Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) penkioliktą kartą organizuojamame konkurse „Už darnią plėtrą“ dalyvauja NT plėtotojai, kurie įsitikinę, kad jų išvystytas gyvenamasis arba komercinės paskirties objektas (arba kompleksas) vertas geriausio NT projekto vardo. Pagrindiniai konkurso tikslai – įvertinti naujus NT projektus skirtingose kategorijose, kelti kokybės kartelę plėtotojams ir šviesti pirkėjus puoselėjant darnios plėtros idėjas.

Paraiškas konkursui galėjo teikti visi NT plėtotojai. Šiais metais konkurso rengėjai gavo 16 paraiškų (6 iš jų – Ateities projekto nominacijai). Paraiškos pateiktos iš Vilniaus, Kauno, Palangos, Šiaulių. Du mėnesius (rugsėjį ir spalį) 10 komisijos narių važiavo savo akimis pamatyti ir įvertinti kiekvieną konkurse dalyvaujantį projektą. „Delfi būstas“ antrus metus prisideda viešinant konkurse dalyvaujančius projektus ir kviečia savo skaitytojus ne tik balsuoti už labiausiai patinkančius, bet ir išreikšti savo nuomonę apie šiandienę situaciją NT rinkoje.

Balsuoti už kandidatus „Ateities projekto“ prizui galimybės nebus dėl objektyvių priežasčių: dar neaišku, ar projektai bus įgyvendinti, ar jie bus įgyvendinti tokie, kokie numatyti. Kad projektas galėtų kandidatuoti išvystyto objekto kategorijai, jam reikia būti eksploatuojama bent metus. Šiai kategorijai nugalėtoją rinks ekspertų komisiją, kurią sudaro architektai, urbanistai ir NT ekspertai. Tačiau kokių tikslų šiandien planuoja siekti NT vystytojai, sužinoti ir pamatyti smalsu, todėl jūsų dėmesiui – konkurse dalyvaujantys „Ateities projektai“. Balsuoti už geriausią NT projektą galite ČIA.

„Youston“ (UAB „Baltic Asset Management“), Vilnius

Projekto architektė – Regina Venckievič, statinio projekto vadovas – Paulius Ptašinskas. Tai yra viešbučio paskirties pastatas. Projekto aprašyme teigiama, kad „Youston“ projektas yra seno pastato atnaujinimas ir prikėlimas naujam gyvenimui. Bus įrengta bendro naudojimo erdvė – gyventojai turės bendro naudojimo daiktus, pvz., dulkių siurblys, paspirtukai, grilis ir kt. Toks sprendimas skatins tvarumą, daiktų dalinimąsį ir kitokį požiūrį į vartojimo problemas. Taip pat gyventojai turės bendras poilsio erdves, kino teatrą ir pramogų zoną. Projektas yra miesto centrinėje dalyje – Smolensko g. todėl jo gyventojai galės rinktis kitokias keliones į darbą, kur automobilius keis paspirtukai, dviračiai ar netgi ėjimas pėsčiomis. Projekte ypatingas dėmesys bus skiriamas gyventojams ir jų gyvenimo patogumui – nuomininkų komfortu rūpinsis nuomininkų asistentas, kuris užtikrins ne tik komfortišką kasdienybę, bet ir padės greitai bei sklandžiai integruotis į miestą atvykstantiems svečiams. Nuomininkų patogumui projekte suplanuota pirtis, kino salė, žaidimų, laisvalaikio ir pramogų erdvės.

„Link ten“ (UAB „Citus“), Vilnius

Projekto autoriai – UAB „2 Bricks | Architects“ (Vytautas Augustinavičius, Sigita Lapienytė, Egidijus Marcikonis). Energinė klasė – A+. Tai – gyvenamosios paskirties daugiabučiai. Projekto aprašyme teigiama, kad projektas kyla sparčiausiai besivystančiame sostinės Šnipiškių mikrorajone. Jis vizualiai užbaigia Linkmenų bei Utenos gatvių sankryžą, žymi šios rajono dalies modernėjimą, atsinaujinimą ir įsiliejimą į modernios sostinės urbanistinį audinį. Projekte gyventojai ras kokybiškai ir stilingai įrengtą kiemo erdvę, kurioje galės ilsėtis bei dirbti, o visiškai pabėgti nuo darbų bus galima beveik baigtame Neries senvagės slėnio parke.

