Nepaisant visų negandų per pastaruosius kelerius metus Lietuvos didmiesčiuose atsirado ne vienas naujas gyvenamasis ir komercinis, visuomeninis projektas. Nors mūsų šalyje vis dar atsiranda išdygsta abejotinos architektūrinės ir techninės kokybės daugiabučių, neretai dar ir įgrūstų tarp senos statybos namų, nesilaikant racionalių atstumų nuo kitų pastatų, ekspertai sako, kad vis tik turėtume pripažinti – Lietuva daro pažangą NT srityje ir kasmet mūsų valstybė atsiranda projektų, kurie verti geriausio vardo.

Geriausias NT projektas kasmet renkamas NT projektų konkurse „Už darnią plėtrą“. Šiemet konkursas vyksta jau 15 kartą ir jį organizuoja Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija (LNTPA) kartu su Darnios plėtros akademija. Konkurse renkamas geriausias NT projektas gyvenamojo, komercinio, visuomeninio ir daugiafunkcinio projekto kategorijose, kuris buvo įgyvendintas per pastaruosius metus.

Šiais metais konkurso rengėjai gavo 16 paraiškų (6 iš jų – Ateities projekto nominacijai). Konkurse šiemet dalyvauja:

Jau pastatyti projektai:

Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (UAB „Merko“ statyba);

Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (UAB „Merko“ statyba)

Viešbutis „Neringa“ (UAB „Merko“ statyba);

Viešbutis „Neringa“ (UAB „Merko“ statyba)

Vanagupės parkas (UAB „Eigera“, „Lumont“ įmonių grupė);

Vanagupės parkas (UAB „Eigera“, „Lumont“ įmonių grupė)

„Raitininkų sodas“ (UAB „YIT Lietuva“);

„Raitininkų sodas“ (UAB „YIT Lietuva“)

„Matau Vilnių“ (UAB „YIT Lietuva“);

„Matau Vilnių“ (UAB „YIT Lietuva“)

„Gilužio rivjera“ (UAB „HOMA“);

 „Gilužio rivjera“ (UAB „HOMA“)

Mindaugo Baltas lapas (I ir II etapai) (UAB „Eika“);

Mindaugo Baltas lapas (I ir II etapai) (UAB „Eika“)

„Būk čia“ (UAB „Citus“);

„Būk čia“ (UAB „Citus“)

„Chapters“ (UAB „Baltic Asset Management“)

„Chapters“ (UAB „Baltic Asset Management“)

UAB „BAR Baltic Production“ (2L Architects).

UAB „BAR Baltic Production“ (2L  Architects) (A. Rakauskaitės nuotr.)

Ateities projektai:

„Algirdo 3” (UAB „Realco”);

„Algirdo 3” (UAB „Realco”)

Viešnagė (UAB „Hanika“, „Lumont“ įmonių grupė);

Viešnagė (UAB „Hanika“, „Lumont“ įmonių grupė)

„Visi savi“ (UAB „CITUS“);

„Visi savi“ (UAB „CITUS“)

„Nemunas“ (UAB „CITUS“);

„Nemunas“ (UAB „CITUS“)

„Link ten“ (UAB „CITUS“);

„Link ten“  (UAB „CITUS“)

„Youston“ (UAB „Baltic Asset Management“).

„Youston“ (UAB „Baltic Asset Management“)

Įvertino NT plėtros situaciją

Konkurse dalyvaujančius projektus komisija aplanko ir susipažįsta su jų architektūros, techniniais sprendimais, domisi, kaip čia juose jaučiasi gyventojai, darbuotojai. Šie metai netapo išimtimi: visi projektai aplankyti ir jau netrukus komisija rinksis į posėdį, kuriam spręs, kurie projektai labiausiai nusipelnė prizų.

LNTPA vadovas ir konkurso komisijos pirmininkas Mindaugas Statulevičius sako, kad šių metų konkursas „Už darnią plėtrą“ dėlioja stiprius klimato kaitos akcentus NT projektų įgyvendinimo kontekste.

„Darni NT plėtra ir klimato kaita yra neatsiejami dalykai. NT plėtotojai, statydami naujus statinius, vystydami infrastruktūrą, skirdami dėmesį želdiniams, kuria žmogaus gyvenamąją aplinką, tuo pačiu - lemia ir jo gyvenimo būdą. Kuo tvaresnius sprendimus pasiūlo statytojas, tuo draugiškesnį aplinkai gyvenimą gyvena žmogus“, – sako M. Statulevičius.

Mindaugas Statulevičius

Jis įvertino ir šių metų pretendentus dėl geriausio vardo: „Pasiektas toks kokybės lygis, kad kai kurie NT plėtotojai leidžia sau konkuruoti patiems su savimi. Yra projektų, kurių įgyvendinimo kartelė iškelta kur kas aukščiau nei to tiksi patys užsakovai. Stebima maksimali siekiamybė sukurti saugią, tvarią gyvenamąją aplinką, kuri burtų projektų gyventojus į aktyvias bendruomenes, atlieptų jų poreikius bei gyvenimo būdą. Norisi akcentuoti vystytojų pagarbą paveldo išsaugojimui, pastatų istoriniam unikalumui, taip sukuriant objektams pridėtinę vertę. Pažymėtinas momentas – kai kurių NT plėtotojų strateginiai veiklos krypčių išsigryninimas: vystytojai identifikuoja stipriąsias savo veiklos puses ir kryptingai veikia jų rėmuose. Augant NT projektų kokybinėms apimtis lygiagrečiai kyla ir komisijos vertinimo kartelė.“

Architektė, ISOCARP – tarptautinės urbanistų ir architektų bendruomenės narė Dr. Dalia Bardauskienė sako, kad šiemet įspūdį daro tai, kad vystytojai didelį dėmesį skiria vietos ir konteksto analizei. Surastus išskirtinumo bruožus išradingai panaudoja vystymo koncepcijoje.

„Pagirtini teritorijos tvarkymo bei želdinimo sprendimai. Gal todėl ten, kur aplinka skurdi, nukenčia objekto bendras vertinimas. Nes vien gera architektūra, šiuolaikiškos technologijos be želdynų nedaro gero estetinio įspūdžio, netarnauja klimato kaitos stabdymui ir darnaus vystymui“, – pabrėžia architektė.

Dalia Bardauskienė

Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus skyriaus valdybos narys, Vilnius Tech Architektūros fakulteto docentas Linas Naujokaitis priduria, kad šių metų konkurso dalyviai – labai skirtingi. Pavyzdžiui, Vilniaus projektai ir šiemet pademonstravo stabilumą, tačiau, pasak L. Naujokaičio, įdomumo jiems pritrūko.

„Kaunas – kuklus, tačiau vėl inovatyvus, o pajūris – bandantis nustebinti ir prasibrauti. Matyt, nekilnojamojo turto kainų kilimas pajūryje paskatino kai kuriais atvejais įspūdingas investicijas“, – sako architektas.

Linas Naujokaitis

Balsuoti galės ir skaitytojai

Šių metų konkurso „Už darnią plėtrą“ pagrindinė žinutė potencialiems dalyviams, miestui ir miestiečiams – kurkime klimatui neutralius miestus su humaniška aplinka, žaluma, tvariu judumu. Būtent tokia yra darnios NT plėtros esminė siekiamybė šiandien.

Tradiciškai savo mėgstamiausią projektą renka ir konkurso partnerio – naujienų portalo Delfi skaitytojai, kurie konkurso rubrikoje galės balsuoti už labiausiai patikusį objektą. Delfi jau antrus metus yra projekto informaciniai partneriai ir kvies ne tik rinkti geriausius NT projektus, bet ir gvildens NT sektoriaus problemas. Pati plėtodama projektą „Tvari Lietuva“ žiniasklaidos priemonė nuolat kalba apie kokybišką architektūrą ir darnų miestų vystymąsi.

Pagrindiniai konkurso „Už darnią plėtrą“ vertinimo kriterijai:

  • NT objekto koncepcijos atitikimas darnios urbanistinės plėtros, gyvenimo kokybės sukūrimo tikslams;
  • Architektūros kokybė;
  • Pagarba gamtai bei kultūros paveldui;
  • Pažangūs sprendimai projektavime ir statyboje, technologinis inovatyvumas ir išskirtinumas;
  • Energinio efektyvumo, išteklių tausojimo sprendiniai;
  • Projekto atitikimas nekilnojamojo turto rinkos poreikiams, ekonominis projekto naudingumas, kuriant pridėtinę vertę vietos ekonomikai;
  • Organizacijos reputacija visuomenėje ir verslo etika.

Konkurse gali dalyvauti visi NT plėtotojai, jau įgyvendinę projektus Lietuvoje. Dar vystomi projektai gali siekti Ateities projekto apdovanojimo. Viešo, visiems NT plėtotojams atviro konkurso „Už darnią plėtrą“ tikslai – puoselėti darnios plėtros idėjas, atkreipti visuomenės dėmesį ir pristatyti geriausius nekilnojamojo turto plėtotojų projektus, skatinti bendradarbiavimą tarp verslo, mokslo, valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų.

Konkurso komisija:

  • Mindaugas Statulevičius, LNTPA prezidentas, komisijos pirmininkas;
  • Daiva Veličkaitė – Matusevičė, LR Aplinkos viceministrė;
  • Dr. Dalia Bardauskienė, Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiojo miesto architekto patarėja, ISOCARP – tarptautinės urbanistų ir architektų bendruomenės narė;
  • Alvydas Kvedaravičius, Lietuvos statybininkų asociacijos ekspertas, UAB „YIT Lietuva“ NT plėtros skyriaus vadovas;
  • Doc. Linas Naujokaitis, Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus skyriaus valdybos narys, Vilnius Tech Architektūros fakulteto docentas;
  • Prof. Habil. Dr. Vytautas Martinaitis, Vilnius Tech pastatų energetikos katedros profesorius;
  • Martynas Trimonis, AB „Swedbank“ Nekilnojamojo turto klientų skyriaus vadovas;
  • Evelina Povilaitytė, „Verslo žinių“ NT rubrikos redaktorė;
  • Justina Maciūnaitė, DELFI Būstas rubrikos redaktorė.


Praėjusių metų konkurso „Už darnią plėtrą“ geriausius projektus rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją