Lietuviai kelia vis daugiau reikalavimų jų aplinkoje vystomiems NT projektams. Žmonės aktyviai įsitraukia į jų miestuose statomų objektų planavimą, o NT plėtotojai stengiasi įrodyti, kad seka tendencijas ir konkuruoja tarpusavyje, kuris išvystys originalesnį projektą. „Darnios plėtros akademija“ šiemet jau penkioliktą kartą organizavo geriausių NT projektų konkursą „Už darnią plėtrą“ ir po ilgų architektų, inžinierių ir NT ekspertų diskusijų išrinkti 3 geriausi NT projektai jau įgyvendintų projektų kategorijoje ir vienas ateities projektų kategorijoje. Vienam iš dalyvių atiteko specialus konkurso informacinio partnerio portalo „Delfi“ įsteigtas „Publikos prizas“.

Geriausiu projektu gyvenamosios paskirties kategorijoje pripažintas NT plėtros bendrovės „YIT Lietuva“ įgyvendintas projektas „Matau Vilnių“ (projekto vadovas: Kęstutis Kisielius, architektas Džiugas Kisielius). Bendrovės „Merko statyba“ pastatytas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariatas apdovanotas kaip geriausias visuomeninės paskirties objektas (architektas – Sigitas Kuncevičius (Sigito Kuncevičiaus projektavimo firma), projekto vadovas – Jūratė Rutkauskienė). Naujai atgimęs žymusis viešbutis ir restoranas „Neringa“ tapo laimėtoju komercinės NT paskirties kategorijoje. Už jo rekonstrukciją atsakinga buvo „Merko statyba“, architektas – Alvidas Songaila, projekto vadovas – Žilvinas Pakutinskas. Ateities projektu pripažintas projektas „Viešnagė“ Palangoje, kurį įgyvendina „Lumont“ įmonių grupei priklausanti bendrovė „Hanika“ (architektas – Donatas Rakauskas).

Konkurso Už darnią plėtrą apdovanojimai 2022

Išskirtinis „Publikos prizas“ atiteko daugiausiai portalo „Delfi“ skaitytojų balsų sulaukusiam co-living ir co-working projektui „Chapters“, kurį vystė NT bendrovė „Baltic Asset Management“ (Architektas – Vytautas Augustinavičius, projektuotojai – MB „2 Bricks“).

Portalas „Delfi“ jau antrus metus yra konkurso „Už darnią plėtrą“ informacinis partneris. Konkurso metu yra ne tik vertinami konkurse dalyvaujantys projektai, iš kurių vėliau išrenkami geriausieji, bet ir nagrinėjamos visuomenei aktualios darnios, tvarios NT plėtros, būsto ir komercinės paskirties NT rinkų temos. Su jomis susijusias publikacijas galite rasti portale „Delfi“. Pati plėtodama projektą „Tvari Lietuva“ žiniasklaidos priemonė nuolat kalba apie kokybišką architektūrą ir darnų miestų vystymąsi.

Šių metų konkursas „Už darnią plėtrą“ buvo skirtas tvarumo, pastatų energinio efektyvumo problematikai. Taip pat daug dėmesio skirta vertinant projektų architektūrinę kokybę, kiek dėmesio skirta darniai projekto plėtrai, prisitaikymui prie vietovėje jau buvusios aplinkos. Konkurso komisijos pirmininkas, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Mindaugas Statulevičius pabrėžia, kad šiųmetinis konkursas pratęsė jau penkioliktus metus skaičiuojamas tradicijas lankyti ir su savo sričių profesionalų pagalba įvertinti tą projektų derlių, kuris „uždera“ kasmet Lietuvoje. Jo teigimu, svarbiausias šių metų projekto akcentas – vystytojų drąsa statyti juos vis dar vejantis karo Ukrainoje ir koronaviruso pandemijos iššūkiams.

Konkurso Už darnią plėtrą apdovanojimai 2022

„Mano akcentas šiems metams – drąsa prisiimti iššūkius ir tai ypač atspindėta laimėjusiuose projektuose, kurie pradėti įgyvendinti koronaviruso nežinomybės metu, transformuojant erdves ir pastatus miestų centruose arba imantis plėtoti etapais didesnes teritorijas. Ne vienas šiemet vertintas projektas neoficialiai jo plėtotojų įvardintas kaip etalonas kitiems jų projektams“, – komentuoja M. Statulevičius.

Konkursas atskleidė būsto objektų dominavimą

Šiemet konkurso apdovanojimų ceremonija vyko restorane „Neringa“. Konkurso komisijos narė architektė, urbanistė dr. Dalia Bardauskienė sako, kad ne veltui viešbutis „Neringa“ šiemet pelnė vieną iš nugalėtojų statulėlių.

„Nuotaiką kėlė prieš daugelį metų brolių Nasvyčių suprojektuoto, dabar atgimusio „Neringos“ restorano jauki aplinka. Ne veltui šis objektas šiemet tapo vienu iš nugalėtoju, nes kultūros paveldo objektų restauravimo, atgaivinimo objektų būna nedažnai. Šių metų konkursas atskleidė būsto dominavimą rinkoje ir tai, kad šio segmento kokybė pakilusi dar aukščiau. Todėl išrinkti nugalėtoją buvo sunku, teko ieškoti įspūdingų detalių: kultūros paveldo „perliukų“, vietos konteksto improvizacijos, draugiškos paslaugos bendruomenėms, kt.). Malonus blyksnis – Vilniaus miesto savivaldybės padėka UAB „Homa“ už tai, kad vystytojai profesionaliai, suderinę ir žmonių, ir gamtos reikmes prie Gilužio ežero sukūrė jaukią, estetišką rekreacinę erdvę. Konkurso metu pastebėjau, kad dar ne visi vystytojai aplinkos tvarkymui ir želdinimui skiria pakankamą dėmesį. Noriu tikėti, kad ateityje dėmesys gamtai, želdinimui taps gerąja tradicija, prisidedančia prie klimato kaitos iššūkių“, – komentuoja komisijos narė.

Konkurso Už darnią plėtrą apdovanojimai 2022

Lietuvos statybininkų asociacijos ekspertas Alvydas Kvedaravičius akcentuoja, kad bendra pristatytų objektų tendencija demonstruoja tvarkingą statinių ir teritorijų užbaigtumą bei logiškus techninius sprendinius. Pastatų konstrukcijose naudojamos ilgalaikės ir tvarios medžiagos, tai užtikrina pastatų ilgaamžiškumą.

„Reikėtų atkreipti dėmesį kai kuriuos pastatus, teritorijos išsaugojimą, inžinerinius sprendinius, tausojančius aplinką – visa tai atspindi šių metų konkurso laureatai. Taip pat įdomūs bei sveikintini sprendimai, susiję su gamta ir vandens telkiniu Vilniuje Pilaitėje“, – vardija A. Kvedaravičius.

Konkurso komisijos narys AB „Swedbank“ Nekilnojamojo turto klientų skyriaus vadovas Martynas Trimonis sako, kad išrinkti konkurso nugalėtojus nebuvo lengva, nes dalyvavo tikrai daug stiprių projektų.

„Visgi, laimėtojai turėjo itin išreikštas stipriąsias savybes. Policijos komisariato pastatas Kaune – techninius sprendinius užtikrinančius itin ekonomišką pastato eksploataciją bei visos pastatui reikalingos energijos gamybą. Viešbutis „Neringa“ Vilniuje – architektūrinio paveldo išsaugojimą ir integravimą į naują statinį bei puikų viešbučio atitikimą rinkos poreikiams. Būsto projektas „Matau Vilnių“ - atvirumą miesto gyventojams, puikią integraciją į išskirtinę landšafto situaciją, architektūrinius sprendinius bei pagarbą kultūriniam paveldui. Ateities projektu pripažintas gyvenamasis projektas „Viešnagė“ Palangoje išsiskyrė architektūriniais bei techniniais sprendiniais ir darnia integracija į parką. Pagyrimo tikrai nusipelno ir co-living projektas „Chapters“ Vilniuje, kuris yra puikus pavyzdys, kaip pritaikius inovatyvų verslo modelį, galima sėkmingai pertvarkyti pastatą naujam gyvenimui bei puikiai atitikti besitransformuojančius apgyvendinimo rinkos poreikius“, – pažymi M. Trimonis.

Paraiškas konkursui galėjo teikti visi NT plėtotojai. Šiais metais konkurso rengėjai gavo 16 paraiškų (6 iš jų – Ateities projekto nominacijai). Paraiškos pateiktos iš Vilniaus, Kauno, Palangos, Šiaulių. Du mėnesius (rugsėjį ir spalį) 10 komisijos narių važiavo savo akimis pamatyti ir įvertinti kiekvieną konkurse dalyvaujantį projektą. Savo balsą už patikusį projektą galėjo atiduoti ir kiekvienas „Delfi būstas“ skaitytojas.

Pagrindiniai konkurso „Už darnią plėtrą“ vertinimo kriterijai:

  • NT objekto koncepcijos atitikimas darnios urbanistinės plėtros, gyvenimo kokybės sukūrimo tikslams;
  • Architektūros kokybė;
  • Pagarba gamtai bei kultūros paveldui;
  • Pažangūs sprendimai projektavime ir statyboje, technologinis inovatyvumas ir išskirtinumas;
  • Energinio efektyvumo, išteklių tausojimo sprendiniai;
  • Projekto atitikimas nekilnojamojo turto rinkos poreikiams, ekonominis projekto naudingumas, kuriant pridėtinę vertę vietos ekonomikai;
  • Organizacijos reputacija visuomenėje ir verslo etika.


Viešo, visiems NT plėtotojams atviro konkurso „Už darnią plėtrą“ tikslai – puoselėti darnios plėtros idėjas, atkreipti visuomenės dėmesį ir pristatyti geriausius nekilnojamojo turto plėtotojų projektus, skatinti bendradarbiavimą tarp verslo, mokslo, valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų.

Konkurso komisija:

  • Mindaugas Statulevičius, LNTPA prezidentas, komisijos pirmininkas;
  • Dr. Dalia Bardauskienė, Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiojo miesto architekto patarėja, ISOCARP – tarptautinės urbanistų ir architektų bendruomenės narė;
  • Alvydas Kvedaravičius, Lietuvos statybininkų asociacijos ekspertas, UAB „YIT Lietuva“ NT plėtros skyriaus vadovas;
  • Doc. Linas Naujokaitis, Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus skyriaus valdybos narys, Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto Architektūros fakulteto docentas;
  • Prof. Habil. Dr. Vytautas Martinaitis, Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto pastatų energetikos katedros profesorius;
  • Martynas Trimonis, AB „Swedbank“ Nekilnojamojo turto klientų skyriaus vadovas;
  • Evelina Povilaitytė, „Verslo žinių“ NT rubrikos redaktorė;
  • Justina Maciūnaitė, DELFI Būstas rubrikos redaktorė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją