Kaip mėgstu sakyti, geriausiai į klausimus atsako tie, kurie išmano ne tik naudojimosi niuansus, bet žino, iš ko ir kaip surinktas prietaisas. Į pagalbą pasikviečiau „Electrolux” mokymų vadovą bei buitinės technikos ekspertą Igną Bernotą, su kuriuo esame gvildenę jau ne vieną buitinių prietaisų temą.

– Ignai, praėjusį kartą išsiaiškinome, kad indaplovę būtina papildyti druskos bei skalavimo skysčiu. Kad kas 30 plovimo ciklų reikėtų atlikti indaplovės išvalymą paleidžiant specialią programą. Sulaukėme ir daugiau klausimų indaplovės priežiūros bei naudojimosi tema. Sakyk, prašau, kodėl po kelių metų indų plovimo indaplovėje, kai kurios stiklinės lieka matinės, pasidengusios lyg nenuplaunama plėvele?

– Skalavimo skystis suteikia ne tik blizgesio indams, ypač stikliniams, bet ir gerina džiovinimą. Nenaudojant skalavimo skysčio ar pasirinkus netinkamą jo kiekį, ilgainiui stiklinės bei taurės gali apsitraukti minėta matine plėvele, kurios, deja, jau nepavyks pašalinti. Atkreipsiu dėmesį, jog paminėjote „kai kurios stiklinės“. Tikėtina, kad šios stiklinės gali būti netinkamos indaplovei. Reikėtų užtikrinti druskos ir ypač skalavimo skysčio tinkamą naudojimą atsižvelgiant į vandens kietumą.

– Jei indai gerai išsiplauna be skalavimo skysčio ir blizga. Ar vis tiek jį naudoti?

– Jei indų plovimo rezultatas tenkina, skalavimo skysčio galima ir nenaudoti. Tačiau verta atkreipti dėmesį, kad laikui bėgant indai (ypač stiklinės) gali apsitraukti jau minėta matine spalva, lyg plėvele, kuri yra nenuplaunama.

Stiklinė

– Ar skalavimo skystį saugu naudoti? Jo juk lieka ant indų.

– Ant indaplovėje skalaujamų indų skysčio gali likti, jei pasirinktas per didelis skalavimo skysčio kiekis (tinkamas kiekis nustatomas pagal vandens kietumą). Ar skystis visiškai saugus, liudija apibrėžto Reglamento atitikimas bei produkto ženklinimas. Kaip nurodoma saugos lapo informacijoje, parengtoje pagal Reglamentą (ES) 2015/830, skalavimo skystis, skirtas buitiniam ir profesionaliam naudojimui, neatitinka nė vienai pavojaus klasei nustatytų klasifikavimo kriterijų, apibrėžtų Reglamente (EB) Nr. 1272/2008 dėl cheminių medžiagų ir mišinių klasifikavimo, ženklinimo ir pakavimo.

– Ką daryti, kad ant įrankių neatsirastų rūdžių dėmių? Kodėl jos atsiranda?

– Tokios rūdžių dėmės ant indų ir stalo įrankių paprastai pernešamos nuo kitų objektų. Pavyzdžiui, rūdijimui neatsparių varžtų, kurie naudojami puodų ir keptuvių rankenoms tvirtinti. Rūdžių dėmių taip pat gali atsirasti nuo virtuvės įrankių, kurių atsilupęs emalis, skustuvų, arbatos sietelių ir kitų virtuvės įrankių, pagamintų iš mažai legiruoto plieno. Taip pat, galimai dalis įrankių gali būti neatsparūs rūdims. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į pasirinktą druskos lygį. Gali būti, kad yra nustatytas ir per didelis druskos lygis.

– Ko negalima plauti indaplovėje?

– Indaplovėje nederėtų plauti: krištolinių, žalvarinių, emaliuotų ir anoduoto aliuminio indų, taip pat termo puodelių, medinių daiktų, ketaus, varinių keptuvių ir puodų, bei porceliano.

Indaplovės priežiūra (Rimvydo Slavyko nuotr.)

– Ant indų lieka specifinis indaplovės tablečių kvapas bei indaplovės tablečių likučių. Ar programa plovimo netinkama ar tabletės?

– Naudojant tabletes venkite dažnai naudoti greitąsias plovimo programas. Patikrinkite, ar skyrius, į kurį dedamos plovimo tabletės, yra švarus. Taip pat reikėtų užtikrinti, kad sukrauti indai neblokuotų tablečių skyriaus, patikrinti purkštukus, ar nėra užsikišę. Gerai išvalykite filtrą. Jei šie patarimai nepadės, pabandykite pakeisti plovimo tabletes.

– Vanduo minkštas, naudojamos tabletes, pilamas skalavimo skystis. Ant stiklinių lieka dryžiai. Kodėl?

– Galimai yra pasirinktas per didelis skalavimo skysčio lygis. Sumažinkite skalavimo skysčio lygį ir išvalykite filtrą, tai turėtų padėti. Jei ne, pabandykite pakeisti plovimo tabletes bei skalavimo skystį į kito gamintojo produktus.

Indaplovės tabletės

– Kodėl talpoje, kurioje pilama druska, stovi vanduo?

– Nieko baisaus. Vanduo druskos talpykloje turi būti visada.

– Kodėl indaplovė gali skleisti nemalonų kvapą? Naudojamos visos priemonės. Ar tai kvapas iš vamzdžių?

– Tokiu atveju rekomenduojama reguliariai atlikti giluminį indaplovės valymą (riebalų išėmimą). Taip pat rekomenduojama naudoti aukštesnės temperatūros programas bei po plovimo palikti dureles šiek tiek praviras, kad išdžiūtų, tai irgi gali padėti sumažinti nemalonų kvapą. Ta pati procedūra ir rekomendacijos galioja, jei indaplovėje apsigyveno pelėsis.

– Ar eko tabletės nekenkia indaplovėms? Meistrai sako, kad gadina.

– Naudojant eko tabletes ir dažniau atliekant valymo programas, gali atsirasti didesnė tikimybė užkalkėti. Jei naudojant eko tabletes pastebite vis prastesnius indų plovimo rezultatus, rekomenduojame dažniau atlikti indaplovės valymo (nukalkinimo) ciklus.

Indaplovės priežiūra (Rimvydo Slavyko nuotr.)

– Indaplovės dureles laikyti praviras ar uždarytas?

– Paliekant indaplovę ilgesniam laikui, rekomenduojama laikyti atidarytas dureles.

Kitais kartais pasikalbėsime apie indaplovės pasirinkimo aspektus, kaip sukrauti indus, kad jų tilptų daugiau ir kokiomis programomis naudotis. Pabaigai, noriu pranešti naujieną, kad nuo šiandien SUSITVARKYK patarimus galite rasti ir laidos formatu. Pusvalandis ant sofos su arbata, naudingi patarimai apie buitį ir studijos įrengimo procesas, kaip iš darbo aplinkos susikurti namus.

Praėjusios savaitės tekstą apie pirmuosius indaplovės priežiūros žingsnius galite rasti ČIA.

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)