„Nemunas“ (UAB „Citus“), Druskininkai

Projektuotojų komanda UAB ‚Archas“: Gintaras Čepurna, Tomas Kuleša, Neringa Sobeščukaitė ir Jolita Slendzoka. Pastato paskirtis – poilsio. Aprašyme teigiama, kad Druskininkų centre pastatytą ir legenda tapusį NEMUNĄ bendrovė ketina pažadinti antram gyvenimui. Aplink – parkai, restoranai, gydyklos ir kitos turistų bei poilsiautojų pamėgtos vietos. Projektas bus plėtojamas trimis etapais: I etapu (A ir B korpusuose) į pasiūlą bus paleisti 372 poilsio paskirties apartamentai. Šio projekto išskirtinumas – įrengiamas eksploatuojamas pastato stogas. Nuo jo 11 aukšto – miesto panorama. Planuojama įkurti vandens zoną su baseinu ir sūkurine vonia, barą, restoraną, apžvalgos aikšteles, bendras ir privačias terasas bei kino ekraną. Pirmajame aukšte numatoma įrengti erdves darbui ir poilsiui, vaikų žaidimų kambarį, sporto salę.

„Visi savi“ (UAB „Citus“), Vilnius

Projektavimo sprendimai – Lauras Paulauskas. Paskirtis – gyvenamoji ir prekybos. Energinė klasė – A ++. Teigiama, kad jis yra vienas pirmųjų projektų, atitinkančių 10 architektūrinių Vilniaus miesto taisyklių. Šalia 47 hektarų Visorių miško kaimynystė. Ypatingas dėmesys skiriamas detalėms, kuriančioms komforto jausmą: saugus patekimas į teritoriją, vakarinis apšvietimas, patogus judėjimas kieme ir laiptinėse, laisvalaikio galimybės namų kieme, pro langus atsiveriantys miško vaizdai, skirtingi butų suplanavimai ir daugybė kitų dalykų.

„Viešnagė“ („Lumont“ įmonių grupė (UAB Hanika)), Palanga

Architektas – Donatas Rakauskas. Poilsio paskirties projektas, kurio energinė klasė – A +.

Aprašyme teigiama, kad projekto įgyvendinimui itin jautri ir tankiai ilgaamžėmis pušimis apželdinta teritorija pareikalavo ypatingo dėmesio. Pagrindinis komandos iškeltas tikslas – užtikrinti teritorijos patrauklumą, todėl medžių sklype išsaugojimas tapo esminiu prioritetu rengiant projektą. Įgyvendinus visus statybos darbus pastatai savo formomis teritorijoje preciziškai įsilies tarp juos supančių pušų, o kartu su išskirtiniais techniniais ir medžiagiškumo sprendimais sukurs vientisą bei su aplinka harmoningai derantį vaizdą.
Visa nedidelio tūrio atskirų pastatų architektūrinė idėja gimė apibrėžiant apie kiekvieną saugotiną medį 5 metrų spindulį ir užstatant tik laisvas nuo želdinių vietas taip, kad kiekvieni apartamentai pasiūlytų optimalų privatumą. Visos projekte naudojamos medžiagos pasižymi ilgaamžiškumu, natūralumu bei ekologija, sukuriant sinergiją su pastatus supančiomis ilgaamžėmis pušimis.

Siekiant išsaugoti kuo daugiau žalumos, projekte buvo visiškai atsisakyta antžeminių automobilių stovėjimo vietų ir suprojektuota požeminė dviejų aukštų aikštelė, kurioje tilps visi automobiliai. Kiekvieni apartamentai turės itin erdvius balkonus arba terasas, kurių dydžiai sieks net iki 44 kv.m. Pastatai naudos ekologišką geoterminį šildymą, o apartamentuose bus naudojama itin pažangi termiškai aktyvuotų paviršių (TAP) sistema patalpų šildymui ir vėsinimui.

„Algirdo 3” (UAB „Realco“), Vilnius

Projekto vadovas: Tadas Černauskas. Pastato paskirtis – gyvenamoji. Aprašyme rašoma, kad beveik 0,5 ha ploto sklype suprojektuotam kompleksui būdingi netipiniai architektūriniai sprendimai, kurie projekto naujakuriams užtikrins privatumą ir ypatingą aurą. Naujamiestyje matomas perimetrinio užstatymo principas leidžia iš pastatų sukurti uždarą, tačiau erdvų vidinį kiemą su atskiromis funkcinėmis zonomis. Daug investuojama į apželdinimo sprendimus – vidiniame kieme formuojama gausiai apželdinta anglišką sodą primenanti erdvė, specialūs želdynai numatyti projekto terasose. Pastatų vidaus bei išorės apdailoje naudojamos kokybiškos natūralios medžiagos garantuos projekto ilgaamžiškumą ir modernumą, o ypatingas dėmesys garso izoliacijai – gyvenimo komfortą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją