„Daugiau nei metus trukusios statybos baigtos, produktyviai bendradarbiaujant Policijos departamento atstovams, architektams ir „Merko statybos“ komandai, pavyko rasti geriausius sprendimus, juos laiku ir sėkmingai įgyvendinti. Projektas įgyvendintas pagal viešojo ir privačiojo sektorių partnerystės projektą. Lietuvos policija šiam projektui kėlė aukščiausius reikalavimus: siekė sukurti pažangią ir estetišką aplinką darbuotojams ir lankytojams“, – teigė projekto direktorius Andrius Gasiūnas.

Pašnekovas pabrėžė, kad bendras Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastato projekto partnerystės sutarties laikotarpis – penkiolika metų. Vystytojas „Merko statyba“ nuo šiol dar 12 metų rūpinsis pastato priežiūra.

Anot projekto autoriaus architekto Sigito Kuncevičiaus, komisariato pagrindinius architektūrinius planinius ir erdvinius sprendinius lėmė keli veiksniai: užsakovo pageidavimai statinių tūriams, numatant kompaktišką jų struktūrą, ir A++ energinės klasės reikalavimai.

Tapo (ne)pastebima aplinkos dalimi

Ilgą laiką apleistoje buvusioje teritorijoje iškilęs keturių aukštų administracinis pastatas suteikė antrą kvėpavimą pramoniniam rajonui. Modernios, tačiau nuosaikios architektūros statinys įsiliejo į sudėtingos struktūros kraštovaizdį, kuriame išsiskiria savo tūriu ir aukštingumu. Pastatą supančioje teritorijoje tebėra išlikusios sandėliavimo ir kitos paskirties patalpos.

Racionaliu suplanavimu ir harmoninga architektūra pasižymintį projektą kūrusi architektų komanda rūpinosi visu jo išpildymu – nuo statinio projektavimo iki vidaus interjero su baldų ir įrangos detalizavimu.

„Administracinio pastato kompaktiško plano schema savo struktūroje turi du atrijus. Prie jų suprojektuotos viduje esančios salės, koridoriai, darbuotojų poilsio patalpos. Taip planuodami siekėme, kad vidaus erdvės nebūtų tamsios ar apšviestos vien tik dirbtine šviesa“, – pasakoja S. Kuncevičius.


Pasiektas aukščiausias energinis naudingumas

Šiuo metu visi naujai statomi pastatai turi atitikti beveik nulinės energijos suvartojimo reikalavimus, vis dėlto, anot pašnekovo, A++ klasė paveikia ir architektūrinės raiškos galimybes. Pastatas turi pats apsirūpinti energija ir ją racionaliai naudoti, todėl dar aktualesnis tampa proporcijos aspektas tarp įstiklintų ir neįstiklintų plokštumų. Nepaisydami iššūkių, kylančių dėl griežtėjančių reikalavimų, specialistai rėmėsi ankstesne gerąja patirtimi ir kartu su rangovu „Merko statyba“ ieškojo optimalių projektinių sprendinių.

Policijos komisariatas Kaune (Evaldo Lasio nuotr.)

Siekiant maksimaliai išpildyti A++ energinio naudingumo klasės kriterijus, policijos komisariatui buvo parinktas ventiliuojamasis fasadas su vadinamojo sumuštinio tipo surenkamaisiais elementais, o jo apdailai – šveicarų gamybos apdailos plokštės. Aukščiausios energinio naudingumo klasės padėjo siekti ir papildomi aplinką tausojantys bei energiją taupantys sprendimai: ant statinio stogo integruota 300 kWs saulės elektrinė, objekto teritorijoje įrengta geoterminė jėgainė. Taip pat ypatingas dėmesys skirtas pastato fasado langams.

„A++ klasės energinio naudingumo skaičiavimo metodika rekomenduoja nenaudoti langų, turinčių aukštas saulės atspindėjimo charakteristikas. Todėl šiame objekte languose buvo suprojektuota automatinė sistema, reguliuojanti saulės energijos pralaidumą skirtingais sezonais“, – esminiais akcentais dalijasi S. Kuncevičius.

Orientuodavosi į estetinius sprendimus

Pastato architektas pažymi, kad iki šiol eksploatuojami administraciniai policijos pastatai neretai vis dar mena praeito amžiaus palikimą. Projektuodami naująjį komisariatą architektai siekė, kad objekto visuma būtų vientisa, harmoninga ir estetiška.

„Laikomės tokio naratyvo, kad estetiška aplinka keičia žmonių požiūrį į aplinką ir jų tarpusavio santykius“, – pabrėžia architektas S. Kuncevičius.

Naujosios policijos būstinės eksterjere ir interjere atsispindi ta pati stilistinė raiška, giminingos formos, natūralios spalvos, leidžiančios išlaikyti vientisą statinio struktūrą ir estetinį vaizdą.
Pasak projekto autoriaus, kuriant vidaus interjerą stengiamasi pasitelkti racionalius ir ekonomiškus sprendinius bei sukurti įvaizdį pastato, kuris visiškai atitinka vientisą estetinę koncepciją: „Pasirinkome praktiškas spalvas ir tonus. Sienų apdailai panaudojome dažytus keramzitbetonio blokelius „Fibo“, kurie sumontuoti koridoriuose užtikrina geresnę akustiką: mažina aidą ir sugeria žemesnius triukšmo dažnius. Visi medžiaginiai paviršiai atitinka tokių objektų tipologijos specifiką.“

Specialios paskirties pastate – daug skirtingų zonų, reikalaujančių individualių architektūrinių sprendimų funkcinėms laikinojo sulaikymo, apklausos ir kitoms patalpoms.

Policijos komisariatas Kaune (Dariaus Gumbrevičiaus nuotr.)

Išmanus pastato projektavimas ir valdymas

Šiuolaikiškame komisariate įdiegta automatizuota pastato valdymo sistema, leidžianti patogiai prižiūrėti inžinerines šildymo, vėdinimo ir kitas bazines sistemas. Viso objekto aprūpinimui suprojektuota nemaža dalis inžinerinės paskirties patalpų.

„Vystytojas „Merko statyba“ naudojo jau ne viename savo projekte taikytą pastato informacinį modeliavimą BIM (angl. Building Information Management). BIM metodika padeda užtikrinti kokybę, sumažinti veiklos rizikas, taupyti išteklius ir užkirsti kelią klaidoms“, – pažymi projekto direktorius A. Gasiūnas.

Įgyvendinus šį projektą tikimasi išspręsti tai, kad naudojama infrastruktūra neatitinka teritorinių policijos įstaigų veiklai taikomų reikalavimų ir netinka policijos teikiamoms viešosioms paslaugoms, taip pat siekiama sumažinti infrastruktūros išlaikymo sąnaudas ir racionaliau naudoti turtą. Į modernų statinį planuoja persikelti trijų policijos komisariatų būstinės ir kiti Policijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos padaliniai.