Apie medinių daugiaaukščių statybą Lietuvoje „Delfi būstas“ jau yra rašęs.

„Medinių pastatų statybas riboja teisės aktai. Daugiausiai – susiję su gaisrine sauga. Nėra taip, kad visai negalima statyti medinių pastatų. Šiuo metu galiojantis reglamentavimas leidžia pastatyti kokių keturių aukštų pastatą, kuriame dalis konstrukcijų būtų medinės. Aukštesnių turbūt jau nebe. Šiuo metu yra rengiamas projektas. Kartu su kolegomis iš Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento tikimės jau artimiausiu metu parengti ir pateikti visuomenei susipažinti kitokį reglamentavimą, kuris leistų statyti ir 9 aukštų daugiabučius ar kitos paskirties pastatus iš medinių konstrukcijų“, – praėjusių metų kovo mėnesį laidos „Delfi tema“ eteryje sakė tuometis aplinkos viceministras Darius Kvedaravičius.

Mediniai pastatai

Jis taip pat pabrėžė, kad net ir Vyriausybės programoje yra iškeltas uždavinys, susijęs su medinių pastatų statyba: „Iki 2024 metų Lietuvoje viešieji pastatai turi būti statomi taip, kad pusė medžiagų būtų organinės kilmės.“

tačiau Anykščiai išsikėlė ambicingą tikslą – tapti pirmuoju Lietuvos miestu, pastačiusiu medinį daugiabutį. Miesto meras S. Obelevičius LNK eteryje pasakoja, kad Anykščiams medinė architektūra yra labai artima.

„Anykščiuose yra vienas iš didžiausių medinių senamiesčių, kuris yra paskelbtas kultūros paveldu. Antra vertus, Anykščiai – kurortinis miestelis, mes siekiame kurorto statuso. Ir dar vienas dalykas – aš pats esu biologas, tad mane labai nervina, kad Lietuva eksportuoja medieną, kuri iš principo neduoda jokios vertės. Tačiau pradėjus medinių daugiabučių statybą, didelė dalis šitos medienos būtų perdirbama ir panaudojama“, – pabrėžia pašnekovas.

Anykščiai

Tačiau kol kas Lietuvoje negalima statyti aukštybinių pastatų iš medienos.

„Skandinavai 1994 metais panaikino visus apribojimus statybai iš medienos, pas mus planuojama tai padaryti tik 2024 metais. Tai sakyčiau mus yra daugiau nepasitikėjimo, lietuviai tiesiog konservatyvūs“, – įsitikinęs S. Obelevičius.

Mediniai pastatai

Jis tęsia, kad Anykščiai laimėjo tarptautinį daugiabučio namo statybų konkursą ir komisija nusprendė, kad Anykščiai yra geriausiai tokiam projektui pasirengę.

„Mes jau esame atradę ir vietą, kur galėtų toks projektas stovėti ir manau, kad tas pirmasis medinis daugiabutis atsiras Anykščiuose. <...> Sunku pasakyti, tokio daugiabučio statybos bus pigesnės ar brangesnės, nors specialistai tvirtina, kad statybos nebus brangesnės. Tai nebūtų didelis namas, bet keliasdešimties butų daugiabutis, kuriame galėtų gyventi miestiečiai. O tokių, norinčių gyventi tokiame ekologiškame name, tikrai atsiras, nes į Anykščius atsikelia gyventi vis daugiau jaunų žmonių“, – komentuoja pašnekovas.

Visą interviu žiūrėkite LNK žinių pokalbyje.