavo gręžinio. Iš gręžinio gaunamas vanduo yra prisotintas geležies bei kalkėtas. Savo namuose turime du didelius mėlynus filtrus. Kokių būna filtrų, kokie jų skirtumai ir kas svarbu juos renkantis?

– Be geležies ir kalkių gręžinio ar šulinio vandenyje gali būti ir daugiau nepageidaujamų ar kenksmingų elementų, pavyzdžiui, mangano, amonio, organikos junginių, nitratų ir pan. Kiekvienu individualiu atveju vandens filtrai vartotojui yra parenkami individualiai prieš tai atlikus vandens sudėties analizę. „Du mėlyni balionai” yra labai abstraktus ir dažnas filtrų apibūdinimas. Minkštinimo filtras gali būti sukomplektuotas taip, kad šalintų ne tik kalkes iš vandens, bet, pavyzdžiui, ir organikos junginius ar nitratus. Geležies pertekliaus pašalinimo sistemų gali būti bent keletas komplektų, kad iš vandens pašalintų ne tik geležį, bet, filtravimo užpildai gali skirtis, nes įranga parenkama pagal kiekvieno gręžinio ar šulinio vandens kokybės tyrimų rodmenis. Geležies pertekliaus pašalinimo ar minkštinimo filtrai ne visada tinka visiems gręžiniams ar šuliniams.

Vandens filtrai

– Kaip vyksta geležies pertekliaus pašalinimo ir vandens minkštinimo procesai filtrais? Savo vandens filtrams reguliariai naudojame specialią druską.

– Noriu atkreipti dėmesį, kad druska, kurią pilate į minkštinimo filtrą, neatlieka jokio filtravimo proceso ir neturi jokio sąlyčio su vandeniu, kurį gaunate iš čiaupo. Druska reikalinga filtro regeneracijai, paprastai kalbant, filtro užpildas sukaupia kalkes ir su druskos tirpalu jas išplauna, išleidžia į kanalizaciją.

Vandens minkštinimo filtras veikia jonų mainų principu, kai kalcio ir magnio jonai pakeičiami į natrį. Tokiu būdu iš vandens dingsta kalcis ir magnis, elementai, kurie ir sudaro kalkes. Filtrų paskirtis – surinkti vandenyje ištirpusią geležį, sieros vandenilį, manganą, mechanines priemaišas. Tai atliekama naudojant aeracijos principą. Geležies pašalinimo filtrai taip pat turi savybę – pašalinti vandenyje esančio mangano bei sieros vandenilio (nemalonaus kvapo) kiekį.

Kartą per parą, pagal pasirinktą laiką, kuomet yra mažiausias vandens suvartojimas, vykdomas filtravimo užpildo atnaujinimas (plovimas). Plovimo metu surinktos netirpios dalelės bei trivalentės geležies hidroksido junginiai pašalinami į drenažą.

Vandens taupymas

– Tokių daug vietos užimančių filtrų bute nepasistatysi. Galbūt yra bendras sprendimas daugiabučio namo gyventojams? Ar kiekvienas šią problemą turėtų spręsti individualiai?

– Yra galimybė vandens filtrą statyti visam namui ar laiptinei, pajungus prie bendro šalto vandens įvado. Tokiu atveju filtruotas vanduo būtų tiekiamas visiems gyventojams, tik reikalinga gauti visų gyventojų sutikimus.

– Ar tiesa, kad filtruotas vanduo praranda visus organizmui reikiamus mineralus?

– Filtruotas (minkštintas) vanduo nepraranda visų mineralų, tik kalcį ir magnį. Visa kita mineralizacija lieka. Vandenyje bendrai yra ištirpę nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių įvairių medžiagų. Jos visos ir lieka vandenyje. Žinoma, tai negaliotų, jei naudojami pilnos demineralizacijos filtrai. Tačiau jie dažniausiai naudojami pramonėje.

Kalcio ir magnio kiekis vandenyje yra labai mažas palyginus su rekomenduojama minimalia paros norma žmogaus organizmui. Per parą reikėtų išgerti apie 12-15 litrų vandens, kad gautumėte bent minimalią magnio paros normą.

Vandens filtrai

– Namuose įsirengėme „atbulinio osmoso sistemą” geriamam vandeniui. Jis turi ypatingą filtravimo sistemą, sudarytą iš keturių filtrų. Patikslinkite, prašau, kaip veikia ši sistema?

– Atbulinio osmoso sistemos gali būti kelių skirtingų komplektacijų. Jūsų minima yra su mineralizacijos kasete, kuri atstato per pirminius valymo etapus pašalintus mineralus. Atbulinio osmoso sistemos veikia šiuo principu:

  • Pirmiausia vyksta mechaninis valymas, kurio metu mechaninio polipropileno pluošto filtro pagalba atskiriamos ir sulaikomos nuosėdos: smėlis, žvyras, dumblas, rūdys ir kt.
  • Antruoju etapu vanduo prateka pro granuliuotos anglies filtrą. Čia sulaikomas chloras ir organiniai junginiai.
  • Trečiuoju valymo etapu vanduo prateka pro specialią membraną. Taip išvalomos likusios kenksmingos medžiagos. Moderni uždaros membranos technologija užkerta kelią mikrobiologiškai užteršti filtrus.
  • Ketvirtas žingsnis – kokoso riešuto drožlių anglies filtras, kuris „AquaWhite“ sistemoje yra tris kartus didesnis negu klasikinėse sistemose, suteikia tyro kalnų šaltinio vandens skonį.
  • Penktuoju etapu mineralizuoto filtro pagalba, vanduo prisotinamas reikalingų bei naudingų žmogaus organizmui medžiagų.

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)