Cerkvės ir soborai

Ne veltui Kyjivas vadinamas kupolų miestu. Ukrainos sostinėje savu laiku pastatyta apie 950 cerkvių ir soborų, statytų nuo Kijevo Rusios laikų iki šių dienų. Pavyzdžiui, Šv. Mykolo Auksakupolio vienuolynas ir Šv. Sofijos soboras buvo pastatyti XI a. pradžioje, kaip ir šio miesto vizitinė kortelė – Kiyivo Pečorų lauros kompleksas. Kyjive taip pat pastatytas XVIII a. baroko stiliaus perlas – Šv. Andriejaus cerkvė, bizantiškasis Šv. Vladimiro soboras, gotikinė Šv. Mykolo katalikų katedra ir daugelis kitų maldos namų.

Šv. Sofijos soboras

Teatrai

Ukrainoje teatrai yra ne tik vietos bohemos ir meno mėgėjų susibūrimų vietos, bet ir šedevrai, tapę neatsiejama bendro architektūrinio ansamblio dalimi. Ukrainos nacionalinė opera buvo vienas labiausiai lankomų Kyjivo objektų ir laikomas gražiausiu teatro pastatu visoje šalyje. Jo išskirtinės fasado dekoracijos žavi tiek vietos gyventojus, tiek turistus. Tačiau ypatingą dėmesį vertėtų atkreipti ir į art nouveau stiliaus Suzirijos teatrą, įsikūrusį magiškame magnato dvare. Į lankytinų objektų sąrašą taip pat reikėtų įtraukti ir tokius XX a. kūrinius kaip Kyjivo nacionalinį akademinį operetės teatrą, Ivano Franko nacionalinį akademinį dramos teatrą ir Lesios Ukrainkos nacionalinį akademinį rusų dramos teatrą.

Ukrainos nacionalinė opera


Rūmai

Kyjivo rūmai yra svarbi lankytinų objektų sritis, turint galvoje sudėtingą jų architektūrą ir žavingas istorijas. Namą su Chimeromis puošia medžioklės atributai, pasakų būtybės, sausumos ir vandens fauna. Toks architektūrinis sprendimas, žinoma, yra apipintas legendomis. Viena iš jų teigia, kad šio pastato architekto (Vladislavo Gorodeckio) duktė nuskendo jūroje, todėl tėvas tokiais kūriniais įamžino savo sielvartą.

Namas su Chimeromis

Raudančios našlės namas pastatytas art nouveau stiliumi ir atspindi XX a. pradžią. Jo fasadą vainikuoja moters galvos ornamentas, sukurtas taip, jog lietui lyjant, vandens lašai simetriškai tekėtų po jos akimis, tarsi ji verktų. Šie rūmai yra viena mistiškiausių Kyjivo vietų. Šokolado rūmai savo ruožtu buvo pastatyti XIX a. pabaigoje eklektikos stiliumi, o jų salės atspindi įvairiausius stilius: gotikos, baroko, maurų atgimimo, rusų ir art nouveau.

Raudančios našlės namas

Universitetai

Kyjivo universitetai veikiausiai yra vieni nuostabiausių architektūros monumentų Ukrainoje ir visoje Europoje. Jų pastatus galima laikyti ryškiais įvairių Ukrainos istorijos laikotarpių ambasadoriais. Pagrindinis Kyjivo nacionalinio Taraso Ševčenkos universiteto pastatas – vadinamas Raudonasis pastatas – pastatytas rusų klasicizmo stiliumi su monumentaliomis kolonomis, puikiai charakterizuojančiomis XIX a. vidurį. Kitas šio universiteto pastatas (Tarptautinių santykių institutas) buvo pastatytas sovietinio konstruktyvizmo stiliumi iš pilkų, nuobodžių akmenų – jo dizainas itin minimalistinis.

Igorio Sikorskio Kyjivo politechnikos institutas

Nieko nuostabaus, kad vietos gyventojai ir turistai itin mėgo lankytis milžiniškame Igorio Sikorskio Kyjivo politechnikos instituto, pastatyto 1898 metais, miestelyje. Dėl savo kerinčios išvaizdos, kurią perteikia romėnų – gotikiniai architektūros elementai, šis institutas vadinamas Ukrainos Hogvartsu. Be to, tai vienas geriausių XIX ir XX amžių sandūros architektūros kūrinių.

Igorio Sikorskio Kyjivo politechnikos institutas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)