Tokia architektūra pasirinkta neatsitiktinai

Naujo mokyklos pastato koncepciją ir architektūrą sukūrė architektūros studijos „Formatas A1“ kūrybinė grupė, vadovaujama architekto Lino Naujokaičio. Mokyklos architektūrinė urbanistinė koncepcija paremta atvirumo idėja. Atvirumas miestui, atvirumas supančiam parkui. „Tai mokykla parke ir parkas mokykloje“, laidoje kartoja architektas Linas Naujokaitis, kuris akcentuoja, kad kurti mokyklą vaikams – viena didžiausių atsakomybių.

„Mes tikimės, kad mokyklos pastato architektūrinė idėja jaučiama ir matoma. Pagrindinės idėjos yra mokyklos atvirumas miestui ir, svarbiausia, parkui, kuris yra visai šalia mokyklos, kadangi ji stovi regioninio parko teritorijoje. Architektūra stengiamės maksimaliai atsiverti į gamtą. <...> Nuėjus į bet kurią klasę bus galima pamatyti pro langus atsiveriančius parko vaizdus, gražų gamtos paveikslą. <...> Mokyklos konceptas telpa į kelis žodžius – „Mokykla parke ir parkas mokykloje“, – pabrėžia L. Naujokaitis.

Tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje (AISV nuotr,)

Architekto teigimu, mokyklos fasadas yra labai reikšmingas jos elementas, ta pati vokiška keramika yra naudojama ne tik fasado sienoms, bet ir stogui. Taip projektuojamas penktasis fasadas.

„Mokyklai tokia mintis yra labai svarbi, nes vis tik tai yra mokymo įstaiga. Jau pats pastatas yra edukacinis ir erdviniai sprendimai nėra standartiniai, tai jaunam žmogui įsimena ilgam. Erdvės leidžia jaunam žmogui suvokti, kur jis yra, jaustis kitaip nei eilinėje mokykloje“, – sako L. Naujokaitis ir sutinka, kad projektuoti mokyklą, kurioje kasdien laiką leidžia vaikai, yra didelė ne tik architektūrinė, bet ir moralinė atsakomybė. Būtent todėl čia negailėta netipinių erdvių planavimo sprendimų. Tiesa, juos nulėmė ir pats sklypas, kuriame stovi mokykla.

Gamta veržiasi pro langus

Mokyklos interjero sprendimų ieškojusi architektė Eglė Naujokaitytė sako, kad mokyklos patalpos tiesiog alsuoja ramybe: natūralių medžiagų ir gamtai artimų spalvų gausa verčia vaikus pajusti, kad jie mokosi šalia gamtos.

„Visų pirma paties pastato kompozicija buvo derinama prie aplinkos, kurioje mokykla dabar stovi. Tai nebuvo lengva, nes erdvė čia – gana suspausta. Atrodo, kad gamta tiesiog veržiasi pro langus į pastato vidų. Tačiau tai virto privalumu ir lėmė tam tikrus interjero sprendimus“, – pažymi E. Naujokaitytė.

Tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje (AISV nuotr,)

Architektė tęsia, kad mokyklos interjere vyrauja natūralios medžiagos, gamtai artimi spalviniai sprendimai. Ryškesnės spalvos mokyklos patalpos – kaip akcentai, kurie skirti kiekvienos patalpos komunikacijai su mokiniais. Didžiausias iššūkis, anot jos, buvo gana sudėtinga planinė mokyklos struktūra.

„Žinoma, ji padovanojo ir geruosius sprendimus, suteikė ir originalumo, nes praktiškai nė vieno kampo čia nėra stataus. Beveik prie kiekvieno kampo čia reikėjo padirbėti, reikėjo sugalvoti, kaip juos išpildyti“, – prisimena E. Naujokaitytė.

Tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje (AISV nuotr,)

Vaikai mokyklą pamilo

Tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje įsikūrė beveik prieš 30 metų. Šiandien čia mokosi 29 tautybių vaikai iš įvairių pasaulio valstybių. Pamokos čia vyksta anglų kalba, tačiau vaikai gali mokytis ir kitų užsienio kalbų. Mokykloje, kurioje lankėsi „Keturių sienų“ komanda mokosi vaikai iki 5 klasės, vyresnieji turi savo atskirą mokyklą pastatą taip pat Vilniuje, tačiau kitame mikrorajone. Šis naujas mokyklos pastatas pirmuosius svečius priėmė visai neseniai – spalio mėnesį. Tačiau mokyklos priėmimų vadovė Danguolė Kiznienė sako matanti, kad vaikai jau priprato prie naujų mokyklos patalpų, čia jaučiais saugiai ir jaukiai.

„Žmonės, kurie mokykloje nedirba, pastebėjo, kad vaikai tiesiog bėga į mokyklą. Vaikai čia jaučiasi puikiai ir mums tai labai svarbu, kad vaikai mokytųsi ne tik akademinius dalykus, bet ir psichologiškai jaustųsi saugiai. Šios mokyklos nuostabios, naujos erdvės tai užtikrina“, – sako pašnekovė.

Tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje (AISV nuotr,)

Plačios palangės, ant kurių galima prigulti, prisėsti, ruošti namų darbus ar skaityti, erdvi biblioteka, parkas už lango – tik maža dalis t, kuo gali džiaugtis naujos, modernios mokyklos mokiniai. Mokykla privati, todėl tikrai ne kiekvienas vaikas turi galimybę visa tai pamatyti, tačiau reikia palinkėti, kad valstybinės mokyklos turėtų šansą semtis įkvėpimo ir bent keletą idėjų pritaikyti savo patalpose. Juk mokykla – pirmoji jauno žmogaus pasaulio pažinimo stotelė.

Po mokyklą kviečiame pasižvalgyti laidoje „Keturios sienos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją