Tarpukario architektūros perlas

Kauno centrinis paštas dabartinę Laisvės alėją papuošė 1930-1931 metais. Tai architekto Felikso Vizbaro šedevras, kuriame elegantiškai dera tarptautinis modernizmas ir tautinio stiliaus dekoro elementai. Pradėti statyti dviejų nepriklausomybės dešimtmečių sandūroje rūmai atspindi ir pirmojo dešimtmečio tautinio stiliaus architektūroje paieškas, ir antrojo dešimtmečio modernumo bei funkcionalumo siekius. Šiuo metu Kauno paštas jau atlieka kitą užduotį – yra kultūros ir meno vieta.

„Architektūriškai šis pastatas yra tautinio modernizmo stilistikos, o ją galima atpažinti fasade, pavyzdžiui, langai dekoruoti geometrinėmis juostomis, kurios primena tautinių juostų diržus. Modernizmą fasade žymi apvalių formų langai, plokščias stogas, kuris taip pat funkcionavo kaip terasa. Tuo metu pašto darbuotojai jau turėjo galimybę laiką leisti terasoje ant stogo“, – pasakoja Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022 koordinatorė Monika Pociūtė.

Kauno centrinis paštas (G. Česonio nuotr.)

Architektūrinę laikmečio prabangą žymi ir pačiame pašto pastato viršuje, ant fasado pakabintas elektrinis laikrodis, kuris ir šiandien kauniečiams padeda sekti laiką.

Kauno centrinio pašto vidus – taip pat įspūdingas. Išlikę originalūs ano laikmečio interjero sprendimai žavi ir stebina. M. Pociūtė aprodė ir trumpai papasakojo, ką mena pašto patalpos.

„Pirmiausia atkreipkime dėmesį į grindinį, kuris primena austo audinio raštą. Vizbaras norėjo įkvėpti žmones ir pakviesti juos jausti pilietiškumą, tautiškumą ir pasididžiavimą savo lietuvybe bei tradicijomis. Įdomu tai, kad foje yra lentelė, kurioje iškalti visų, prisidėjusių prie šio projekto, vardai ir pavardės. F. Vizbaras norėjo įtraukti visus, kurie dalyvavo šiame projekte“, – pažymi pašnekovė.

Pasakodama pašnekovė kviečia pakelti galvas į pašto lubas, kurios yra dekoruotos ypač gražiai. Jos žaismingos, kelių atspalvių, o tai kuria gerą nuotaiką. 20 amžiaus pradžią mena ir pašto durys – ir laiko, ir vidaus, taip pat kolonos.

Būta ir kitų paslaugų

Paštas šiame įspūdingame pastate veikė iki 2019 metų. Iš pradžių visi pašto aukštai buvo naudojami pašto funkcijai, tačiau vėliau aukštesni aukštai buvo skirti kitom paslaugoms. M. Pociūtė sako, kad kai kurie lankytojai mena laikus, kai pašto pastate buvo įsikūrusios odontologijos paslaugos, teisininkas ir pan.

Pirmas aukštas savo funkcijų niekada nekeitė – čia visuomet buvo vadinama operacijų salė, į kurią žmonės ateidavo išsiųsti ir pasiimti siuntų, ir pašto paskirstymo patalpa. Operacijų salė – labai puošni. Joje netrūksta tautinio modernizmo detalių.

„Šalia lubų matome Kazio Šimonio art deco stiliaus darbus. Salę puošia ir 103 pašto ženklai, ir nors jie yra kopija, bet šiuos darbus atliko Petras Kalpokas, jis dar tarpukariu išpaišė kiekvieną pašto ženklą. Jame galima pamatyti daug Vytauto Didžiojo atvaizdų, tad vėlgi norėta pažymėti 500-ąsias metines. Po sovietmečio buvo iškabintos tik darbų kopijos. Taip pat matome Vilniaus ir Klaipėdos herbus. Šiuo metu tai yra kopijos, tačiau anuomet kabėjusių originalų. Kodėl Vilniaus ir Klaipėdos? Nes Kaunas tapo laikinąja sostine praradęs Vilnių, todėl statant paštą, norėta pažymėti, kad Vilnius, Kaunas ir Klaipėda – trys didieji miestai ir jie yra Lietuvos“, – pažymi M. Pociūtė.

Išliks atviras visuomenei

Jeigu pagrindines patalpas pašto lankytojai jau galbūt yra matę, papulti į užkulisius galėjo tik išrinktieji arba patys pašto darbuotojai. Viena tokių patalpų – siuntų ir laiškų paskirstymo salė, kurioje iki šiol yra vis dar veikiantys takeliais, kuriais laiškai ir siuntos keliaudavo iš ir į pašto karietas, o vėliau – automobilius. Dabar čia veikia menininkų paroda.

Kaunas 2022 iniciatyva visa pašto erdvė, kuri buvo uždaryta nuo 2019 metų, skirta parodoms. Nuo „Modernizmas ateičiai“ parodos, iki įvairių mažesnių ekspozicijų. Tai žmonės gali apsilankyti ne tik parodose, bet ir pašto erdvėse, į kurias paštui veikiant nebuvo galimybių patekti“, – pažymi viena iš projekto koordinatorių.

Vaikštant po kitus Kauno centrinio pašto aukštus išties galime įžvelgti, kad jie buvo naudojami ir kitoms paskirtims, nes tik pašto funkcijoms. Tačiau galima pasidžiaugti, kad visame pastate, net po jo pritaikymo biurams, buvo išlaikytos modernistinės detalės. Didžiausią įspūdį palieka apvalių formų langai, plačios ir ryškios laiptinės. M. Pociūtė sako, kad artimiausiu metu ketinama Kauno centrinį paštą atnaujinti ir palikti atvirą visuomenei kaip kultūros, meno lopšį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją