Prieš pradedant naudotis indaplove yra svarbūs keli momentai, kaip prižiūrėti indaplovę, kuriuos „Electrolux” buitinės technikos ekspertas Ignas Bernotas labai aiškiai išdėstė,.

Pirmiausia, įsigijus indaplovę, svarbu perskaityti naudojimosi instrukciją. Joje viskas parašyta. Nuo jos pajungimo iki priežiūros. Lietuvoje, ypač butuose, jei nėra vandens minkštinimo filtrų, vanduo yra kietas. Kietas vanduo kenkia tiek buitinės technikos prietaisams, tiek indų plovimui bei drabužių skalbimui.

Vandens minkštinimui yra naudojama speciali, indaplovėms skirta druska. Prieš pradedant naudotis indaplove, vadovaudamiesi instrukcija, atsižvelgdami į vandens kietumą, nustatome druskos sunaudojimo lygį. Jei nežinome, kokio kietumo vanduo mūsų namuose, galime jį patikrinti lakmuso popierėliu, kurį galima įsigyti buitinių prekių parduotuvėje.

Indaplovės priežiūra (Rimvydo Slavyko nuotr.)

Kai druskos talpa pripildyta, tuomet papildome skalavimo skysčio. Jo sunaudojimo lygį taip pat galima pasirinkti, atsižvelgiant į vandens kietumo rodiklius. Skalavimo skystis užtikrina spindinčių indų efektą bei pagerina jų džiūvimą. Ypač tai svarbu, kai daugiau plauname taurių bei stiklinių indų.

Indus plauname naudodami indaplovių tabletes ar kapsules. Net jei šios yra trejopo poveikio ir ant pakuotės nurodoma, kad minkština vandenį bei indams suteikia žvilgesio, papildomas priemones indaplovei (druską bei skalavimo skystį) ir toliau reikėtų naudoti. Mat indaplovėje indų plovimas vyksta ciklais. Ir minėtos priemonės yra į indaplovės veikimo procesą įtraukiamos tik tuomet, kai reikia. Tuo tarpu indaplovės tabletės yra atsakingos už indų švarą ir papildomos medžiagos indų nuskalavimo ar džiovinimo procesuose nedalyvauja.

Indaplovės priežiūra (Rimvydo Slavyko nuotr.)

Tiek seno modelio, tiek ir naujos indaplovės turi priminimą apie skalavimo skysčio ir druskos trūkumą. Periodinį indaplovės valymą reikėtų atlikti kas mėnesį arba po 30 indų plovimo ciklų, jei indaplovėje nėra apie tai informuojančio indikatoriaus. Indaplovės valymas yra paprastas ir svarbus kokybiškam indų plovimui bei paties prietaiso ilgaamžiškumui. Į indaplovės vidų suberiame specialią priemonę, miltelius, kurių sudėtyje esantys ingredientai padės pašalinti riebalų bei kalkių apnašas, kurios plika akimi gali būti nepastebimos, tačiau tūno ant įrenginio vidinių dalių.

Indaplovės priežiūra (Rimvydo Slavyko nuotr.)

Svarbu paminėti, kad jei indaplovė neturi specialios išsivalymo programos, indaplovės valymo priemones reikia supilti ne iš karto. Pasirenkame aukščiausią temperatūrą turinčią programą, dažnu atveju tai puodų plovimo programa. Paleidžiame tuščią indaplovę. Po 20-30 minučių atidarome indaplovę ir tik tada į jos vidų supilame priemonę. Mat indų plovimo programos ciklo pradžia yra skirta indų nuskalavimui. Taip iš anksto supilta priemonė būtų pašalinta iš karto į kanalizaciją ir neatliktų savo darbo. Taip apgautume ir save. Manyme, kad indaplovės valymą atlikome, o iš tiesų priemonė pasišalino anksčiau.

Po indaplovės valymo programos išvalome gumas, durelių apvadus. Išimame filtrą. Jei jis aplipęs nešvarumais, išplauname po tekančia vandens srove panaudojant lašą indų ploviklio. Gerai nuskalaujame ir dedame atgal. Svarbu pasirūpinti ir purkštukų švara. Jei jie apsinešę kalkėmis ar maisto likučiais, panaudokime dantų krapštuką ir išvalykime skylutes.

Indaplovės priežiūra (Rimvydo Slavyko nuotr.)

Jei indaplovė yra stipriai apsinešusi nešvarumais, jos valymui naudokime šepetėlį, jei reikia lašą indų ploviklio. Šepetėlis pateks į smulkiausius tarpus ir be vargo nušveis nešvarumus. Labai patogiai galima nuvalyti ir gumas, stalčių bėgelius. Jei po indaplovės valymo pašalinome daug nešvarumų, dar kartą paleiskime tuščią indaplovę be jokių priemonių. Ir išvysite, kokia ji spindinti bei švari, lyg pirmą kartą.

Indaplovės priežiūra (Rimvydo Slavyko nuotr.)

Jei indaplovę prižiūrime reguliariai, prireiks minimalių pastangų jos valymui. Jei indaplovė buvo valyta senai ar apskritai negavo dėmesio, valymas gali būti kiek ilgesnis. Bet verta, tikrai verta pasirūpinti indaplovės švara, kol ji už mus rūpinasi indais, o mes su pulteliu galime prigulti ant sofos. Šis noras buvo įgyvendintas prieš keletą dienų. Tiesiog pailsėti ir ištiesti kojas. Maži mano norai.

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją